четвер, 25 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

«Православний джихад» для чмобіків: Як сатана прислужує росії Щодня запутінці шокують цивілізований світ своїми звірствами в Україні та дикунськими заявами. Зараз осідлали тему "змови сатаністів" проти росії. Схоже, потвора під назвою росія хоче повернути світ у темні віки з їхніми жахіттями релігійних війн

Протягом останніх днів російські діячі наввипередки продукували оновлені версії путінської маячні, що стала інтернет-мемом ще чотири роки тому, «ми, як мученики, потрапимо до раю, а вони просто здохнуть». Намісник кремля в Чечні Рамзан Кадиров поклявся іменем Аллаха без зупинки вбивати і спалювати українців, назвавши це «великим джихадом» проти «шайтанів». В ісламі великий джихад – зовсім не те, що верзе Кадиров. Це духовна боротьба. А збройна боротьба за віру – це газават або малий джихад. І в нього є свої підстави і правила. Кадиров може скільки завгодно і кому завгодно оголошувати джихад, проте його підтримають тільки ті мусульмани, які визнають його авторитет. А таких небагато навіть у самій росії. Хіба кадирівська кишенькова армія тіктокерів, мало схожих на воїнів за віру. То ж погрози чеченського путініста варто розглядати виключно як елемент інформаційно-психологічної операції, запущеної для стимулювання часткової мобілізації. У даному випадку – стимулювання громадян, які сповідують іслам, але не розуміють, навіщо їм гинути в Україні за інтереси кремлівської верхівки. Серед якої мусульман нема. От Кадиров їм і вкладає у вуха: йдіть і вмирайте за віру.

У цьому він не одинокий. Патріарх рпц Кирило (Гундяєв) ще у вересні обіцяв місце в раю окупантам, «які воюють за свою батьківщину». А днями, під час засідання всесвітнього російського народного собору, очільник російської сатанинської церкви назвав путіна… борцем з антихристом. За його логікою, бункерний дід бореться проти однополярного світу, а той є проявом глобалізму. У такому світі владарюватиме одноосібний правитель антихрист. З його приходом настане апокаліпсис, ознаками якого, каже Гундяєв, вже є евтаназія, ЛГБТ-шлюби, генетичні експерименти. Одним словом, перелицьоване на новий лад російське месіанство слов’янофілів.

Не втратив нагоду відзначитися черговою маячнею й ідеолог рашизму Олександр Дугін, чию дочку підірвали в автомобілі. «Західна цивілізація має сатанинський характер. Ідея Заходу – це абсолютна брехня, перевертання справжніх пропорцій розуму», – заявив Дугін під час засідання згаданого вище російського народного собору. Уточнимо: це дійство відбувається під егідою рпц, до 2019 року воно залишалося малопомітною подією, аж поки фактичне управління організацією (офіційно головує в ній Кирило) до своїх рук не прибрав православний олігарх, засновник пропагандистського телеканалу «Царьград» Костянтин Малофєєв. Відтоді збіговисько під крилом церкви стало платформою для російських ультра-націоналістів. А нинішнє засідання було суцільним виправданням війни. Воно нагадувало партійні збори нацистів – проголошувалися лозунги про «російський прорив», про «Третій Рим, який утримує світ від зла», про створення у школах і вузах «абсолютної нетерпимості до зради», про припинення «штампування інфантилів із вузівськими корочками, які не мають сенсу» і так далі у тому ж дусі.

Про сатаністів завели пісню не тільки церковники та пропагандисти на кшталт Дугіна чи Володимира Соловйова, який обізвав президента Франції Еммануеля Макрона «жалюгідним, нікчемним, дрібним сатаністом». Олексій Павлов, кадровий ФСБешник, помічник секретаря радбезу рф Миколи Патрушева закликав до «десатанізації» України, в цьому він уздрів місію війни, розв’язаної росією. «Використовуючи мережеві маніпуляції та психотехнології, нова влада перетворила Україну з держави на тоталітарну гіперсекту. Причому можновладці в Києві першими перетворилися на войовничих фанатиків, чиї погляди прямо протилежні поглядам нормальних людей», – заявив він. Нагадаємо, що в самій росії за різними оцінками діє від 300 до 500 тоталітарних сект. Вони нараховують майже мільйон учасників. І це без урахування рпц.

Як вже зазначалося, заявами про «сатанинський Захід» і про «десатанізацію» України згадані діячі прагнуть надати релігійного сенсу мобілізації. Але не тільки самій мобілізації, а й її наслідкам – тисячі трун із чмобіками мають сприйматися російським суспільством не як жахливий результат війни, розпочатої путіним, а як жертви, необхідні для утвердження величі росії. Іншими словами, у кремлі добре розуміють, що тисячі вбитих частково мобілізованих поїдуть додому вже найближчим часом і це може викликати стихійні бунти. Які, що не виключено, виллються в масштабні протести. Тут знову згадаємо пропагандиста Соловйова. Коментуючи погрози Кадирова джихадом, він не тільки підтримав кишенькового чеченця путіна, але й зробив закид у бік непатріотичних росіян: мовляв, «хлопці воюють проти абсолютного зла, а їм плюють у спину, гигикають, не мають навіть найменшого уявлення, що таке батьківщина». З огляду на те, що війна шаленими темпами вимиває ресурси з російського бюджету, варто очікувати подальшої трансформації «антисатанинської риторики». Вона пояснюватиме росіянам, що «священна війна» не передбачає зарплати воякам. Вони мають воювати не за гроші, а за віру.

QAnon і православні терористи. Як росія використовуватиме сатанинську тему

З тим, на кого всередині росії спрямовується сатанинська тема, розібралися. А чи може вона знайти підтримку за межами країни-агресорки? Не поспішайте з висновками, що ця середньовічна маячня у ХХІ столітті нікого, окрім росіян, не зацікавить. І що часи релігійних воєн давно минули й нікому, крім істориків, зараз не цікаві. Звернемо увагу на дві важливі речі. Перша: за межами росії мешкають мільйони росіян, лише з початком мобілізації її покинуло більше мільйона громадян. Хто ці люди – просто втікачі від призову, які не бажають жити в путінському раю, чи ймовірні православні терористи, у мізках яких міцно закріпилися скріпи «русского міра»? Днями Дмитро Медведєв, відомий продукуванням різноманітних гучних погроз, заявив про помсту за «страждання» росіян. І не лише на полі бою. Лідерам західних держав не варто скидати з рахунків того, що росіяни, які прикидаються «хорошими», можуть за вказівкою з Москви здійснювати теракти в Європі і навіть у США.

Що західні уряди планують далі робити з росіянами у себе – їхня справа, але після агресивних заяв Кирила не накласти на нього санкції було б проявом слабкості і політичної недалекоглядності.

Другий момент: у самих західних країнах вистачає прихильників теорій змови – потенційних друзів російського терористичного режиму. Візьмемо один показовий приклад – популярність у Сполучених Штатах змовницької теорії QAnon. Головна ідея цієї теорії – США і світом узагалі править невелика, але потужна група сатаністів-педофілів. Позитивним героєм для прихильників QAnon в Америці є Дональд Трамп, а у світі – його однодумець путін. Коли рух набув популярності за океаном, існували припущення, що до його поширення доклалася Москва. З початком масштабного вторгнення росії в Україну через мережу QAnon ретранслювалися російські фейки про біолабораторії. Точна кількість прихильників цього руху невідома, проте політична активізація Трампа, котрий вперто збирається знову в президенти, може зробити їх добровільними помічниками путінського режиму.

Наостанок – не про росію і не про Захід, а про Україну. В УПЦ, яка в статуті відокремилася від рпц, але згідно з грамотою патріарха Алексія ІІ «з’єднана через нашу російську православну церкву з єдиною Святою Соборною та Апостольською Церквою», заяв Кирила не помітили. Або ж вдали, що не помітили. А була б дуже доречною заява митрополита Онуфрія, який би вказав Кирилу, що антихриста нехай пошукає у кремлі…


Юрій Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим