четвер, 18 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Черговий оборонний указ Зеленського: Яка доля спіткала попередні Сьогоднішній указ Володимира Зеленського в багатьох викликав асоціацію з мільярдом дерев

Сьогодні президент Зеленський підписав указ «Про зміцнення обороноздатності держави і привабливості військової служби». «Слуги» аплодують, опозиція критикує, ми ж пропонуємо згадати, як виконувалися кілька попередніх.

Президентський Указ про зміцнення обороноздатності держави і привабливості військової служби передбачає збільшення грошового забезпечення усіх військових, перехід України до засад професійної армії, збільшення терміну дії контрактів, розробку концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів, членів їх сімей та системи кар’єрного росту офіцерів. Указ також передбачає збільшення протягом наступних трьох років чисельності Збройних Сил України на 100 тисяч осіб професійної армії. Йдеться про створення додаткових 20 бригад ЗСУ.  «Цей указ – це старт переходу ЗСУ до професійної. Цей указ не тому що скоро війна, цей указ щоб скоро і надалі був мир. Мир в Україні», – підсумував Зеленський.

Слова Зеленського різні політичні сили розцінили по-різному. Більшість сходиться на тому, що це піар, який був потрібний саме зараз для того, щоб протидіяти звинуваченням націонал-патріотичної спільноти у несерйозному ставленні влади до найбільш обговорюваної теми останніх тижнів – загрози війни. Проте мало хто звернув увагу на важливий момент – це не перший указ президента, спрямований на посилення обороноздатності. А попередні, на жаль, не виконані. Перерахуємо кілька з них.

Перший: указ від 8 листопада 2019 року № 837/2019 в частині створення військової поліції. Такої структури у нас досі нема. Другий: указ від 27 лютого 2020 року № 59/2020 в частині створення агенції оборонних технологій із забезпеченою функціональною спроможністю; в частині збільшення фінансування виробництва озброєння та військової техніки до 0,5% від ВВП; в частині актуалізації державних цільових програм реформування та розвитку ОПК та створення та налагодження виробництва боєприпасів та продуктів спеціальної хімії. Третій: указ від 20 серпня 2021 року № 372/2021 в частині створення Цільового державного фонду розвитку оборонно-промислового комплексу.

Сьогоднішній указ – ще масштабніший за планами. Але в багатьох він викликав асоціацію з мільярдом дерев. Час від часу органи, відповідальні за виконання обіцянки глави держави, звітують, де і скільки чого посадили, та до мільярда ой як довго. Щодо нового указу, пункти про продовження терміну служби за контрактом і розробку концепції житлового забезпечення видаються такими, що їх буде нескладно запровадити в життя. Щодо решти, незрозуміло, де візьмуться на це і люди, і гроші.

Вже за півроку-рік виконання цього указу дуже прискіпливо аналізуватимуть і політики, і журналісти. Оскільки документ масштабний за своїми цілями, про нього так просто не забудуть. Тим більше, всі вже активно готуються до парламентських виборів. І тому прогнозовано, що обов’язково знайдуть і корупцію, і безкарний саботаж при реалізації указу. Мабуть, не варто нагадувати, хто в свідомості виборців у нас за все в державі крайній?

Хоча загалом ідея, повторимося, непогана, бо подальша розбудова української армії дуже важлива і цим необхідно займатися. Без популізму.


Ігор Петренко / Depo.ua
Поділіться цим