субота, 27 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Кубань і Курськ: План для українських земель в РФ Президент України Володимир Зеленський доручив уряду розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Росії

У День соборності України президент Володимир Зеленський озвучив нову ініціативу щодо історично населених українцями територій Росії. Саме цим територіям присвячено указ президента, який передбачає встановлення та розповсюдження інформації про утиски національної ідентичності українців у тих регіонах Росії, де вони жили історично.

В указі йдеться про Кубань, Стародубщину, Північну та Східну Слобожанщину – зараз це Краснодарський край, Білгородська, Брянська, Воронезька, Курська та Ростовська області Російської Федерації.

Що робитимуть

Зеленський доручив Кабміну опрацювати питання щодо збирання та вивчення фактів та свідоцтв про злочини, скоєні проти українців, які проживають (мешкали) на територіях Росії, історично населених етнічними українцями, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортацію щодо українців.

Також президент планує активізувати роботи з протидії дезінформації та пропаганді Російської Федерації щодо історії та справжнього українців у Росії та всіх поневолених нею народів із залученням вітчизняних та зарубіжних науковців, експертів, представників української громадськості за кордоном та організацій зарубіжних українців до підготовки та проведення заходів, спрямованих на розвінчання російських міфів про Україну.

Міністерство закордонних справ України має зважити на положення цього указу при розробці комплексної стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою.

Зеленський мотивує свій указ тим, що «Росія протягом століть систематично вчиняла та продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, придушення українців, порушення їхніх прав та свобод, у тому числі на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній». Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації».

Він наголошує на необхідності дотримання Російською Федерацією міжнародних зобов’язань щодо забезпечення українцям, які проживають на її територіях, у тому числі історично населених етнічними українцями, прав на здобуття освіти українською мовою та її вільне використання, громадянських, соціальних, культурних та релігійних прав, доступу до україномовних засобів масової інформації; права на мирні збори.

Історичний та оборонний аспект

Історик та політолог Олександр Палій каже, що користь від поширення українського погляду на історію, і особливо щодо прикордонних територій, має і суто історичний, і аспект безпеки.

«Практичний інтерес полягає в тому, щоб світ розумів, що Україна – це давня держава, що не тільки Росія може претендувати на нашу історію, територію, а що й Україна має аргументи у відповідь – і значно вагоміші», – говорить історик.

Зокрема, слід говорити про те, що «на території Залісся, звідки згодом виникла Російська держава, цивілізацію вперше принесли саме з (території нинішньої) України», а розселення українців відбувалося ще тоді, «коли про Московію навіть не йшлося».

«Ще у ХVII столітті «осічна риса», фактично південний кордон Московщини, проходив біля міста Тула за 200 км від Москви, а українські слобідські полки, що дозволили Москві видихнути від татарських набігів, ця вся територія була заселена українцями дуже далеко на Північ», – пояснює Палій. – Зараз, коли ми чуємо Брянська область, Орловська, Воронезька, Курська, Білгородська – це все землі, які були заселені насамперед українцями».

З одного боку, каже Олександр Палій, варто було говорити про ці речі, зокрема й на міжнародній арені, значно раніше. З іншого боку, зараз до України привернуто більше уваги, а у світі краще розуміють, що «якщо Росія так бреше про сучасність, – наприклад, на засіданнях Радбезу ООН», то можна тільки уявити, як вона бреше по відношенню до минулого».

Правдива історія може також посилити і сьогоднішню дипломатичну позицію України – якщо у світі дізнаються, що «вона не держава, яка виникла лише 1991 року, а держава, якій, якщо рахувати від князя Кия, вже півтори тисячі років».

На думку Олександра Палія, історія з прикордоння має і аспект безпеки. Якщо в Росії відбудеться «черговий колапс», як це вже неодноразово бувало навіть у недавній історії, «Україна буде зацікавлена у створенні зони безпеки на своїх кордонах, щоб звідти нам більше нічого не могло загрожувати».

Кореспондент.net
Поділіться цим