четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Стамбульські секрети: Як ООН, Росія та Туреччина використали у своїй грі Україну Глава МЗС РФ Сергій Лавров уже скористався обіцянками генсека ООН, щоб розпочати нову кампанію за зняття з Росії всіх санкцій

Зі слів генсека ООН Антоніу Гутерріша та турецьких діячів можна зрозуміти, що в Стамбулі крім підписання тристоронньої Ініціативи щодо українського зерна та продовольства було досягнуто й інших домовленостей. Причому вигідні вони Росії та Туреччині. Тож якщо Кремль зірве реалізацію Ініціативи, він все одно виявиться у виграші — фінансовому та політичному.

Друга половина плану Гутерріша

Підписаний у Стамбулі у п’ятницю, 22 липня, документ називається «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». ООН в особі Гутерріша підписалася не як сторона, а як свідок. Першим пунктом записано, що «сторонами цієї Ініціативи є Туреччина, Росія та Україна на пропозицію генерального секретаря ООН». А в останньому пункті зафіксовано, що «сторони гарантують, що Ініціатива не тягне за собою жодних зобов’язань для ООН».

Проте турецько-російсько-українська Ініціатива – це лише половина плану Гутерріша. Про це він розповів сам на церемонії підписання Ініціативи. Він нагадав, що у квітні він зустрівся в Москві з Путіним і потім у Києві з Володимиром Зеленським, щоб запропонувати свій план. За його словами, ООН «з того часу працює щодня».

На переговорах було створено дві цільові групи ООН (UN Task Forces), які працювали паралельно. Кожна з них готувала свій документ для підписання. Одна група (її очолив заступник генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс) зайнялася проблемою переправлення українського зерна та продовольства через Чорне море. Результатом роботи цієї групи якраз і стала тристороння Ініціатива. Інша група (її очолила генеральний секретар конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребекка Грінспен), повідомив Гутерріш, «зосередилася на сприянні безперешкодному доступу продовольства та добрив, вироблених у Росії, на світові ринки, і її результатом також стала угода».

Текст цієї угоди ще не оприлюднено. Але обіцянки з боку ООН там точно записані. «Ми нарощуємо зусилля для забезпечення того, щоб ООН була здатна виконувати свої зобов’язання», — заявив Гутерріш.

На сайті ООН можна знайти коротку інформацію щодо змісту цього документа. «Досягнуто домовленості з РФ про масштаби участі ООН у забезпеченні безперешкодного експорту на світові ринки російських продуктів харчування та добрив, у тому числі сировини, необхідної для виробництва добрив. Ця угода ґрунтується на тому принципі, що на цю продукцію не поширюються заходи, введені щодо РФ».

Про підписання цього документа Гутерріш повідомив у суботу, 23 липня. «Сьогоднішня угода про полегшення безперешкодного глобального доступу до російських продуктів харчування та добрив є кроком уперед у подоланні продовольчої кризи, що охопила весь світ», — заявив він.

Незалежний сайт PassBlue, який спеціалізується на висвітленні діяльності ООН, 24 липня підтвердив, що 22 липня у Стамбулі було підписано меморандум про взаєморозуміння між Росією та ООН, спеціально спрямований на повернення російських продуктів харчування та добрив на комерційні ринки. PassBlue має в своєму розпорядженні текст документа і стверджує, що меморандум є «трирічним планом», підписаним Гутеррішем і першим віце-прем’єром Росії Андрієм Білоусовим.

Примітним є той факт, що в меморандумі міститься обіцянка Росії «сприяти безперешкодному експорту продовольства, соняшникової олії та добрив з портів Чорного моря, контрольованих Україною». Москва отримала підставу вимагати: спочатку згідно з меморандумом мають бути зняті санкції з Росії, і лише після цього можна буде говорити про експорт українського зерна.

Як зазначає PassBlue, ще невідомо, чи спрацює меморандум. Цей документ не говорить, куди і як експортуватимуться російські товари, і покладає на ООН відповідальність за подолання низки бар’єрів.

«Для Росії угода може стати величезною перевагою, оскільки вона спрямована на усунення всіх уявних та інших бар’єрів, з якими можуть зіткнутися компанії у сфері фінансів, логістики та страхування при веденні бізнесу з Росією, оскільки вони побоюються штрафів та інших негативних наслідків. Ці галузі найбільше постраждали у Росії від західних санкцій. Акцент у плані ООН на подоланні комерційних бар’єрів може бути спробою Росії, повідомило джерело PassBlue, домогтися скасування рішення ЄС про відключення низки російських банків від системи банківських платежів SWIFT.

Згідно з PassBlue, розділ угоди, що фіксує, що ООН консультуватиме російські компанії про те, «як вести бізнес з ООН, а також про порядок і вимоги для отримання статусу зареєстрованого постачальника» також спантеличує. Виглядає так, ніби мета цього пасажу — включити будь-якого російського постачальника — а не лише постачальників продуктів харчування та добрив — до системи закупівель ООН у спробі запобігти подальшим вимогам України та її союзників щодо припинення закупівель російських товарів та послуг. У 2021 році вони становили понад 282 мільйони доларів.

Крім того, звернення до ООН за допомогою в цій новій угоді може бути використане Росією як пропаганда. «Це може означати, що ООН на стороні Росії», — наголосило джерело PassBlue в ООН.

Росія є найбільшим у світі експортером мінеральних добрив, зокрема аміаку. «Акцент на доставці цих товарів до країн Африки та інших регіонів, що розвиваються, може бути цинічно розкручений Росією», — попереджає PassBlue.

Бонуси для Туреччини

Крім росіян свої бонуси отримали і турки. «Дипломатична перемога принесла свої плоди! Туреччині дадуть привілей у закупівлі зерна», — похвалилася турецька газета Sabah вранці в неділю, 24 липня. За її даними, це пообіцяли делегації Росії та України.

Представник правлячої в Туреччині Партії справедливості та розвитку, голова парламентського комітету з сільського господарства Юнус Кіліч розповів газеті: «Обидва міністри усно заявили, що Туреччині буде надано перевагу з точки зору ціни та пріоритетності закупівель. Таким чином, ми зможемо купити зерно, яке хочемо придбати для власного експорту, за вигідною ціною».

По суті йдеться про те, що турки стануть перекупниками як українського, так і російського зерна, що експортується через Чорне море. «За цією угодою Туреччина взяла на себе функції секретаріату. Тепер Туреччина вноситиме свій внесок у торгівлю, яку ці дві країни вестимуть в інших країнах, наче б вона [Туреччина] була їх закордонними представництвами. Це принесе користь обом країнам з погляду використання досвіду Туреччини у світовій торгівлі», — сказав Юнус Кіліч.

Якщо тристороння Ініціатива щодо українського зерна буде зірвана росіянами, у турків залишаться бонуси щодо російського зерна. Яке буде, зокрема, українським — краденим з окупованих територій.

Плани Кремля

Глава МЗС РФ Сергій Лавров уже скористався обіцянками Гутерріша, щоб розпочати нову кампанію за зняття з Росії всіх санкцій. Спеціально для цього він вирушив у турне Африкою, щоб прямо там зібрати пропагандистський урожай. Протягом 24-27 липня він запланував відвідати Єгипет, Ефіопію, Уганду та Республіку Конго.

Прилетівши 24 липня до Єгипту, він насамперед заявив, що розраховує на зняття санкцій «у рамках продуктової угоди». І що цього має досягти Гутерріш. «Генеральний секретар Гутерріш взяв на себе відповідальність за скасування цих незаконних обмежень, введених США та Євросоюзом проти російських фінансових ланцюжків і ланцюжків поставок», — заявив Лавров.

З огляду на це роль ООН та Туреччини виглядає некрасиво. Вони підіграли Путіну, який буквально підкупив їх своїми обіцянками, і не взяли на себе жодних зобов’язань домагатися від Путіна реалізації тристоронньої Ініціативи щодо українського зерна та продовольства. Фактично виконання цього документа залежить виключно від бажання Росії виявити добру волю. Але Путін має зовсім інші плани. Він тепер іще наполегливіше вимагатиме зняття з Росії всіх санкцій, погрожуючи інакше влаштувати всесвітній голод. І провал Ініціативи, підписаної у Стамбулі, може стати лише частиною цього плану, поряд із загрозою зриву постачання власних продуктів харчування та добрив. Путіну, звичайно, потрібні гроші, але ще більше йому потрібне зняття санкцій. І ще більше — створити глобальний хаос.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим