п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Олексій Мінаков: Кремль використовує мобільні додатки проти армії України «ДМБ Таймер» дає можливість відслідковувати зв’язки, переміщення та точне місцезнаходження окремих військових ЗСУ і підрозділів

Джерела в правоохоронних органах повідомили мені про масові поширення серед українських військовослужбовців, в тому числі які перебувають на Донбасі, російського мобільного додатку «ДМБ Таймер», який підраховує точний час до звільнення в запас.

Програма є безкоштовною, що приваблює бійців. У відкритій статистиці на Google Play, 15 млн завантажень. Скільки достеменно з них саме українських – точної інформації немає.

Але створений додаток у 2014 році в країні-агресорі, Російській Федерації. Про що, до речі, красномовно свідчить електронна адреса [email protected] для технічної підтримки. Додаток навіть має емблему Міністерства оборони Росії. Але все це все одно не спиняє багатьох українських бійців, які не надають належного значення походженню мобільного додатка.

Додаток витягує корисну російським спецслужбам інформацію – при реєстрації користувача програма вимагає вказати прізвище військовослужбовця, свій підрозділ та пропонує занести до списку своїх товаришів по службі різного призову.

Також під час інсталяції додаток отримує доступ до перегляду даних на USB-накопичувачі, зміни та видалення даних на USB-накопичувачі, управління зберіганням документів, отримання даних з Інтернету, перегляду підключень до мережі, блокування переходу пристрою до сплячого режиму.

Це дає можливість розробникам додатку і, відповідно, російським спецслужбам, відслідковувати зв’язки, переміщення та точне місцезнаходження окремих військових ЗСУ і підрозділів в цілому.

«ДМБ Таймер» – це лише один приклад додатку-шпигуну, а їх десятки. Боротися з цим загрозливим явищем треба просвітницькою роботою серед українських захисників. А це вже компетенція Міністерства оборони.


Алексей Минаков / site.ua
Поділіться цим