среда, 24 апреля 2019 | О ПРОЕКТЕ | КОНТАКТЫ

Торги в самом разгаре: Новый ЦИК таит сюрпризы для Порошенко «Народный фронт» получил в лице Центризбиркома инструмент влияния и ставку на политических торгах с президентом

Центральная избирательная комиссия (ЦИК) заработала в новом составе и уже успела попасть впросак. Успешная работа Центризбиркома в дальнейшем будет зависеть от консенсуса между президентом Петром Порошенко и его союзниками из «Народного фронта». Какие сюрпризы готовит новый ЦИК и кто будет использовать комиссию на торгах во время президентских выборов, пишет Апостроф.

Посторонним в.

Новый состав ЦИКа приступил к работе. В минувшую пятницу, сразу после принятия присяги в Верховной Раде, новоизбранные члены комиссии собрались на первое заседание для избрания руководства. Ходившие парламентскими кулуарами слухи оправдались: кресло председателя досталось Татьяне Слипачук, за которую проголосовало 13 членов комиссии. Согласно регламенту работы Центризбиркома, ее кандидатуру внес старший по возрасту член комиссии Михаил Вербенский, а голосование было тайным. Далее уже новоиспеченная глава ЦИКа Слипачук предложила кандидатов на должности своих заместителей и секретаря. Первыми двумя были избраны Олег Конопольский и Евгений Радченко, получившие по 14 голосов членов комиссии. 13 членов Центризбиркома поддержали избрание Натальи Бернацкой на пост секретаря комиссии.

Подпортил впечатление от долгожданного перезапуска ЦИКа закрытый характер заседания, хотя закон и регламент требуют обратного. Новоизбранный заместитель Радченко убеждал издание, что в отсутствии прессы и наблюдателей от общественных организаций на заседании не было злого умысла. «Мы просто не знали о приходе СМИ. И только на половине заседания стало известно, что журналисты тоже хотели присутствовать», — утверждает Радченко. Этой версии придерживается и член ЦИКа Андрей Евстигнеев. «Еще не было ни председателя, ни заместителей, которые бы руководили процессами и которые бы дали указание открыть заседание… А мы торопились рассмотреть кадровый вопрос, чтобы разблокировать работу комиссии», — дополнил он.

Случившееся могло быть «недоразумением», считает один из представителей предыдущего состава ЦИКа. «Все дело в отсутствии опыта у нового руководства комиссии. Но нельзя исключать, что это было его желание самоутвердиться», — сказал он не под запись.

Влияние и судьбы

Как бы то ни было, голосование за руководство ЦИКа легализовало политические договоренности, касающиеся распределения сфер влияния в комиссии. Как утверждают собеседники издания в Верховной Раде, новоизбранный председатель Слипачук, участвовав в отборе по квоте депутатской группы «Воля народа», на самом деле лояльна к Администрации президента (АП). Еще будучи партнером известной юридической фирмы Sayenko Kharenko, она входила как представитель президента Украины в состав комиссии по отбору претендентов на руководящие должности в Государственном бюро расследований. На сей раз ее «спрятали» в квоте союзной депутатской группы.

Заместителя Конопольского уже открыто относят к квоте партии «Блок Петра Порошенко», хотя на выборах президента 2010 года он был доверенным лицом нынешнего лидера второй партии власти «Народный фронт» (НФ) Арсения Яценюка. А вот заместитель Радченко прошел в ЦИК по квоте «Самопомочи» и до своего избрания работал директором по развитию общественной организации «Интерньюз-Украина», являясь общепризнанным экспертом в сфере выборов.

Секретаря Бернацкую (до замужества Севастьянова) – бывший первый заместитель министра юстиции Павла Петренко – относят к квоте «Народного фронта», но связана она и с другими политическими игроками.

Выдвиженцами НФ также являются экс-депутат от «Народного фронта» Ирина Ефремова (креатура одного из центров влияния в НФ министра внутренних дел Арсена Авакова) и бывший доцент кафедры международного права и специальных правовых дисциплин Киево-Могилянской академии Леонтий Шипилов (ставленник председателя Верховной Рады Андрея Парубия).

В квоту БПП также входят бывший заместитель Юрия Луценко, когда тот был министром внутренних дел, Михаил Вербенский, экс-заместитель заведующего секретариатом парламентского комитета по вопросам правовой политики и правосудия Ольга Желтова, представитель кандидата в президенты Порошенко на выборах 2014 года Светлана Кустова, бывший доцент кафедры конституционного и административного права Киевского национального университета им. Т. Шевченко Ольга Лотюк, бывший сотрудник АП и экс-руководитель юридического департамента партии УДАР Виталий Плукар.

Кстати, еще один член Центризбиркома Олег Диденко был назначен в комиссию также по квоте партии мэра Киева Виталия Кличко и, по данным издания, в своей деятельности ориентируется на АП.

По протекции депутатской группы «Видродження» прошла в ЦИК судья Дарницкого райсуда Киева Алла Басалаева. Член комиссии адвокат Евстигнеев был делегирован партией «Батькивщина», что неудивительно, учитывая его сотрудничество с народным депутатом от этой политсилы Борисом Тарасюком в качестве внештатного помощника. Квотой Радикальной партии в ЦИКе является экс-парламентарий Татьяна Юзькова. С 2014 года в ЦИКе работает Екатерина Махницкая, назначенная по квоте партии «Свобода».

Впрочем, даже с учетом лояльных членов ЦИКа президент пока не имеет большинства в комиссии, необходимого для принятия решений. После изменений в законодательстве, внесенных перед голосованием за новый состав ЦИКа, кворум в комиссии из 17 членов составляет 11 человек. Это значит, что для выгодной работы Центризбиркома команде президента нужны союзники. Прежде всего – НФ, ведь в его сфере влияния секретарь комиссии, в чьих обязанностях не только готовить материалы для заседаний, но и подписывать их протоколы (то есть без ее подписи не пройдет ни одно решение ЦИКа).

В «Народном фронте» свою нынешнюю роль в работе ЦИКа прекрасно осознают. «И для Администрации президента это тоже очевидно. Они, конечно, надеются на лояльность членов комиссии, назначенных по квотам других партий, но ведь их отношение может и измениться в силу политической конъюнктуры», — говорит народный депутат от НФ, близкий к руководству своей фракции.

«Учитывая назначение Бернацкой и Радченко в руководство ЦИКа, нет оснований говорить, что орган находится под чьим-либо контролем», — полагает генеральный директор Комитета избирателей Украины (КИУ) Алексей Кошель.

«Зато «Народный фронт» в ЦИКе получил в лице комиссии инструмент влияния и ставку на политических торгах с президентом», — комментирует изданию политолог Кость Бондаренко.

Подверженность влиянию извне ЦИК сможет продемонстрировать на примере выборов в объединенные территориальные общины (ОТО). Ранее старый состав комиссии отказался назначать на осень первые выборы в ряде новосозданных ОТО, сославшись на законодательную коллизию. Реакция политиков была бурной, но на самом деле данное решение выгодно и провластным партиям, и оппозиции, ведь без выборов нет победивших и проигравших на старте президентской кампании. «По назначению этих выборов мы будем судить, насколько независимым является новый состав Центризбиркома», — говорит изданию гендиректор КИУ Кошель.

«Времени осталось критически мало, чтобы провести эти выборы еще в 2018 году. А с 31 декабря начнется избирательный процесс по выборам президента», — комментирует бывший заместитель главы ЦИКа Андрей Магера.

В свою очередь экс-руководитель КИУ, народный депутат Игорь Попов (Радикальная партия) считает, что выборы в новосозданных ОТО, скорее всего, состоятся только после президентской кампании. «Думаю, в ЦИКе найдут формальный повод затянуть с решением до конца октября. А потом уже не будет смысла, ведь через 70 дней, положенных по закону до дня голосования, будет в разгаре президентская кампания», — сказал Попов.

На заседании в понедельник, 8 октября, Центризбирком проигнорировал вопрос ОТО, занявшись различными тендерными вопросами.

По информации издания, пока не готов ЦИК взяться и за распределение областей между членами комиссии – не менее важный момент дележа для групп влияния с учетом приближающихся кампаний президента и в Раду. Как намекают в Центризбиркоме, торги по этому вопросу сейчас в самом разгаре.



Поделитесь.





Новости партнеров



70 комментариев

  1. Hi there, You have done an excellent job.
    I will definitely digg it and personally suggest to my friends.
    I’m confident they’ll be benefited from this website.

  2. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.

    I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger
    if you aren’t already 😉 Cheers!

  3. Hello there! This article couldn’t be written any better!
    Going through this post reminds me of my previous roommate!
    He always kept talking about this. I will forward this article to
    him. Fairly certain he’ll have a great read.
    Thanks for sharing!

  4. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am
    encountering issues with your RSS. I don’t know why I am unable to
    join it. Is there anybody getting similar RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly respond?
    Thanks!!

  5. Hello, Neat post. There’s a problem together with your website in web
    explorer, would check this? IE still is the marketplace leader and a huge portion of other people will pass over your excellent writing due to this problem.

  6. Every weekend i used to go to see this site, for the reason that i want enjoyment, since
    this this website conations in fact pleasant funny stuff
    too.

  7. I’m really loving the theme/design of your weblog.
    Do you ever run into any web browser compatibility issues?
    A number of my blog audience have complained about my
    website not working correctly in Explorer but looks great in Safari.
    Do you have any suggestions to help fix this problem?

  8. Hi, always i used to check weblog posts here early in the break of day, because i enjoy to find out more and more.

  9. Hi, always i used to check blog posts here early in the dawn, for the reason that i
    like to find out more and more.

  10. Hello, i think that i noticed you visited my blog thus i came to return the desire?.I’m attempting to find things
    to improve my site!I assume its ok to make use of some of your ideas!!

  11. After exploring a number of the blog posts on your blog,
    I really like your technique of writing a blog. I saved as
    a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon.
    Take a look at my web site as well and let me know how you feel.

  12. It’s very straightforward to find out any matter on web as compared to textbooks,
    as I found this piece of writing at this site.

  13. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites?
    I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to
    have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.

    If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

  14. I was more than happy to uncover this site. I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!!

    I definitely savored every little bit of it and I have you saved to fav to look at new information in your website.

  15. I blog often and I truly appreciate your information. The article has truly peaked my interest.
    I will take a note of your blog and keep checking for new information about once per
    week. I opted in for your RSS feed as well.

  16. Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup.
    Do you have any solutions to prevent hackers?

  17. Remarkable things here. I’m very glad to look
    your article. Thank you so much and I am looking forward to contact you.
    Will you please drop me a mail?

  18. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if
    that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

  19. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be what precisely I’m looking for.
    Does one offer guest writers to write content in your case?
    I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot
    of the subjects you write concerning here. Again, awesome web
    site!

  20. certainly like your web-site however you need
    to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome
    to inform the reality however I’ll surely come again again.

  21. If some one needs expert view on the topic of running a blog after that i suggest him/her to pay a visit this website, Keep up the pleasant work.

  22. I blog often and I genuinely appreciate your content.
    This great article has truly peaked my interest.
    I’m going to book mark your blog and keep checking for new details about once per week.
    I subscribed to your Feed too.

  23. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your
    stuff previous to and you’re just extremely excellent.
    I really like what you have acquired here, really like what
    you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still
    care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you.
    This is actually a terrific web site.

  24. It’s nearly impossible to find educated people in this particular subject, but you seem like you
    know what you’re talking about! Thanks

  25. Thanks , I’ve recently been searching for information about this subject for
    a while and yours is the greatest I’ve came upon till now.
    But, what about the conclusion? Are you sure concerning the supply?

  26. Fantastic website you have here but I was curious if you knew of any discussion boards
    that cover the same topics discussed here? I’d really like to
    be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know.

    Thank you!

  27. I am extremely impressed with your writing skills and also
    with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?

    Anyway keep up the nice quality writing, it’s
    rare to see a great blog like this one nowadays.

  28. I will immediately take hold of your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service.
    Do you’ve any? Please permit me recognise so that I could subscribe.
    Thanks.

  29. Hi there very cool web site!! Guy .. Excellent .. Amazing
    .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally?
    I am happy to find numerous useful information right here within the submit, we
    need work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.
    . . . . .

  30. My partner and I stumbled over here by a different website
    and thought I may as well check things out. I like what I
    see so now i am following you. Look forward
    to finding out about your web page again.

  31. Wow, marvelous weblog layout! How long have you ever been blogging for?

    you make blogging glance easy. The full look of your web site is wonderful, let
    alone the content!

  32. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if
    you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it,
    any plugin or anything you can advise? I
    get so much lately it’s driving me insane so any support is very much
    appreciated.

  33. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to create a really good
    article… but what can I say… I hesitate a lot and don’t manage to
    get nearly anything done.

  34. My brother recommended I might like this web site.
    He was entirely right. This post actually made my day.

    You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  35. First of all I would like to say excellent blog! I had a quick question that I’d like to ask
    if you don’t mind. I was interested to find out how you
    center yourself and clear your thoughts before writing.
    I’ve had a difficult time clearing my mind in getting
    my thoughts out. I truly do enjoy writing but it just seems like
    the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to begin.
    Any recommendations or hints? Thanks!

  36. Hey would you mind stating which blog platform you’re working
    with? I’m going to start my own blog soon but I’m
    having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design seems different then most
    blogs and I’m looking for something completely unique.
    P.S Sorry for being off-topic but I had to
    ask!

  37. Ahaa, its fastidious dialogue about this post at this place at
    this blog, I have read all that, so at this time me also commenting here.

  38. Hi just wanted to give you a brief heads up and let
    you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I
    think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  39. Hello everyone, it’s my first go to see at this
    site, and article is really fruitful for me, keep up posting these content.

  40. I got this website from my pal who shared with me on the topic of
    this website and now this time I am visiting this website and reading very informative articles
    at this time.

  41. Asking questions are truly good thing if you are
    not understanding anything totally, however this paragraph presents pleasant understanding even.

  42. If some one desires expert view on the topic of running a blog then i suggest him/her to pay a visit
    this webpage, Keep up the pleasant work.

  43. If some one wants to be updated with most up-to-date technologies after that he must be go to see this website and be up to date everyday.

  44. Hey there! This post couldn’t be written any
    better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this.
    I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read.
    Many thanks for sharing!

  45. What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this web site, and post is truly fruitful in favor of me, keep up posting these posts.

  46. You really make it appear really easy with your presentation but I to find this topic to be actually something which I feel I would
    never understand. It sort of feels too complex and very huge for me.

    I am having a look forward to your subsequent submit, I’ll attempt to get the cling of it!

  47. Hey there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my
    friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  48. Quality content is the secret to interest the users to
    pay a quick visit the web site, that’s what this web page
    is providing.

Оставьте комментарий

1 × один =