середа, 17 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Телеканал для грандіозного «розпилу» Що ж такого нового покаже людям на окупованих теренах новий канал від Бородянського? Юзика і Сівоху? Буде їм зранку до ночі крутити «Сватів» і «Я, ти, він, вона» за державний кошт?

Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський заявив, що протягом трьох місяців стане можливою доставка телесигналу на тимчасово окуповані території Донбасу. Простіше кажучи, на окуповані території працюватиме український канал. Канал створять на базі іномовлення – UA TV, і віщатиме він двома мовами. Очевидно – українською і російською.

Моя думка така – вся ідея з цим каналом, це одна грандіозна операція з пиляння бюджету від початку і до кінця. Чому я так вважаю?

Бо я ніколи не повірю, що міністр Бородянський не знає стану з телебаченням в зоні АТО/ООС. Навіть на територіях підконтрольних України доступні далеко не всі українські канали. Натомість – майже скрізь де довелося бувати особисто мені, дивовижно гарно ловлять канали сепарські. І в попередні роки я особисто в тому проблеми не бачив. Чому?

Бо на моїх очах колись у Авдіївці була ситуація, коли українські вояки повимикали всі українські канали і стали дивитися сепарські. На питання чому так, хлопці відповіли просто – з сепар-ТВ можна хоча б пореготати, а подивишся українське ТБ – і не хочеться жити. Не вірите? А ви посидьте кілька місяців на території, де прилетіти (і зробити вас 200-м) може щомиті і подивіться канали по яких вам розкажуть як у тилу вас грабують, дурять та продають, і як в той час як ви захищаєте батьківщину в багні і калюжах, хтось непогано проводить час по клубах та ресторанах. Запитайте себе – у вас від такого ТБ фаза швидко з’їде?

Я писав і повторюю, ніхто не зробив такого внеску в небажання людей на окупованих теренах повертатися в Україну, як українське телебачення, яке попередні п’ять років подавало Україну найбіднішою, найкорумпованішою та найпродажнішою країною у Європі. Громадська думка на окупованих теренах уже сформована – існуючі комерційні телеканали там зараз практично ніхто не дивиться.

І що ж такого нового розповість тим людям новий канал від Бородянського? Якусь «в гостях у казки» про те як в Україні все дивовижно? Можна подумати, ніби люди, що живуть під окупацією, не їздять в Україну і не знають що у нас насправді. Може цей канал від Бородянського буде їм зранку до ночі крутити «Сватів» і «Я, ти, він, вона» за державний кошт? Тобто збагачувати такого собі Володимира Зеленського, який за сумісництво перебуває на державній службі – президентом працює?

Нагадайте мені, що таке корупція?

Бородянський достатньо довго працює в медіа, аби не розуміти, конкурувати на окупованих теренах доведеться не з іншими телеканалами України, а з телебаченням Росії – країни, яка може залишити без харчування дітей, але ніколи не економила на пропаганді. Що він протиставить росТБ? Юзика і Сівоху? Щось мені підказує, що фільми «Кіборги», «Червоний» та «Захар Беркут» на окупованих теренах успіхів не матимуть, і на бік України нікого не привернуть. Навіщо взагалі цей сир-бор?

На всі ці питання є одна відповідь, і вона ж єдина. Канал цей буде за якістю ще гірший за UA-Перший, натомість бюджет матиме неабиякий. І наповнить той бюджет держава Україна. І витрачений той бюджет буде на купівлю у правильних хлопців низки послуг від вартості яких очі рогом полізуть у будь-якого досвідченого медіа-менеджера. Простіше кажучи, той бюджет «розпилять».

Уже зараз Бородянський назвав суму у 440 мільйони гривень. З огляду на те, що всього на фінансування UA TV і «Укрінформу» в бюджеті закладено 569 мільйони гривень, очевидно, 77% цього фінансування піде на «канал для Донбасу» – читайте, в гаманець правильним хлопцям.

А коли в результаті вийде одне велике «ніфіга», нам збурено скажуть: «А от за Порошенка!»


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим