субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Закрити небо: Що дасть Україні «Рамштайн-6» Союзники після ракетного обстрілу України 10 жовтня погодилися надати Києву більше систем ППО і поєднати їх в єдину мережу

Росія, яку, до речі, вчора ПАРЄ визнала країною з терористичним режимом, робить все для того, щоб Україна отримувала все більше і більше новітньої зброї західного зразка. Ціна для українців, на жаль, дуже висока.

Але коли президент РФ Владімір Путін і його генералітет, зокрема новоспечений командувач силами вторгнення Сергій Суровікін, готували, а потім здійснили 10 жовтня масований ракетний обстріл українських міст (мабуть не стільки з метою поліпшити ситуацію на фронті, скільки задля збереження режиму на тлі посилення міжвідомчої боротьби), вони дали серйозні підстави партнерам України збільшити військову допомогу.

Не зменшити, зазначимо, а збільшити. І йдеться не про переносні засоби ураження бронетехніки, а про системи ППО/ПРО, з поставками яких союзники досі не вельми поспішали.

Отже. Після ракетних ударів по цивільних, по об’єктах енергосистеми України, на прохання президента Володимира Зеленського відбувся саміт «Групи семи» (G7), що став політичним підтвердженням подальшої підтримки України світовими лідерами. В спільній заяві США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія і Канада пообіцяли Києву фінансову, військову, гуманітарну допомогу.

Одразу за самітом «Сімки» відбулося чергове, вже шосте, засідання Контактної групи з питань оборони у форматі «Рамштайн», до складу якого входять понад 50 країн.

Топ-тема зустрічі – зміцнення системи ПРО/ППО України для посилення ефективності протидії ударам із використанням ракет та дронів-камікадзе, зокрема іранських «шахідів», поводженню з якими росіян, як повідомляється, зараз на території України навчають інструктори з Ірану.

Тобто Іран спочатку збиває українській літак в 2020 р., а потім він ще й постачає зброю Росії для вбивства українців і відправляє своїх інструкторів…Що навряд залишиться без відповіді України та союзників.

Але зараз про системи ППО/ПРО для України.

Про те, що передача ЗРК Києву – це поточний пріоритет для Організації Північноатлантичного договору, перед міністерською зустріччю Альянсу в Брюсселі заявив ще генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. І він, зокрема, зазначив, що Україна потребує різних систем ППО – як малої, так і великої дальності; як проти балістичних і крилатих ракет, так і проти БПЛА. Аби Україна, країна з великою кількістю міст, могла якнайкраще їх захистити.

За лічені дня після масового ракетного обстрілу ми вже отримали перший надсучасний німецький комплекс ППО IRIS-T, який попередньо мав прибути до України лише в листопаді. Дії російського терористичного режиму змусили Берлін прискоритися.

Але це не все. На «Рамштайні-6» нам пообіцяли наступне: США мають намір передати Україні 8 систем ППО (вочевидь мова про NASAMS); Британія – ракети середньої дальності до NASAMS — AIM-120, а також сотні БПЛА та 18 гаубиць; Німеччина – ще IRIS-T, а на додачу РСЗВ MARS II та гаубиці і PzH2000; Франція – системи ППО (які – ще не відомо), ще шість САУ Caesar і три РСЗО (ймовірно – аналог HIMARS LRU M270); Канада – снаряди для артилерії, зимову форму, камери для дронів, Нідерланди – ракети для ЗРК.

Це якщо коротко. І це те, про що учасники обох самітів заявили публічно. Звісно ж перелік нових озброєнь для України буде розширюватися вже найближчими днями.

Варто також зазначити, що Київ попросив партнерів допомогти зі створенням інтегрованої мережі ППО.

На запит вже відповів голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. За його словами, учасники «Рамштайна» розглядають зараз, яким чином можна створити дійсно функціональну єдину систему ППО, куди входитиме мішанка різних комплексів як за дальністю, так і за виробником. Окрім того, Міллі ніби мимохідь згадав про те, що в «багатьох країн» є різні системи ППО, наприклад, ЗРК Patriot, ізраїльський «Залізний купол», німецькі системи (скоріш за все – IRIS-T) і перед союзниками постала задача «привезти» ці комплекси в Україну та інтегрувати в єдиний комплекс.

От саме поєднання різних систем – радянських, натівських, модернізованих українських – дійсно виклик. І Міллі це визнає, але вважає, що створити таку систему можна.

Стимулом зробити це є не тільки ракетні удари Росії по Україні, але й розуміння того факту, що цими ударами Кремль не може досягти своєї мети — навіть у тому разі, коли йдеться про утримання захоплених території, а не підкорення всієї України. У Путіна і Ко залишився останній аргумент – це застосування тактичної ядерної зброї. Цей варіант залишається на столі. Саме тому є велика потреба в ефективній системі ППО, яка могла б знищити носії ядерних боєголівок ще в повітрі і без серйозних наслідків.

Слід зазначити і те, що євроатлантична спільнота чудово усвідомлює, що головним ризиком у протистоянні з Росією – як для України, так і для НАТО в разі гіпотетичного конфлікту — є ракетний терор. Терор, бо цивільну інфраструктуру й цивільних загалом Росія вважає цілком легітимними цілями. Саме тому 15 членів НАТО з Європи, окрім зміцнення ППО України, мають намір модернізувати і загальноєвропейську систему ППО/ПРО.


Владислав Гірман / Ділова столиця
Поділіться цим