п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Зеленський крупно наривається Влізти в конфлікт з усіма олігархами зразу – це надто круто. Саме тому Подоляк і Данілов кинулися спростовувати інформацію «Дзеркала тижня»

Мабуть найбільш цікава подія недавніх днів – видання «Дзеркало тижня» опублікувало уривки з проекту закону про олігархів. Виявилося, що вся боротьба з олігархами зводиться до боротьби з їхніми ЗМІ. Згідно проекту олігарх це особа яка: приймає участь в політичному житті країни, здійснює вплив на ЗМІ та здійснює контроль над значною за обсягом господарчою діяльністю. При чому «приймати участь в політичній діяльності» за задумкою авторів проекту, означає в тому числі контролювати ЗМІ, що поширює інформацію політичного характеру.

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк фактично назвав інформацію «ДТ» фейком. В унісон з ним проспівав голова РНБО Данілов. Відповідь «Дзеркала тижня» була нечувано різка: «ZN.UA вважає за необхідне зазначити таке. Михайлу Подоляку брехати як дихати». Фокус в тому, що «ДТ» теж наближене до влади. Спікер ВР Разумков – людина не чужа до головреда «ДТ» Юлії Мостової, плюс подейкують про зв’язок з «Дзеркалом» голови РНБО Данілова, через Михайла Бродського. Поява документа на шпальтах всеукраїнського видання – не випадкова. Що ж сталося?

Ну, по-перше, я цілковито згоден з оцінкою «ДТ», що наведений законопроект націлений не проти олігархів, а лише проти ЗМІ, що належать олігархам. ЗЕкоманда створює під себе тепличні умови – затикає рота всім потенційним критикам, і примушує крупний бізнес продати свої медіа-активи «особам з бездоганною діловою репутацією». Хто стане такими особами – гадаю, зрозуміло.

При цьому всі інші активи у таких бізнесменів відбирати ніхто й не думає. Мовляв – продай канал, і клепай собі спокійно мільярди далі. Ніяких проблем!

Думаю серед читачів знайдеться чимало таких, які вигукнуть: «Так це ж дивовижно!». Сила олігархів у здатності формувати громадську думку під себе руками ЗМІ. Значить позбавляємо крупний бізнес впливу на медіа (крім розважальних), а там нічого не завадить їх по одному – тю-тю. Ідея хороша. І навіть уже реалізована. У Росії.

Перше що зробив Путін коли здобув владу – атакував активи олігарха Гусинського, власника каналів НТВ і ТНТ. Далі під удар потрапив Березовський, що контролював ОРТ та «Комерсант». А потім Путін розправився з надто самостійними олігархами, на кшталт Ходорковського та Лебедєва. Всі решта залишилися на своїх капіталах і активах. Їх, як бандюки торговців, обклали даниною і «взяли під дах».

Про це уже сказав Віталій Портніков. Опублікований проект закону, це спроба перетворити Зеленського на Путіна: позбавити олігархів їх медіа, викинути з країни бунтівних (Порошенка, в першу чергу) – з усіма рештою домовитися. Процес перетворення України на Малоросійськку губернію тоді піде зі свистом. Якось забулося вже, що ані Помаранчева революція, ані Революція Гідності не відбулися б, якби не «5-й канал» Петра Порошенка.

Хто в АП може замислити аж так круто взяти під контроль всю країну? Ну, згадайте, хто батько нинішнього голови Офісу президента. Згадайте про друзяк Андрія Портнова, Смірнова і Татарова – заступників Єрмака. Як ви гадаєте, чиї інтереси ближчі цим дивовижним людям, українських олігархів чи Москви?

Саме от це і може бути поясненням, чому проект закону про олігархів опинився в ЗМІ. В Офісі президента знайшлися люди, які зрозуміли чим загрожує винесення такого законопроекту у сесійну залу ВР. Ці люди злили документ ЗМІ. І це створило серйозні проблеми для ОПУ. Бо розумієте, контроль над громадською думкою, це те що захищає олігархів одне від одного і від накату влади водночас. Наміри ЗЕкоманди їм не сподобаються точно.

А це означає, що Зеленський має всі шанси крупно нарватися. Влізти в конфлікт з усіма олігархами зразу – це надто круто. Саме тому Подоляк і Данілов кинулися спростовувати інформацію «ДТ». Кажуть, навіть СБУ Баканова доручили дізнатися звідки стався злив. Проте.

Коли невдовзі ЗЕкоманду почне ударно критикувати навіть лояльна ще вчора преса – не дивуйтеся.


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим