четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: В якому світі живе Зеленський? Володимир Зеленський всерйоз вважає, що у західних фінансових структурах сидять повні ідіоти?

Іспанська газета «El Pais» опублікувала статтю Володимир Зеленського «Україна здійснює кроки, аби уникнути банкрутства». Стаття категорично контрастує зі змістом фільму «Рік президента Зеленського». Одкровення починається прямо з назви – яке таке банкрутство? Звідки? Чому? Рік тому коли Зеленський став президентом, ні про яке банкрутство Україні не йшлося як таке. Так, Україна була далеко не Ельдорадо, але з твердження що через рік президент України буде говорити про можливість банкрутства країни, сміялися б 9 з 10 наших громадян – у першу чергу прибічники Зеленського.

Статті президента немає на офіційному сайті голови держави. Тому щиро раджу читачам прочитати її в оригіналі – ось посилання. Для тих, хто не володіє іспанською, відкрию таємницю – текст статті ідеально перекладає гугл-перекладач. Очевидно – писали статтю у конторі Мендель, тож і переклали її іспанською на рівні 3-го класу – без ідіом, і складних обертів. Що ж написав президент України?

Про те що Україні потрібні гроші. Негайно потрібні гроші. «Без цього з’являться ознаки банкрутства, яке занурить Україну в злидні. Відновлення після банкрутства буде довгим і важким. Ми не можемо ризикувати життями мільйонів людей, і з цієї причини ми чекаємо на нову програму фінансування від МВФ та Всесвітнього банку».

Я насмілюся нагадати, що за президента Порошенка МВФ та Світовий банк не відмовляли Україні навіть під час гострих фаз війни. З моменту ж інавгурації резидента Зеленського МВФ нашу країну просто ігнорує.

Чому ж МВФ мусить дати гроші Україні? Доводи які навів президент Зеленський всерйоз викликають занепокоєння – чи справді президент адекватно оцінює реальність? Просто пройдемося по пунктах.

«Ми провели більше реформ, ніж будь-який попередній уряд»… Що?! «Ми завершили створення антикорупційної системи»… Що?! «Україна… країна, яка уже має позитивний досвід боротьби з епідемією коронавірусу і яка може допомогти іншим країнам»… Що?!! Серйозно? У нас закінчилися власні проблеми?

А президент Зеленський не зупиняється. «Ми працюємо над програмою для інвесторів»… Взагалі-то, програми для інвесторів створювали за президента Порошенка – в країну зайшли «Ryanair», «IKEA», інвестори відкрили більше 200 нових підприємств. А нині? «Ми почали шлях до миру, розпочавши діалог з Росією, країною, яка не спілкувалася з попереднім урядом» – тобто шлях до миру, в розумінні Зеленського це зростання загиблих на 20% на тлі розведення сил? І нарешті. «Два знакових рішення: захистити українську банківську систему від олігархів і відкрити прозорий ринок землі».

Щодо ринку землі – правда. Закон про ринок землі – прийнятий. Але. Зеленський НІКОЛИ не прийняв би його силами своєї «монобільшості». Закон був прийнятий спільними зусиллями частини «Слуги народу», «ЄвроСолідарності» і «Голосу», після того як були прийняті всі поправки, що їх зажадала «ЄвроСолідарність». Так що це спільний успіх Зеленського і Порошенка. А от щодо захисту банківської системи від олігархів…

Зеленський відверто збрехав. На момент виходу його статті закон про неповернення банку «Приват» колишнім власникам ще не прийнятий. Натомість родина Суркісів відсуджує у державного «Привату» нові й нові обсяги коштів. По суті, вся стаття Зеленського зводиться до тези: «МВФ і Світовий банк мусять дати Україні гроші, бо Україна прийняла закон про ринок земель. А закон про банки – потім… якось».

Виникає доречне питання – Зеленський всерйоз вважає, що у західних фінансових структурах сидять повні ідіоти? Він гадає, що там не знають української динаміки реформ? Не відають, які закони прийняті Верховною Радою? Там не знають хто і що довело Україну до загрози банкрутства? Нарешті – він думає там не відчувають різниці між тим, що говорить Зеленський всередині України і що він пише в іспанських газетах?

Боюся, у МВФ і Світового банку питання виникне те саме, що й у мене. В якому, власне, світі живе президент Зеленський? В реальному, чи…


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим