четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Ахметов і Вільнюс: Третя серія серіалу «Переворот» Після перших двох серій «Прес-конференція» та «Аврора Бутусова» ми побачили третю серію цього серіалу «Ахметов і Вільнюс»

Свого часу про цей серіал, очевидно, писатимуть дисертації. А зараз давайте розглянемо міфи, які свідомо чи з інших причин запустила «Українська правда». Одразу зауважу, що питання про те, наскільки журналіст був незалежним від думки власника, поки не має вагомого значення.

«Українська правда» дала 15-хвилинний сюжет про те, як Савік Шустер святкував свій день народження в Вільнюсі. Про це святкування ми знали і так. Завдяки фото. Яке виставив Аваков. Але в сюжеті додали одну вагому деталь: в той же день у Вільнюсі був Ахметов. І звідси зроблено висновок, що вони (Ахметов і присутні) поїхали в Литву, щоб домовитися про майбутнього президента.

Давайте розглянемо головні міфи, запущені в третій серії цього серіалу.

Міф 1. Історія з Вільнюсом є прямою калькою історії 2013 року, коли Порошенко з Кличком літали у Відень до Фірташа. Так от, про що не сказали в сюжеті, так це про те, що іншої можливості домовитися в Києві просто не було. Фірташ був невиїзним з Відня, навіть не з Австрії, а з Відня. І домовлятися про щось можна було тільки там.

Міф 2. Володимир Кличко представляв Віталія Кличка на цих переговорах. Більш абсурдної версії вигадати було складно. Тут навіть складно щось логічно коментувати.

Міф 3. Ахметов літав на переговори. Перше питання, на яке варто було б знайти відповідь: «На переговори з ким?». З Шустером, Гордоном, Аваковим і Гройсманом та Комаровським? Навіщо для цього летіти у Вільнюс? Друге питання – «На переговори про що?». Про переворот чи про кандидата Разумкова?

Окремо слід звернути увагу на оперативну зйомку в Литві, яка представлена в цьому сюжеті. Судячи з усього, працювало не менше трьох відеогруп. Одночасно знімалося як ззовні, так і всередині. Зважаючи на те, що має бути той, хто знімає, група прикриття і так далі, можна дійти висновку, що над відео працювало сім-вісім людей. Хто ці люди, залишається відкритим питанням.

Абсурдність цієї історії перекреслюється відсутністю критичного мислення публіки. Серіали пишуться з сьогодні на сьогодні, і завтра буде інша серія. Часу подумати про те, навіщо Ахметову збирати 10 людей, більшість з яких отримують у нього зарплату, щоб поговорити про умовного Разумкова, ні в кого просто нема. Та й навіщо – завтра буде нова серія!


Вадим Денисенко / Depo.ua
Поділіться цим