п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Економіка Росії перебуває на порозі краху Криза, спровокована Путіним в Україні, призведе, в першу чергу, до потужної економічної кризи в Росії, яка може бути порівнянна з фінансовою кризою 1998 року

Біржі в Росії вже відклали відкриття після початку дії нового пакету санкцій. Консолідовані опитування економістів свідчать, що фінансові вклади росіян та їхні накопичення у рублях протягом 3-4 днів можуть повністю знецінитися. Вони рекомендують росіянам знімати гроші та конвертувати їх у євро, долари та ієни.

Після закінчення цього терміну ці кошти «згорять». Поступовий початок дії нових санкцій призведе до зупинки імпорту, створення дефіциту товарів першої необхідності та повторення сценарію у Венесуелі. Це призведе до гіперінфляції та початку бунтів у Росії. Європейські експерти вважають, що це станеться через повний провал програми імпортозаміщення в Росії та її залежність від іноземних технологій. Гіперінфляція може сягнути 80%.

До кінця десятого дня вторгнення Росія зіткнеться з дефіцитом іноземної валюти, що створить труднощі з покриттям імпорту та оплатою товарів іноземного походження, насамперед автомобільних комплектуючих для іномарок, що також вплине на ціни.

Починаючи з наступного тижня, росіяни зіштовхнуться з проблемою перебування за кордоном у зв’язку з проблемами в безготівковій оплаті банківськими картками. Це може призвести до додаткових проблем, пов’язаних із їхнім виїздом додому. Пасажирські авіарейси російських авіаперевізників буде скасовано у зв’язку зі скасуванням ліцензійного, гарантійного та страхового обслуговування літаків цих авіакомпаній. Для мінімізації таких ризиків економісти рекомендують росіянам знімати кошти з карткових рахунків, якщо вони перебувають за кордоном.

Глибока інтеграція білоруської економіки з економікою Росії призведе до переходу фінансової кризи Росії до Білорусі. Вразливість економіки Мінська значно вища за ризики економіки Росії. Тому економісти вважають, що економіка Білорусі «ляже» на два тижні раніше за російську.

Територіальне розташування Білорусі скорочує її можливості для диверсифікації ризиків, а отже Мінськ створить додатковий економічний тиск на російську економіку, спровокувавши ефект доміно для всього економічного простору Євразійського економічного Союзу.

Заморожування активів центробанку Росії, більшість резервів якого за кордоном, призведе до колапсу російської економіки. Фінансові аналітики в Женеві побоюються, що такі заходи призведуть до глибокої соціальної кризи в Росії, яка буде ускладнена найвищим рівнем корупції в державному секторі економіки.


Еспресо
Поділіться цим