середа, 24 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Лебідь прилетів: Як Трухін стане цвяхом у труну Зеленського і фракції «Слуга народу» Три «нових обличчя» – Тищенко, Гогалішвілі й Трухін – не краща команда, щоб вляпатись в історію. Але Зеленський зміг і решту каденції він буде хлюпатись у тому багні, яке затягнуло його по вуха

Веселий базіка Олександр Трухін став «чорним лебедем» для Володимира Зеленського і усієї команди «слуг народу». Півроку заперечення п’яного ДТП, і ось тепер владі треба прийняти чітке рішення – втратити свого пацана заради збереження влади чи потонути усім ноєвим ковчегом

Розслідувач Михайло Ткач та команда УП зробили усе, що мало б за півроку знайти МВС та ДБР – отримали доступ до відео з камер поліцейських. І овва, Трухін постав у всій красі. Перелазив огорожу, щоб «тихонечко уйти в лес». Коли його зупинили поліцейські – запропонував їм дати хабар.

Депутат розповів, що у нього є з собою спортивна сумка, в якій знаходяться 150 тисяч доларів. Він пропонував «відвантажити бонус» як поліцейським, так і постраждалим у ДТП.

Далі Трухін тричі відмовився пройти тест на алкодрагері. І загалом махав посвідченням депутата, що йому терміново треба їхати на голосування щодо питання Кримської платформи. Сказати, що на відео депутат «під мухою» – це не сказати нічого. Тому інформація про те, як депутат заїздив по дорозі із Полтави у кабаки за новою чаркою віскі – абсолютно відповідає дійсності. Отак депутат обмивав новий гігантський український прапор у Полтаві до 30-річчя незалежності.

Згадаймо, як Трухін і його однопартійці півроку брехали, що то не Саша керував автівкою. Нагадаю іще раз слова самого президента Володимира Зеленського про те, що ДТП – це взагалі неважливо. Справді, яка різниця, що творить людина, яку неофіційно називають відповідальним за чорну партійну касу.

«Я не можу розуміти й знати деталі всіх правоохоронних і кримінальних кейсів, які відбуваються, через, вибачте, ДТП. Там ніхто не загинув, там всі живі, і це – найголовніше. Якби там щось таке відбулося, не дай Боже, повірте, людини не було б вже (Трухіна не було б вже в команді президента – ред.), давайте (дочекаємося – ред.) дійде до кінця ця справа», – так говорив Зеленський у Трускавці 3 жовтня 2022 року.

Я так думаю, що команда відмазувачів Трухіна дуже хотіла, щоб відео з камер ніколи не з’явилось. І саме тому було перекидання справи із МВС до ДБР, де люди Олега Татарова ретельно працювали над тим, щоби справа спочила у бозі.

За першими реакціями влади та фракції «Слуг народу» – можна чітко побачити, як відмазуватись від справи Трухіна.

ДБР заявило, що не мало у розпорядженні відеоматеріалів щодо ДТП з Трухіним – от Михайло Ткач зумів знайти відео і поліцейського Сергія Петрика, який чітко розказав, як Трухін обіцяв зателефонувати «кенту» і хутко вирішити це питання.

ГПУ заявила, що тепер вже точно порушить кримінальну справу, бо раніше не було підстав. Але всіх перевершив очільник фракції «Слуг народу» Давид Арахамія, який заявив, що негайному виключенню Трухіна з лав фракції дуже заважає… коронавірус. Пряма мова: «Мені та моїм колегам соромно за поведінку Олександра Трухіна. Це точно не те, із чим ми йшли на вибори й чого від нас чекають люди, які за нас голосували. Вважаю, що Олександру Трухіну не місце ні у фракції, ні у партії «Слуга народу». Він має негайно вийти самостійно, але навіть якщо він цього не зробить – таке рішення однаково буде нами ухвалене, як тільки епідеміологічна ситуація дозволить нам зібрати кворум і провести результативне голосування».

Я так розумію, що провладна фракція боїться, що без спортивних сумок з «печеньками» від Трухіна – її чекає нова епідемія. Така собі політична «Юстиніанова чума» – коли у «слугах народу» не залишиться жодного охочого безплатно голосувати за ініціативи Гетманцева та Арахамії. А є усі шанси, щоб фракція посипалась прямо тут і зараз – голова партії Олена Шуляк на хвилі скандалу взяла та і виключила його з партії.

Щоправда, тут є важливий момент – взагалі то вищим органом політичної партії є з’їзд. І саме голосуванням на ньому ухвалюють рішення про виключення когось із партії. Я так розумію, що Шуляк вирішила взяти удар на себе, щоб Трухін не позбавляв «бонусів» колег по фракції. Інакше – хтозна, як нинішній парламент цю каденцію завершить. А не думає про те, як би перенести парламентські вибори, щоб у «слуг» був шанс удруге.

У партії влади було півроку до виходу відео Ткача, щоб пом’якшити удар – вибачитися, відправити Трухіна займатися благодійністю, попросити його записати відео на тему: «випив, але каюсь». Але нині кейс Трухіна ще більше обтяжений кейсом Трухіна. Бо ж тепер доведеться відповідати питання не лише про ДТП, а й про спортивну сумку. Звідки гроші в ній? Явно не з продажу соняшникового насіння і рапсу, які щедро ростуть на полях Полтавщини. Доведеться відповідати за спробу дати хабаря полісмену і за епічну втечу до лісу. І ось перші удари уже наносять колишні однопартійці.

Дмитро Разумков – колишній батько-творець «слуг» зловтішається з колишніх однопартійців. І запрошує Дениса Монастирського та Олексія Сухачова до парламенту, аби ті розповіли, чому ж пів року справа ДТП Трухіна була схована в шухляду.

Прогнозую, що нова серія захопливого серіалу «Слуги народу» надихне усі без винятку політичні сили встромити ніж у спину монобільшості. За всі образи, утиски й політичні переслідування. А образ накопичилось чимало. Той же Разумков не забуде незаконне звільнення з посади спікера парламенту і заяви в стилі «він ніхто і звати його ніяк». «Європейська солідарність» не зможе забути спробу піарно арештувати Порошенка в аеропорту, яка обернулась тим, що із Печерського суду Петро Олексійович вийшов переможцем. У Кличка свій зуб – не так давно Банкова незаконно звільнила голів райдержадміністрацій. За моєю інформацією, це стало дрібною помстою Зеленського за те, що мер-боксер на правах авторитета дав велике інтерв’ю Bild, де прямо заявив, що Німеччина діє недружньо, коли відмовляється постачати зброю Україні. Володимир Зеленський вважає, що він найрозумніший у питаннях міжнародної політики та взагалі у нас же типу як нормандський формат, де ми крокуємо до миру з Росією за «формулою Штайнмайєра». Тому подібні інтерв’ю Кличка, на якого в Німеччині моляться як на Бога, були розцінені як зрада і конкуренція.

Але доля любить сарказм. І бумеранг прилетів Зеленському звідки він не чекав – від рідної фракції, від улюблених людин. Він може бути впевнений, що його епоху згадають за трьома «новими обличчями» – Тищенком, Гогалішвілі й Трухіним. Як на мене, не краща команда, щоб вляпатись в історію. Але Зеленський зміг і решту каденції він буде хлюпатись у тому багні, яке затягнуло його по вуха.

Історія Трухіна смішна і страшна водночас. Страшна – бо людина, яка ледве не вбила шістьох людей у стані алкогольного сп’яніння півроку поводила себе як свиня. І давала приклад того, як треба поводитись на дорогах, якщо у тебе з’явилась службова «корочка». Смішна – бо Сашу згубила жадібність. Якби хлопець зі спортивною сумкою грошей не економив на послузі «драйвер» ніхто б не зізнався про його пиятику, корупційні справи та «кентів». Тому жадібність згубила чоловіка.


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим