четвер, 18 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Теракт у Кременчуці: Коли путіна поставлять на один рівень з Кім Чен Ином Кілька днів поспіль орки завдають ракетних ударів по Україні. Київ, Сарни, Харків, Миколаїв, Дніпро, Лисичанськ... Удар по ТЦ у Кременчуці сколихнув цивілізований світ. Але поки що там ніяк не можуть зробити важливий крок – відправити рф у компанію до КНДР, Ірану, Сирії і Куби

27 червня рашисти випустили ракети по ТРЦ у Кременчуку. За даними Командування повітряних сил ЗСУ, окупанти стріляли ракетами Х-22. Їх випустили з бомбардувальників Ту-22 М3. Літаки росіян злетіли з аеродрому Шайковка, ракети запускали з Курської області. Станом на вечір 28 червня повідомлялося про понад 20 загиблих і десятки поранених. Спочатку агресор переконував: завдано удару по заводу, а по ТЦ вони не стріляли. Коли ж стало зрозуміло, що палає торговий центр, в якому на момент трагедії було багато людей, росіяни видали нову брехню – начебто били по ангарам зі зброєю, яка надійшла з Європи та США, а ТЦ загорівся від детонації снарядів. До того ж, за версією путінських злочинців, торговий центр не працював і людей там не було. Вочевидь, цим фейком кремлівці годуватимуть світову спільноту під час засідання Радбезу ООН. Утім, версія може й змінитися. Так вже було неодноразово. Варто згадати хоча б недільний обстріл житлових будинків у Києві: спочатку російські ТГ-канали назвали це постановкою, а потім звинуватили українських військових.

«Ми засуджуємо огидний напад на торговий центр у Кременчуку. Ми не заспокоїмося, поки росія не закінчить свою жорстоку і безглузду війну з Україною», — відреагували на черговий злочин росіян лідери країн «Великої сімки». «Президент путін та винні будуть притягнуті до відповідальності», — наголошується в заяві.

Засудили атаку на «Амстор» і керівники окремих країн. Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон назвав трагедію у Кременчуці жахливою. Але тут же заявив: громадяни рф зобов’язані побачити правду про воєнний злочин, скоєний керівництвом їхньої країни. Тобто пан Макрон і далі вважає, що пересічні росіяни підтримують путіна, бо погано інформовані? Добре вони про все знають. На жаль, і французький керманич, і багато інших помилково розділяють керівництво рф і громадян рф. Очевидно, в росії дійсно є антивоєнні настрої. Однак, коли мова йде про поразку росіян в розпочатій ними війні, на боці путіна буде переважна більшість громадян росії. З двох причин. Перша: вони не можуть уявити, що програли. Бо їхні голови десятиліттями напихали сміттям про велич росії, непереможність їхньої армії і слабкість українців. І тут можна погодитися з очільником нашої військової розвідки Кирилом Будановим: росіяни воюватимуть і далі, бо поразка для них означатиме краї державності. Друга причина: вони просто бояться покарання за скоєні злочини. І цей страх штовхає їх до нових злочинів.

Тому чим швидше західні лідери позбудуться ілюзій, тим ефективніше цивілізований світ зможе протистояти злу. Ми бачимо, як санкції поволі знищують російську економіку, вперше з 1918 року росія дожилася до дефолту за зовнішнім боргом. Зараз цивілізований світ обговорює обмеження цін на російські нафту і газ. Але цього замало. Обстріли нашої території ракетами далекої дальності, атаки ракетними системами залпового вогню, авіанальоти тривають, а кремль ротом прес-секретаря путіна Пєскова вимагає від Києва капітуляції. Це не ознака повної неадекватності, це чергове підвищення ставок, демонстрація Заходу, що поки у росії є ресурси, вона витрачатиме їх на війну. То ж західним лідерам необхідно шукати варіанти, як обмежити б агресора в його стосунках із країнами не західного світу. Індія, Китай продовжують купляти російську нафту зі скидками. Бо це їм вигідно. Індонезія не хоче відкликати запрошення путіна на саміт «Великої двадцятки», який відбудеться у середині листопада на Балі. На Заході думки стосовно бойкоту саміту розділилися. У США налаштовані вкрай негативно стосовно участі путіна. А от глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що коли той приїде на Балі, світові лідери мають сказати йому в обличчя все, що про нього думають.

При всій повазі: путін приїде лише з однією метою – розсварити «Велику двадцятку». Виключити росію з цього клубу економічно розвинутих країн, як того хочуть США та їхні союзники, не вдасться, проти виступив Китай, то ж гідним варіантом убачається надання рф спочатку на рівні країн «Великої сімки», а далі – на рівні держав Євросоюзу і не європейських країн, що орієнтуються на Захід, статусу країни-терориста або спонсора тероризму.

На початку травня Верховна Рада закликала посилювати санкції проти рф відповідно до статусу держави — спонсора тероризму. Днями комітет з питань закордонних відносин Сенату США підтримав резолюцію, в якій міститься заклик до Державного департаменту визнати росію державою, яка спонсорує тероризм. Атака на ТЦ в Кременчуці лише прискорила процесс набуття росією такого тавра.

Наразі у списку спонсорів тероризму перебуває четверо країн-ізгоїв: КНДР, Іран, Сирія, Куба До грудня 2020-го у переліку був Судан. Ці ж країни, як і росія, знаходяться під максимальними американськими санкціями. Але не тільки американськими — мати справи з режимами злочинного квартету у світі вважається великою ганьбою. Так, Іран торгує своєю нафтою з тим же Китаєм, але за нижчою ціною. При цьому якихось партнерських стосунків між Пекіном і Тегераном не існує. Що ж до об’єму санкцій, то серед них є дуже важливий для нас момент – контроль за експортом товарів подвійного призначення. Саме завдяки схемі подвійного призначення росії вдавалося обдурювати санкції, які вводили проти неї починаючи з 2014 року. Обдурюватиме і зараз. Це до того, що Макрон, який говорить про відсутність необхідності визнавати росію спонсором тероризму, не правий. Запроваджувати санкції Захід може і без такого тавра на росії, але контролювати, як ці санкції виконуються, особливо третіми країнами, стане простіше.

У Європі немає свого списку країн-спонсорів тероризму. Але європейці де-факто дотримуються заборон, введених США. Тож Парижу, де постійно намагаються «зберегти обличчя» путіну, доведеться підтримувати Вашингтон. А після того, як росія стане п’ятою у списку найбільших парій у світі, і Пекін, і Делі, і Анкара, і Джакарта сто разів подумають, чи є сенс бруднитися з терористичним режимом. І сидіти з путіним за одним столом на саміті «Великої двадцятки». Ще такого статусу у Москви нема, а індонезійська влада, як повідомив прем’єр Італії Маріо Драгі, вже виключає особисту участь головного орка у зібранні на Балі А коли рф офіційно стане державою-терористкою, путіна не підключатимуть навіть дистанційно з його бункера.

На завершення повернемося до думки Макрона про затурканих громадян рф. У різних пабліках ті скаржаться, що їх нелюбо сприймають за кордоном, що вони, мовляв, аполітичні, а їм тикають в обличчя путіним. Так ось: в разі набуття росією того статусу, на який вона заслуговує, всі громадяни рф за кордоном піддаватимуться особливому контролю, на них дивитимуться, як на потенційних терористів і шпигунів. Проблема поки в тому, наскільки швидко деякі лідери країн західного світу відучаться шукати в росіянах щось хороше.


Юрий Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим