п'ятниця, 26 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Сергій Висоцький: Хто замість України хоче влаштувати путіностан? Зараз силовиків привчають до того, що «майдаунів» можна пресувати. Що 2014 рік не повториться, якщо бути жорсткими

Протоколи про хуліганство учасникам вчорашнього протесту, в тому числі Юрію Гудименко, можуть звичайно вважатися кумедною дією силовиків. Немов на активний протест вони можуть відповісти тільки недолугими та смішними діями. Які протест тільки підживлюють.

Але, нагадаю, що на захист дверей Банкової були порушені справжні кримінальні справи. Роман Ратушний навіть був відправлений під домашній арешт.

Так ось. Це – не смішно. За цим проглядається страшна тенденція. Тенденція, яку ми бачили за Януковича та бачимо у Росії. Там також реакцією на протести були спочатку адміністративні протоколи та арешти на 15 діб. Під виглядом непокори правоохоронцям. Зараз за протест в Росії саджають та дають реальні строки.

Ці адміністративні протоколи – це не стільки залякування, скільки розминка силової вертикалі.

2014 рік став для силової вертикалі вакциною. Переслідування протестуючих за мітинги було повним табу. А бувало з 2014 до 2019 різне. Дуже різне.

Зараз силовиків привчають до того, що «майдаунів» можна пресувати. Що 2014 рік не повториться, якщо бути жорсткими. І рівень цієї жорсткості буде тільки зростати. В Раді вже звучать голоси щодо контролю, криміналізації протесту та акцій. Як це побудовано в Росії. Поки що ці тези тестують на тих фріках, кого не жалко. Наприклад, ці ідеї вже озвучувала пані Третякова, яка виглядає відвертим маргіналом навіть на тлі інших «Слуг народу».

Але, повірте мені, враховуючи травмоване его Зеленського, ці ініціативи за деякий час стануть мейнстрімом.

Ви помітили, яким переляканим виглядав президент на покладанні квітів до меморіалу Небесної сотні? А ви помітили ще одну деталь – якими переляканими та невпевненими виглядали його охоронці? Особиста охорона – це люди, які допущені в майже інтимне коло клієнта. І вони на 100% відчувають його психостан. Цей психостан, паніка клієнта, передається і їм.

Зеленський наляканий навіть тим протестом, який не несе йому безпосередньої загрози. Символічним протестом. Його психоемоційний стан критичний, він не може змиритися із нелюбов’ю.

А це значить, що для душевного комфорту президента лояльні та безголові «піддакувачі» на посадах голів силових відомств будуть намагатися придушувати протести та громадську активність все більш осатаніло.

Тому, ніякого сміху. Це – не смішно. За такі історії треба одразу давати по руках. Щоби не було спокуси влаштувати тут путіностан замість України.


Сергій Висоцький / Еспресо
Поділіться цим