четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Павло Нусс: У конторі Гундяєва почалася істерика Паніка в РПЦ дає підстави вважати, що питання про надання Українській Православній Церкві автокефалії Вселенським патріархом прийняте остаточно

Розповсюджувана російськими та сепаратистськими ЗМІ теза про те, що Ростислава Павленка «зіслали» на наукову роботу за те, що Україна не отримала Томосу до річниці Хрещення України-Русі, не відповідає дійсності.

Окрім іншого, про це свідчить панування істеричних настроїв патріаршої контори Кирила Гундяєва.

Як стало відомо, патріарх російської церкви зустрінеться з Варфоломієм наприкінці серпня, щоб обговорити «проблеми» щодо надання автокефалії Українській Церкві, і, на моє переконання, ініціатива походить від Москви, аби використати «останню можливість» та спробувати переконати Констянтинопіль переглянути рішення щодо надання незалежності УПЦ.

Процес отримання Україною Томосу просувається успішно і фактично увійшов у завершальну автоматичну фазу, про що, ще раз, засвідчує паніка в Москві.

Про те, що принципове рішення про надання Томосу вже прийнято, заявили як патріарх Костянтинопільський Варфоломій особисто, так представники делегації Костянтинопільського патріархату, які відвідали Київ для участі в урочистостях з нагоди річниці хрещення України-Русі.

Для того, щоб отримання Томосу відбулося у виключно канонічний спосіб, необхідно здійснити низку процедурних кроків. Зокрема, УПЦ КП, УАПЦ та інші представники українського православ’я мають об’єднатися у єдину Українську православну помісну церкву і обрати собі предстоятеля.

Найбільш реалістичні часові рамки отримання Томосу – кілька місяців.


Павел Нусс / Facebook
Поділіться цим