п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Як Ахметов «продавив» Зеленського і домігся високої ціни на електроенергію Таке враження, що в Україні, як і в багатьох державних структурах, є формальний президент – Зеленський, який перерізає стрічки і робить заяви. А є реальний «тіньовий» президент – Ахметов

З початку серпня ціна електроенергії виросла на понад 50% і склала 2,4-2,5 грн/кВт-г. Які рішення влади до цього призвели?

В травні ДТЕК домігся закриття імпорту електроенергії з Росії та Білорусі Нацкомісією з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП).

Як відомо, ДТЕК імпортує із РФ антрацитове вугілля, а Метінвест Ахметова і Вадима Новинського – коксівне. Проте ДТЕК імпорт електроенергії є конкурентом ДТЕК та заважає підвищенню цін.

В червні ДТЕК домігся встановлення мінімально допустимих ціна на Внутрішньодобовому ринку (ВДР).

НКРЕКП пішла на це після ґвалту ахметівських лобістів щодо «торгівлі повітрям трейдерами-спекулянтами».

В липні ДТЕК через Верховну Раду добився заборони трейдерам продавати електроенергію на Ринку на добу наперед (РДН) більше 10% від обсягу двосторонніх договорів.

Відповідний проект закону №3508-д був прийнятий Радою 14 липня.

В останніх рішеннях, за нашою інформацією, Ахметову сприяли:

— секретар Ради нацбезпеки (РНБО) Олексій Данілов;

— міністр енергетики Герман Галущенко;

— радник Офісу президента Ростислав Шурма, який з 2006 року працював в Метінвесті – з 2012 по 2019 рік очолював «Запоріжсталь».

Ці рішення призвели до згортання конкуренції і посилення монополізації ринку електричної енергії.

Завершальним стало підвищення максимальних цінових обмежень на РДН (price cap) до 4000 грн/МВт-г в денній зоні Об’єднаної енергосистеми України 30 липня.

До цього часу, ринок вже був монополізований. Тому підвищення цінових обмежень неминуче призвело до скачку ціни.

Старий як світ закон: захопив ринок – піднімай ціну.

Ахметову вдається пролобіювати необхідні рішення на ринку енергетики, блокуються екологічні або податкові законопроекти.

Таке враження, що в Україні, як і в багатьох державних структурах, є формальний президент – Зеленський, який перерізає стрічки і робить заяви. А є реальний «тіньовий» президент – Ахметов.


Сергій Головньов / Еспресо
Поділіться цим