п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Око за око: Як Україні допоможе «Дружба», що палає? Приємно дивитися світлини із Брянська, де нажахані орчині з орченятами повибігали із будинків на вулицю посеред ночі – відчуйте на собі всю потугу денацифікації

Вчора уночі благодатний вогонь спустився на прикордонний з Україною Брянськ. Легкий ляск – і нафтобази, які є складовими важливого нафтопроводу «Дружба», спалахнули як сірники. Окремо приємно, що був уражений і 120 арсенал ракетно-артилерійського управління в тому ж Брянську. «На первом складе более десяти тысяч тонн топлива, на втором складе около пяти тысяч», – розповідають про втрати на «Россия 24». Це дуже багато. Скромно промовчимо про причини благодатного вогню, але згадаємо великодній терор в Одесі й 9 ворожих ракет, які вдарили в ТЕЦ і НПЗ в Кременчуку – і все стане ясно. Око за око, зуб за зуб. Приємно дивитися світлини із Брянська, де нажахані орчині з орченятами повибігали із будинків на вулицю посеред ночі – відчуйте на собі всю потугу денацифікації.

Цікаво, що за півдоби до вибухів на російських нафтобазах під російським Брянськом невідомі партизани пошкодили залізничну колію, яка вела до військової частини. Російський Брянськ став опорним пунктом орків для терору Харкова – і легка просмажка військових об’єктів буде корисною для нашого угрупування військ, яке зі старанністю лева вигризає кожен клаптик Слобожанщини.

У геополітичному сенсі мінусування нафтопроводу «Дружба» важлива новина, перед розглядом шостого пакета санкцій ЄС проти РФ, де планують розглянути ембарго на нафту і газ, але дуже обережно. Щоб і за агресію в Україні Росію дещо присоромити, але, щоб і собі було добре.

Але гнів Божий на святий Великдень може кардинально пришвидшити процес зближення Європи із арабськими шейхами на противагу Росії. Чому «Дружбу» можна поставити в один рядок по важливості із крейсером «Москва»?

Радянський нафтопровід, побудований ще за часи «холодної війни», забезпечував дешевий і зручний спосіб доставки у порівнянні з морським транспортом. Нафтопровід «Дружба» перекачує щодня до 150 тисяч тонн нафти. Основними постачальниками нафти є Берлін та Будапешт — дві держави, які буквально викручуються і щодня придумують якісь причини, щоби не давати Україні важке озброєння, обплювати пам’ять наших загиблих і покопирсатися в російських лібералах, щоб знайти там щось на кшталт «святої мучениці» Овсяннікової.

Варто глянути на цифри тієї ж Німеччини, чий канцлер Олаф Шольц днями в інтерв’ю Spiegel заявив, що країна не може відмовитися від російських енергоносіїв, оскільки це сильно нашкодить її економіці та при цьому не допоможе зупинити війну в Україні. У 2021 році ситуація була така: з тих 28,1 мільйона тонн нафти, які Німеччина імпортувала з Росії, понад дві третини надійшли нафтопроводом «Дружба». Решту обсягів було доставлено танкерами. Тому може статися так, що два «стуки» у Брянську простимулюють німецький бізнес і питанні пошуку альтернатив російським енергоносіям, а ще – припинять абсолютно дурні наративи серед німецького політикуму і лобі російських торговців нафтою, що «навряд чи Україна виграє війну і тому треба запобігти приниженню національних гордощів Росії».

Як можна уже побачити з обсягів того, що горить у Брянську – швидко переорієнтувати постачання такого обсягу сировини на інші маршрути майже неможливо. Російський бюджет може втратити до 10% прямих доходів від митного збору, а нафтовий бізнес зазнає істотного удару, оговтатись від якого буде непросто. А якщо постачання в Європу не йдуть – свердловини консервуються і про відновлення їх роботи в умовах викидання РФ з усіх пристойних зібрань можна забути.

Утім не можна сказати, що палання «Дружби» у Брянську уже зробило переможцем у війні. Позавчора із закритим візитом в Україні побували секретар Держдепу Ентоні Блінкен та міністр оборони США Ллойд Остін. Як пише The New York Times, візит двох топпосадовців був спланований у надзвичайному секреті, і лише невелика частина їхнього персоналу знала про намір відвідати Зеленського в Києві, і ще меншій кількості дозволили подорожувати з ними.

«Поїздка залишалася в секреті, і обидва секретарі кабінету літали на непоказних вантажних літаках ВПС, які були приблизно на півдорозі до Польщі, коли український президент несподівано оголосив про візит зі США на пресконференції в суботу», – пише видання. Далі була поїздка потягом до Києва і тут починається найцікавіше, чому була така секретність.

Блінкен і Остін підкреслили намір допомагати Україні перемелювали «вторую армию в мире» на фарш і далі. Два посадовці повідомили Зеленського про більш ніж $322 млн нового військового фінансування для України. «Ця допомога забезпечить підтримку можливостей, необхідних Україні, особливо для боротьби на Донбасі. А також сприятиме збройним силам України перейти на сучасніше озброєння та системи ППО, по суті, на системи, придатні для НАТО», — заявили гості із Вашингтона. А ще натякнули, що цей приїзд до Києва не останній — і анонсували, що наступного тижня приїдуть до Зеленського знову.

Росія чітко розуміє, що з новітніми системами озброєнь, абсолютно новими розробками американських концернів а-ля безпілотник Phoenix Ghost, сконструйованих дуже швидко якраз під реалії війни в Україні – дуже швидко дозволить нам отримати ключові переваги в якості ведення війни. І тому рашисти вирішили зривати постачання допомоги західних союзників. А ще залякати Остіна та Блінкена, щоб вони боялись їхати залізницею. Саме тому уранці дві крилаті полетіли в бік великого залізничного вузла на Рівненщині Здолбунів. Саме тому з особливим звірством рашисти обстріляли ще кілька залізниць в центрі та на заході України. Прильоти влучили прямо в тягові підстанції. Утім, як зазначають у розмові знайомі військові – цей червоний терор зупинить активність на залізниці хіба на якісь кілька годин. Пошкоджені колії швидко відновлюються, а частина західних подарунків уже успішно стала в стрій на фронті уже тиждень тому. Не виключено, що окремі з них і стали тим голубом, який приніс благодатний вогонь до нафтобаз «Дружба» у Брянську.

Утім треба пам’ятати, що мстивий кремлівський карлик буде мстити за втрачені можливості для шантажу Берліна і Будапешта з особливою жорстокістю. Тому прильоти по мирних кварталах Одеси, Миколаєва і Харкова будуть частішими. Намагання обстріляти залізничну інфраструктуру з боку кордонів ЄС, яка стала по суті «дорогою життя» – теж буде з потрійною силою. Тому не нехтуйте укриттями, не ігноруйте повідомлення про повітряні тривоги. І головне – бережіть себе. Росія здохне, а відбудовувати Україну будемо ми. І ми маємо бути живі й здорові для цього. До дня нашої перемоги ми виплачемо не одне море сліз. Будуть десятки тисяч загиблих – ми ще будемо в страшному щоці про ціну істинної незалежності. Але ми уже зламали головний план Кремля – захопити Україну і лишитися в дамках. Тепер маємо зламати усі наступні. А там і наша перемога.


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим