четвер, 18 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Вже не блеф: Навіщо Путін готує вибух на Запорізькій АЕС Ядерна катастрофа на ЗАЕС може бути потрібна Кремлю як casus belli для застосування ядерної зброї. Путін хоче звинуватити нас у ядерному тероризмі, щоб потім «покарати»

Про ядерну загрозу вже заявив Володимир Зеленський. «Держава-терорист обстрілює атомну станцію», – повідомив він президентові Європейської ради Шарлю Мішелю. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі підтвердив, що «обстріл найбільшої в Європі атомної електростанції підкреслює цілком реальну небезпеку ядерної катастрофи».

Є всі підстави стверджувати, що це не випадкові, а навмисні обстріли. І головне питання тут – навіщо це Путіну?

Різноманітні українські та російські джерела свідчать про можливість двох сценаріїв. Їх можна назвати умовно «маленька» катастрофа та велика катастрофа.

«Маленька» катастрофа для наступу

Щоб спричинити ситуацію радіаційної небезпеки в районі Запорізької АЕС, Путіну не обов’язково підривати енергоблоки. ЗАЕС — єдина АЕС в Україні, яка має власне сухе сховище відпрацьованого ядерного палива (ВЯП). Воно було введено в експлуатацію у 2001 р. Зараз у ньому 174 бетонні контейнери, у кожному з яких по 24 зборки ВЯП. Руйнування будь-якого з них викличе радіоактивне зараження довкілля, включаючи Каховське водосховище.

«Енергоатом» повідомив, що 6 серпня ракети окупантів потрапили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поряд із сховищем ВЯП. «Очевидно, цілили саме по контейнерах ВЯП, які зберігаються просто неба», — наголошує компанія.

Як бачимо, Путін не блефує – цей сценарій уже реалізується. Метою його може бути, як мінімум, створення паніки та хаосу, щоб полегшити наступ російським військам. Від ЗАЕС до Запоріжжя — трохи більше 50 км прямою. Якщо російськими ракетними ударами будуть зруйновані контейнери з ВЯП і територія навколо станції стане зоною радіоактивного зараження, то Україна буде змушена почати евакуацію цивільного населення, а можливо, і військ, щоб не наражати їх на небезпеку.

Зараз у окупантів практично немає шансів прорвати нашу оборону на схід від Каховського водосховища, щоб розпочати наступ на Запоріжжя. Але вони можуть сподіватися, що такий шанс їм дадуть хаос і паніка, які, напевно, виникнуть у разі катастрофи на ЗАЕС — навіть якщо це буде «маленька» катастрофа, без пошкодження ядерних реакторів на станції. Якщо ми будемо змушені відводити війська від зони зараження, можна не сумніватися, що Путін відправить свою армію захоплювати цю зону. І його зовсім не хвилюватиме, яку дозу опромінення отримають його вояки.

Велика катастрофа для casus belli

Однак факти свідчать, що Путін веде підготовку і до іншого, небезпечнішого сценарію — великої катастрофи. Окупанти вже створили можливість організувати вибух енергоблоків.

«Ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки із зброєю та вибухівкою у машинних залах енергоблоків №1 та №2, що є фактичним мінуванням енергоблоків із двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції. І це на додаток до мінування берегової лінії ЗАЕС по лінії ставка-охолоджувача та прилеглого берега Каховського водосховища. Незабаром усе це з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не лише Україна, а й уся Європа», — попереджає «Енергоатом».

Можна було б припустити, що Путін усе це робить лише для того, щоб шантажувати нас і Захід: мовляв, не погодитеся на мої умови, підірву ЗАЕС. Але, зважаючи на риторику російської пропагандистської машини, Кремль не збирається публічно грати роль ядерного терориста. Навпаки, він намагається звинуватити нас у ядерному тероризмі.

Вже кілька днів поспіль російські ЗМІ повідомляють про нібито обстріли Запорізької АЕС з боку українських військ. Наприклад, 7 серпня російське агентство ТАРС повідомило: «Сьогодні вночі озброєні формування України завдали удару із застосуванням касетного реактивного снаряду РСЗВ «Ураган» калібру 220 мм. При підльоті до енергоблоків ракета встигла розкритися і випустити осколкові бойові елементи. У зоні ураження опинився район сухого сховища відпрацьованого ядерного палива і пост автоматизованого контролю радіаційної обстановки. Вражаючими елементами пошкоджено адміністративні споруди та прилеглу територію сховища».

Тобто окупанти піддають ЗАЕС ракетним обстрілам не лише для того, щоб організувати катастрофу, а ще й для того, щоб звинуватити в цьому Україну. І якщо вони наважаться організувати велику катастрофу, тобто підірвати реактори (як про це попереджає «Енергоатом»), то можна не сумніватися, що Кремль звинуватить у цьому Україну.

Навіщо це Путіну? Підказки можна знайти у деяких російських антипутінських «Телеграм»-каналах. Один із них ще 5 серпня попередив, що «в генштабі РФ прийнято варварське рішення використати ЗАЕС як фактор зміни ходу війни. Вже раніше було відомо про застосування станції для прикриття військових операцій. Аналог «живого щита» з метою паралізувати дії української армії».

Інший ТГ-канал уточнює, що ядерна катастрофа на ЗАЕС потрібна Кремлю як casus belli для застосування ядерної зброї. Путін хоче звинуватити нас у ядерному тероризмі, щоб потім «покарати».

«Активно йде підготовка одного із сценаріїв розвитку конфлікту, коли Путін зможе реалізувати можливість застосування тактичної ядерної зброї. Нещодавній обстріл російськими військами ними ж окупованої Запорізької АЕС в Енергодарі — це частина реалізації цього сценарію. За розпорядженням командування російських збройних сил Запорізька АЕС була замінована, зокрема заміновано один з енергоблоків станції, під час реалізації цього плану буде підірвано частину споруд на станції та пошкоджено енергоблок, при цьому Путін виступить, звинувативши керівництво України в ядерному тероризмі, поклавши відповідальність за вибухи на Україну, та прирівняє «ядерний тероризм» до застосування ядерної зброї з боку України, віддавши наказ використати тактичну ядерну зброю як «захід у відповідь», — попереджає це джерело.

Чи можна зупинити Путіна

Отже, фактично Путін уже розпочав ядерний шантаж. Причому він шантажує не лише катастрофою на ЗАЕС, а й застосуванням тактичної ядерної зброї. Питання в тому, як на цей шантаж дадуть відповідь Європа та США.

Як зазначає «Енергоатом», «Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів щодо примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України задля безпеки всього світу». Але не дуже віриться, що цей заклик буде почуто. Змусити Путіна можна лише силовим способом, наприклад, висадити десант та вигнати окупантів із території станції. Підстави для цього є найсерйозніші: у разі катастрофи на ЗАЕС радіоактивні води отруять Каховське водосховище, далі Дніпро нижче за течією, Чорне та Середземне море. Однак навряд чи Вашингтон зважиться на такий сміливий крок.

Володимир Зеленський закликає хоча б покарати Путіна санкціями. «Звертатимемо увагу світу на це і наполягатимемо на нових санкціях проти Росії за створення такої глобальної загрози», — заявив він 6 серпня. А наступного дня у розмові з Шарлем Мішелем сказав, що «російський ядерний терор вимагає рішучої відповіді від міжнародної спільноти — санкцій на російську атомну галузь та ядерне паливо».

Можна сперечатися про те, наскільки такі заходи будуть ефективними в економічному плані. Але вони були б важливими передусім як сигнал, що Захід відкидає кремлівську версію про «український тероризм» і покладає на Росію всю відповідальність за ситуацію на ЗАЕС.

А найважливіше зараз — щоб Вашингтон та Лондон попередили Москву про те, що за застосування ядерної зброї проти України, зокрема у вигляді вибухів на ЗАЕС, Росія отримає відплату. Не важливо, чи це попередження буде гучним або, навпаки, абсолютно непублічним. Головне, щоб невідворотність відплати змусила Путіна переглянути цей дикий план.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим