п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

З’їзд «УДАРу», партія «24 серпня» і Блок Зеленського: Чому в Україні повіяло виборами У майбутню передвиборчу кампанію вступив «УДАР». На з’їзді партії зробили кілька серйозних заявок та показали, хто нині є партнером Кличка. Але крім цього заходу з’явилися повідомлення і можливі варіанти походу на вибори команди Зеленського і політпроекту Притули

Кличко, після успішного ухвалення Київрадою у минулий четвер низки рішень, що стосуються відновлення райрад, провів партійний з’їзд. Масштабно. За участю гостей від партнерських політсил «ЄС», яку представляв особисто Петро Порошенко, «Батьківщини» і частини «Голосу», з демонстрацією підтримки європейських політиків.

«УДАР» стартував. Що за кілька місяців покажуть соцопитування

Картинка вийшла ефектною. Що ж до заявлених намірів, то головними, на нашу думку, були наступні: Кличко не виключив своєї участі у президентських виборах, його партія піде на вибори окремо, «УДАР» оприлюднив власну програму соціально-економічних перетворень та ініціював Національний форум єдності. Не вдаватимемося в подробиці оприлюднених планів, зауважимо лише на двох речах: перше – взято такий темп, ніби вибори будуть цього року; друге – частково ініціативи «УДАРу» перетинаються як з ідеологією «ЄС», так і «Батьківщини». Хоч вони й підтримали з’їзд «кличківців», та навряд чи дуже раді потенційним конкурентам за виборця.

Наскільки наміри Кличка з поглинання електорату цього політичного спектру і розширення ядра своїх виборців виправдаються, побачимо вже найближчим часом. Поки ж респонденти майже всіх опитувань не бачать «УДАР» у наступному парламенті. Та любов виборців – штука мінлива. Поки з’їзд виконав свою головну мету: партія повертається у велику політику, а команда столичного голови дала відсіч планам Банкової натиснути на Кличка. Крім того, тепер можна ставити хрест на новій редакції закону про столицю, а представники місцевого самоврядування, в разі тиску і на них, шукатимуть допомоги у Кличка та його партії.

Не «Притулок». Але також ризиковано

Та якщо Кличко «ударно» вступив у передвиборчу кампанію, то про плани інших ходить більше чуток, ніж офіційної інформації. Одна з таких чуток – партія шоумена і громадського діяча Сергія Притули зватиметься «24 серпня». Про те, що він створює свій політичний проект, було відомо ще з літа. Наприкінці вересня Притула підтвердив такі плани. Однак назва партії довго трималася в таємниці, через це дотепники навіть жартували – зватиметься «Притулок». «24 серпня» точно краще звучить. Якщо це не навмисне вкидання.

Ймовірно, в ідеології партії обіграватимуть, що зроблено, а що не зроблено за роки незалежності. Ну, а якщо геть поталанить і у виборчому бюлетені партія також буде 24-ю – це бінго. А от коли не випаде такий жереб у головах виборців може статися плутанина. Тож мати цифри у назві партії – ризиковано.

Блок Зеленського і «слуги» – на вільні хліба

«Слуга»-вигнанець Дубінський повідомив, що після ребрендингу, партія «Слуга народу» може назватися Блоком Зеленського, натякає на це і «Українська правда». Ще подробиці від Дубінського — діючих «слуг» у її списку не буде, тим із чинних, хто захоче піти на вибори з партією, доведеться йти мажоритаркою. Яку таки планують повернути, а Офіс президента розраховує продавити Раду та провести наступні парламентські вибори за схемою 300 депутатів, з яких 150 мажоритарників. Під це округи будуть перерізані під кандидатів, які заздалегідь погодяться працювати з Банковою та її новим проектом.

Тут варто зауважити, що аби отримати парламент із 300-ма депутатами Банковій потрібно зібрати стільки ж голосів у нинішній Раді за ухвалення відповідних змін до Конституції. Президентська фракція ледь нашкрябує нині 175-180 голосів «слуг». Навіть за підтримки «За майбутнє» і «Довіри» в обмін на повернення мажоритарки голосів не вистачить. «ЄС», «Батьківщина», «ОПЗЖ» і половина «Голосу» не підтримає таке рішення.

Ще одна проблема. Верховна Рада рівно два роки тому лише 236 голосами схвалила законопроект №1017 «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)». Тобто, скорочення чисельності депутатів йде в пакеті з пропорційною виборчою системою. То ж мажоритарну систему повернути можуть, але це не має жодного стосунку до зменшення депутатського «поголів’я». Тому це виглядає малоймовірним.

Про те, що на «Слуг народу» чекає ребрендинг і великі чистки, говорять не перший місяць. Але питання, чи допоможе це перемогти на виборах, якщо просто буде сказано, що депутатів набрали того разу помилково, тепер їх викинули, і от нові «нові обличчя» вже точно – чесні і правильні. Того разу спрацював ефект новизни. Цього разу у виборця може виникнути відчуття, що він наступає на тіж самі граблі. Знову ж таки, назва «Блок Зеленського» означатиме, що президент залишається локомотивом партії. А рейтинги в самого локоматива приводів для особливого оптимізму не дають.

Якщо діючих «слуг» за умови повернення до мажоритарки відправлять на округи, більшість із них просто програє популярним місцевим нардепам. 150 округів на 242 «слуг»! Вони це розуміють, таке майбутнє їх точно не влаштовує, і навряд чи розмови на цю тему додадуть ладу у президентській фракції, яка й так перебуває в стані перманентного напіврозпаду.

Втім, може, історії про Блок Зеленського і сумну долю нинішніх «слуг» для того й продукують, щоб прискорити цей напіврозпад. А заодно і дочасні парламентські вибори. Не вигідні владі.


Юрій Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим