понеділок, 29 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Ворота у два міста: Наслідки «падіння» Мар’їнки Українські війська майже залишили руїни Мар’їнки та обладнали лінію оборони за межами міста

Збройні сили України частково відійшли із Мар’їнки Донецької області. На сьогодні українські воїни ще перебувають у північній частині міста, але основна лінія оборони проходить на околицях населеного пункту. Про це 26 грудня заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Що це означає для загальної ситуації на фронті?

Просунулись крізь руїни

На початку грудня британська розвідка інформувала, що російська армія повільно просувається крізь руїни Мар’їнки на околиці міста. Розвідники підкреслювали, що така операція РФ є частиною осіннього наступу, метою якого є розширення контролю над всією територією Донецької області.

Вже 15 грудня аналітики DeepState заявили, що окупанти контролюють 96% території міста. За їхньою інформацією, росіяни також просувалися біля Степового та Невельського. Окрім цього ворог відновив контроль над териконом шахти імені Гагаріна.

25 грудня російські ЗМІ поширили інформацію, про те, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів главі Кремля Володимиру Путіну про взяття під контроль Мар’їнки.

Шойгу заявив, що «взяття» міста начебто дозволило суттєво відсунути артилерію ЗСУ від Донецька, а також дало російським військам «додаткові можливості до подальших дій на цьому напрямку».

Пізніше речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун заявив, що бої за Мар’їнку тривають. Українські військові знаходяться  в адміністративних кордонах міста, тому говорити про його повне захоплення некоректно, додав він.

Міста вже не існує

26 грудня на пресконференції Валерій Залужний підтвердив відхід ЗСУ на околиці Мар’їнки. Він зазначив, що росіяни в місті ведуть ту саму методику, як у Бахмуті – «знищують вулицю за вулицею, квартал за кварталом».

«Мар’їнка, яка трималася, майже два роки, – почала вулиця за вулицею, потім будинок за будинком, – станом на сьогодні наші війська ще перебувають у північній її частині. Наші війська підготували оборонний рубіж за цим населеним пунктом, але можу сказати, що цього населеного пункту вже не існує», – сказав він.

Главком також додав, що в деяких місцях українські військові уже обладнали позиції за межами міста.

«Мені здається, в цьому немає нічого такого, що може викликати суспільний резонанс, скажімо так, війна. На жаль, вона така», – пояснив він.

Залужний наголосив, що Україна оборонятиме свої населені пункти стільки, скільки вистачить сил це робити.

«Нам дорогий кожен клаптик нашої землі. І чи то Бахмут, чи Авдіївка, ми оборонятимемо рівно стільки, скільки у нас вистачить сил для того, щоб це зробити. Якщо сил буде недостатньо, ми бачитимемо, що краще зберегти людей, звісно, ми таке рішення ухвалимо. І збережемо людей. А потім відвоюємо. Це все залежатиме від ситуації. Навколо цього не потрібно робити щось, що здалеку нагадує шоу», – додав він.

Наслідки для фронту

Втрата Мар’їнки може загрожувати новим проривом російської армії ще на двох напрямках, вважають військові експерти.

Раніше військовий експерт Олексій Гетьман зазначав, що ЗСУ дійсно можуть покинути руїни міста, але тут головним моментом повинні стати заздалегідь підготовлені позиції.

«Стратегічно ми не збираємося віддавати жодного метра нашої землі. А тактично все ж таки є різниця, де тримати оборону – у руїнах або на кілометр далі, але де точно великі втрати нестиме ворог», – пояснював Гетьман в коментарі для РБК-Україна.

В свою чергу, британська розвідка зазначала, що після захоплення Мар’їнки окупанти можуть почати рух у напрямку Курахового. Проте навіть при такому розвитку подій через велику кількість водойм та важкодоступних височин ймовірність значного прориву в цьому напрямку вважається низькою.

«Вони можуть продовжити наступ у бік Георгіївки та Максимільянівки, щоб вийти на Курахове… Такий наступ вимагатиме багато часу та великої кількості ресурсів», – підтримує припущення британців військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

Ще один ймовірний напрямок нової атаки РФ – Вугледар, під яким минулої зими були розбиті елітні бригади російської морської піхоти. Минулого тижня російська армія уже активізувалася в районі Новомихайлівки між Мар’їнкою та Вугледаром.

«Вони накопичують ресурси, які будуть кинуті на Вугледар. Я думаю, наступ може початися до нового року… У будь-якому випадку це не буде швидкий ривок», – додав експерт.


Кореспондент.net
Поділіться цим