середа, 17 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Початок кінця: Про що свідчить вердикт Гааги у справі MH17 Рішення Окружного суду Гааги – це прецедент. Розслідування продовжиться на новому рівні. Наступні – вище військово-політичне керівництво Росії

Окружний суд Гааги 17 листопада, після восьми років розслідувань та слухань в суді, виніс вердикт у справі збиття малайзійського авіалайнеру Boeing рейсу MH17, який прямував з Амстердаму до Куала-Лумпуру, зенітно-ракетним комплексом «Бук» над Донбасом 17 липня 2014 р., внаслідок чого загинули всі 298 людей на борту.

За рішенням суду, двоє громадян Росії – полковник запасу ФСБ Ігор Гіркін та старший офіцер ГРУ у відставці Сергій Дубинський, а також громадянин України – командир розвідувального підрозділу «ДНР» Леонід Харченко заочно засуджуються на довічне ув’язнення та виплату 16 млн євро родинам загиблих.

Четвертого фігуранта – підполковника запасу ПДВ Росії Олега Пулатова, єдиного, хто брав участь в судових засіданнях через адвокатів, виправдано у цій справі, оскільки він не мав відношення до пуску ракети з ЗРК «Бук» 53-ої зенітно-ракетної бригади у Курську. Але відомо, що Пулатов забезпечив коридор для транспортування цієї техніки, тож після рішення Гаазького суду не виключено його притягнення до відповідальності в межах інших розслідувань.

Щодо конкретно цього розслідування, представники п’яти країн (Нідерландів, Бельгії, Австралії, України та Малайзії) у спільній слідчій групі (Joint Investigation Team, JIT) зібрали, а суд розглянув вельми детальну базу доказів – свідчень, записів розмов, світлин, відеороликів, даних білінгу фігурантів та свідків.

Зокрема, було проведено масштабне OSINT-розслідування, тобто досліджено відкриті джерела інформації, а саме — близько 5,5 млрд сторінок з Мережі (світлини, відео, пости в соцмережах, публікації в ЗМІ, тощо). Доказову базу також сформували записи 1,5 млн телефонних розмов в районі Першотравневого, звідки було випущено ракету; а ще допити 260 свідків і більше 3 тис. експертиз.

Тобто, як бачимо, JIT і нідерландська Феміда дуже ґрунтовно підійшли до цього питання. Хоч як Росія не прагнула затягнути процес. Зараз РФ, коментуючи вирок, стверджує, що, буцімто, судом було проігноровано докази російського міноборони.

Це, звісно, брехня. Ґрунтовна нідерландська Феміда не могла просто відмахнутися від «версій» Москви, а всі їх вивчила.

Зокрема, одна з версій, нагадаємо, – це знищення «Буком» українського штурмовика, а не MH17. Уламки українського літака окупанти слідству так і не показали.

Наступна версія – MH17 збив український літак. І начебто російські радари зафіксували рух українського Су-25 до «боїнга». Однак дані радарів слідчим Москва надати відмовилась. При цьому експерти не знайшли на корпусі авіалайнера жодного сліду від куль чи інших ракет окрім ракети ЗРК «Бук». Водночас в тілах загиблих було знайдено типові для цих ракет «метелики».

Ще в росіян була версія, що насправді лайнер збито було не з російського «Бука», а з українського. І росіяни навіть розповсюдили в мережі «супутникові знімки», на яких видно як український «Бук» полишив військову частину на Донеччині. Коли ж у Москви попросили оригінали світлин, вони раптом десь загубилися.

Росія постійно висувала якісь бездоказові гіпотези і звинувачення. Перераховувати їх немає сенсу. Але слідча команда все завжди вивчала і дійшла висновку, а за ними і Окружний суд, що: ЗРК «Бук» – російський, його було доставлено на прохання фігурантів справи, вони – винуватці трагедії.

Крапка. Саме так деякі експерти сприйняли вердикт суду і поспішили висловити жаль та розчарування, що разом з гіркиними та дубинськими не було притягнуто до відповідальності і безпосередньо керівництво РФ, в тому числі Володимира Путіна. Що не зовсім так.

Нідерландський суд поставив крапку лише в розслідуванні ролі виконавців та «локальних» організаторів – Гіркіна, Дубинського, Харченка і Пулатова.

Розслідування триватиме і вже у 2023-му очікується оприлюднення нових прізвищ. Ймовірно, це будуть прізвища тих, хто стоїть вище. Наприклад, командирів екіпажу «Бука»; командира бригади (це Олег Мучкаєв), до якої приписано цей ЗРК; командира 20-ї загальновійськової гвардійської армії Західного військового округу, безпосередньо керівництва цього округа і т.д. – аж до найвищих щаблів російської влади, через рішення якої відбулася агресія проти України у 2014 р., наслідком якої і стало збиття малайзійського авіалайнера.

Рішення Окружного суду Гааги – це прецедент.

По-перше, війна на Донбасі 2014 р. визнається міжнародним конфліктом і фіксується роль Росії в цьому конфлікті, оскільки у рішенні суду чітко зазначається: Росія контролювала окуповані районі Донецької області, так звану «ДНР»

По-друге, слідчі займатимуться вже високими чинами з Росії і розглядатимуть їх роль у вчиненні воєнних злочинів. Що є дуже важливим в контексті створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва Росії, в тому числі Путіна, Шойгу та інших, за розв’язання повномасштабної війни з Україною, скоєння воєнних злочинів, серед яких — геноцид українського народу.


Владислав Гірман / Ділова столиця
Поділіться цим