четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: При Зеленському корупції стало більше. Як же так? Обіцянка Зеленського збудувати країну «Де лікарі та вчителі отримують реальну заробітну плату, а корупціонери – реальні строки», стала черговою брехнею

Сталося. Україна за рейтингом сприйняття корупції від організації Transparency International впала на два пункти і нараз знаходиться на рівні 2017 р. – на 126 місці. Я знаю, що до цього рейтингу Transparency питань до чорта, але кращого на разі нема, та й з самим рейтингом все не просто.

Transparency International має своє представництво в Україні. І от протягом п’яти років за президента Порошенка ставалася одна й та сама історія. «Трансперенсі Інтернешнл Україна» спільно з іншими гранітоїдами (їх керівники в неймовірно теплих стосунках з лідерами ЦПК Шабуніним і Шерембейєм) команду президента Порошенка нещадно критикували, а в той час рейтинг Transparency зазначав що корупції в Україні часів Порошенка… МЕНШАЛО.

Жарти геть. Від 2013 по 2018 рр. в рейтингу Transparency Україна піднялася на сім пунктів, від 25 до 32. Не відсотків – а пунктів, це різні речі. Якби той самий ритм країна тримала далі, не складно підрахувати, що за наступні п’ять років ми піднялися б до значення 39 пунктів… тобто до рівня Сербії та Туреччини. А там – і до Італії з її 53 пунктами недалеко.

Як таке сталося? Нам же з кожної праски волали про «бариг, мародерів» і те як «Порошенко наживається на армії»?! А от так. Ті хто нам найбільше волав про крадіїв за Порошенка, нині або сидять на зарплатнях у 300-500 тис грн. в державних компаніях, або продовжують корчити з себе антикорупціонерів – і не помічають фігуранта реєстру корупціонерів голову НАБУ Ситника, а на питання про Зеленського відповідають стабільно: «А ваш Порошенко!» Рейтинг далеко не дружньої до Порошенка Transparency International тут – як Гамбургський рахунок. За Порошенка корупція падала – Україна піднялася на сім пунктів. А вже за перший рік президентства Зеленського Україна впала на два пункти – до 30. Замість наздоганяти Сербію, ми наздоганяємо Росію з її 28 пунктами.

Правда, в тому що за Порошенка з корупцією справді боролися – і вельми ефективно. Е-декларування сильно підірвало чиновникам бажання заводити ліві доходи. Спрощення тендерних процедур (це визнавав навіть партнер Шабуніна Шалайський) закрило чимало схем. Впровадження електронних послуг і створення ЦНАПів у цих сферах убило хабарництво під корінь. Нарешті децентралізація залишила податкові надходження на місцях і зникла необхідність відкатів для київських можновладців в питаннях бюджету. І це – неповний перелік. А зараз?

Перелічувати можна до чорта, але я назву лише одне прізвище – Коломойський. Далі зрозуміло?

Висновок простий. Як і усе інше про що в своїх роликах просторікував Зеленський, обіцянка збудувати країну «Де лікарі та вчителі отримують реальну заробітну плату, а корупціонери – реальні строки», стала черговою брехнею. Зарплатні вчителям і лікарям затримують і урізають. А корупції в Україні стало більше. Підтверджено Transparency.


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим