п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віктор Уколов: 14 перемог України у 2017 році Провалилися всі спроби дестабілізувати Україну зсередини. Не вдалися ні весняний, ні осінній «наступи трудящих»

Відбувся довгоочікуваний запуск кількох найважливіших реформ. Їх результати країна відчує тільки через кілька років, але рух у правильному напрямі розпочався

1. Україні надано безвізовий режим з ЄС. Це не тільки досягнення всіх політиків, але й особисте досягнення Петра Порошенка, який підняв цю тему ще тоді, коли працював міністром закордонних справ. Це успішна історія для нас, адже, незважаючи на величезні зусилля, Росія програла цю сутичку начисто.

2. Остаточно ратифіковано угоду про асоціацію Україна-ЄС. З цим погодилися всі 28 країн ЄС, включаючи Нідерланди, де спочатку на консультаційному референдумі вирішили угоду не підписувати. Як потім з’ясувалося і тут без Росії не обійшлося, але всі зусилля її агентів впливу виявилися марними.

3. Продовжено економічні санкції проти Росії з боку ЄС та посилено санкції з боку США. 100% виграш України важливий ще й тому, що російська пропаганда з літа 2016 року переконувала світ, що санкції ось-ось скасують. Скасування санкцій не вдалося досягти навіть за допомогою російської військової кампанії в Сирії.

4. Провалилися всі спроби дестабілізувати Україну зсередини. Не вдалися ні весняний, ні осінній «наступи трудящих». Михайло Саакашвілі, стратегічний таран проти влади, незважаючи на весь свій талант руйнування і божевільну енергію, був змушений оголосити перерву в масових акціях на Різдво та Новий рік.

5. Відбувся довгоочікуваний запуск кількох найважливіших реформ: пенсійної та охорони здоров’я. Їх результати країна відчує тільки через кілька років, але рух у правильному напрямі розпочався.

6. Продовжилася судова реформа. Обрали новий Верховний суд з урахуванням побажань суспільства. І нехай не всі зауваження ГРД були враховані, але громадськість вперше була допущена до процесу обрання суддів ВСУ – туди, куди ніколи і ніхто ззовні не допускався. Попереду ж повна реорганізація місцевих судів.

7. Значно активізувалось НАБУ. Хай поки що немає результатів в судах, але звинувачення вперше пред’явили не тільки представникам минулої влади, але й влади чинної. Розслідуються справи проти глави ДФС, нардепів від коаліції і багатьох чиновників. Важливо, що при цьому Президент підтримує незалежність НАБУ.

8. Цілий рік тривало масштабне будівництво доріг і відновлення інфраструктури. Завдяки децентралізації вперше на місцевому рівні розподіляється близько половини бюджету країни. Це зменшило втрати від корупції і різко активізувало місцеву владу, яка отримала ресурс для роботи.

9. Ми побачили чималі успіхи прокуратури в реформуванні – запущена Генеральна інспекція, як внутрішній орган контролю. Завдяки ГПУ через спецконфіскацію повернуто десятки мільярдів гривень, раніше вкрадених для Януковича. Вперше у судах масово засуджуються теперішні хабарники і корупціонери (понад півтори тисячі).

10. Україна визнала права релігійної меншини, яка тм не менш становить кілька мільйонів українців, на святкування Різдва Христового за Григоріанським календарем. Це тим більш важливо, що і сам Ісус був спочатку у меншості, хоча вже через 400 років його вчення захопило всю Римську імперію.

11. Відбулася блискуча перемога «Нафтогазу України» над «Газпромом» у Стокгольмському суді. Економічний ефект склав понад 50 млрд. доларів США. Кабальні умови газового договору Тимошенко-Путін відтепер у минулому.

12. Президент досяг рішення США про надання Україні летального озброєння. Перед тим – такого ж рішення Канади.

13. Сформувалася тенденція (поки ще обережного) економічного зростання. Очікується, що зріст ВВП в 2017 році становитиме 2%, а в 2018 році за прогнозом МВФ прискориться до 3.2%. Потроху відновлюється довіра споживачів та інвесторів та поступовим відновленням фінансового сектора».

14. Під кінець року було звільнено 73 заручників – найбільше одноразове звільнення в історії війни на Донбасі. Обмін відбувся на підставі Мінських домовленостей підписаних Президентом. Реальної домовленості досягнуто Іриною Геращенко і Петром Порошенком за посередництва іноземних партнерів України.


Віктор Уколов / Українська правда
Поділіться цим