вівторок, 23 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

«Кроти», жінки й знову «перемир’я»: Як Банкова дарує Росії перемогу над Україною? Перед Україною постають нові виклики в умовах тотальної «кротячої» нори та тотального зриву усіх наших програм реформ у Міноборони

Росія виставила на кордонах України 122-тисячну армію, а що ж ми? А очільник Офісу президента Андрій Єрмак в одноосібному порядку просить українських військових не стріляти. Бо ж прийдешні різдвяні й новорічні свята мають бути мирними. Нехай на Донбасі нарешті запанує тиша. Безумовно, з українського боку, а росіянам наша слабкість тільки в радість.

І ось свіжі ранкові звіти – і ми бачимо ціну необачним обіцянкам. Упродовж минулої доби, 23 грудня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано три порушення режиму припинення вогню, два з яких – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. У напрямку Шумів і Золотого-4 спокій нашим захисникам тільки сниться.

Натомість українській владі спала на думку геніальна мобілізаційна ідея – поставити на облік жінок розширеного списку професій. Ідея в теорії непогана — уже як хочемо рівнятися на Ізраїль, то тамтешні відомі жінки служили в армії у якості допоміжних спеціальностей і ніхто не вмер. От, співачці та переможниці «Євробачення»-2018 Netta – дворічна служба в армії не завадила кар’єрі в шоу-бізнесі. В армії вона виступала в складі ансамблю військово-морського флоту ЦАХАЛ, була його солісткою. Нетта Барзілай працювала резидентом музичного клубу Bar Giora і провадила щотижневі вечори блюзу – все склалось якнайкраще.

А ще є Галь Гадот – відома за роллю Диво-жінки в однойменному блокбастері. У свої 18 Галь була «Міс-Ізраїль», відомою моделлю і два роки прослужила фітнес-інструктором. Ефектна дівчина стала обличчям ЦАХАЛ, разом із колежанками знялась у журналі Maxim і дуже скоро її помітили у Голлівуді.

Натомість у нас дискусія про військовий облік політологинь, журналісток і шеф-кухарів у воєнний час звелась до сумнівних жартиків у стилі – заманили безплатним манікюром, записали в Нацгвардію. Велике щастя, що низка колег-журналістів зберігають здоровий глузд і пояснюють, що на практиці жіночі батальйони на каблуках не йтимуть з пінцетами на озброєну до зубів російську армію.

Але, коли одночасно РНБО лякає стотисячним військом, коли завгосп ОПУ оголошує перемир’я від себе в одноосібному порядку, а російські паспорти щотижня знаходять у нової агентури на різних рівнях влади – закрадається думка, а нащо цей сумбурний переполох? Щонайперше постанові Міноборони кілька місяців, а комунікація, куди їхати, як ставати на облік, де нові військкомати після децентралізації ніхто не пояснив – і тому множиться наш український інтернет страшилками й міфами.

Тут є ще один важливий момент – у країни, що воює вісім років поспіль, є сотні тисяч ветеранів, є резервісти, є яка не яка територіальна оборона, але по суті ніхто серйозну роботу із цим пластом не веде. Натомість жінок лякають штрафами у 1700 гривень, якщо не стане на облік? Мені здається, що Росії навіть не варто видумувати окремих ІПСО, бо наша влада своєю мовчанкою і невмінням комунікувати важливі патріотичні речі – сама підіграє ворогам.

На секундочку – на кордонах стоїть 122 тисячі російських солдатів, у депутата ОПЗЖ Олександра Пономарьова знайшли російський паспорт – і уже цілком зрозуміло, як так сталося, що після закупівлі мастил у нього у 2017 році з ладу вийшли 30 (!) танків ЗСУ. Але як ви думаєте, чим зайняте СБУ та наша контррозвідка у часи війни й «кротів»? Правильно, шукають ялинки на вокзалі.

Тож у підсумку якийсь чистий сюр, як справжні проблеми із «кротами», свідомими «перемир’ями» нам на шкоду і банально жіночими спідницями прикривають проблеми з безпекою реальні, а не надумані.

Водночас наші північні вороги готуються до війни з Україною не на словах, а на ділі. І зважте, що в російському тилу нема умовних Олександрів Пономарьових, які свідомо попсують російські танки.

Трошки процитую свіженьку доктрину Владіміра Путіна та Сергія Шойгу з крайнього розширеного засідання Міноборони, де були чітко окреслені російські наміри щодо України.

Отже, особливу увагу планують приділяти постачанням високоточних комплексів, новітніх систем розвідки, навігації, зв’язку та управління. Тобто, жінок в кокошниках вирішили поберегти – роблять ставку на розробки й пошук нових «кротів».

Особливу увагу будуть приділяти реформі Міноборони в ключі людських ресурсів – шукатимуть нових командирів із нестандартним мисленням: «На всіх рівнях мають бути ефективні алгоритми дій, передова автоматика, але водночас ми бачимо, що сучасні військові конфлікти відбуваються не за шаблоном. У них, як і колись, ключова роль належить командиру. Дуже багато залежить від його знань, досвіду, особистих якостей, і перемагає той, хто ухвалює справді нестандартні рішення. Тому в ході оперативного та бойового навчання необхідно готувати саме таких різнобічно розвинених у всіх відносинах командирів. Вони мають бути в кадровому резерві воєначальників, до них треба придивлятися, вже зараз спрямовувати, надавати можливість подальшого кар’єрного зростання».

Цікаво було послухати й Шойгу в сенсі того, що уже поставили армії наших ворогів. Десантникам – уже майже 500 одиниць нової та модернізованої техніки, сформовано два десантно-парашутні полки – йдеться саме про кордони з Україною. До військ протиповітряної та протиракетної оборони надійшло понад 30 зразків озброєння, включаючи зенітно-ракетні системи С-400 «Тріумф» та С-350 «Вітязь». У 2022 році в Сухопутні війська планують поставити понад 1000 сучасних засобів бронетанкового та артилерійського озброєння. Також хочуть збільшити кількість військовослужбовців за контрактом на 14,7 тисячі людей.

А отже, перед Україною постають нові виклики в умовах тотальної «кротячої» нори та тотального зриву усіх наших програм реформ у Міноборони. Росія уже зараз проводить заходи аби забезпечити переважну перевагу своїх наземних сил над українською армією не лише чисельно, а і якісно. Ні, Росія не буде нападати на держави НАТО, але тиснутиме на Захід, маніпулюючи прикордонням з Україною дуже неслабо. Ну, і безумовно за такої підготовки ніякого миру і дипломатичного вирішення ситуації на Донбасі не за російським сценарієм не буде. Уже зараз офіційна кремлівська пропаганда каже, що ми завжди будемо помагати російським громадянам, які мешкають в ОРДЛО – а там власників нових російських паспортів уже під мільйон.

Учора на прес-конференції Путін дав зрозуміти, що триматиме кістлявою рукою нас за горло поки зможе. Російський вождь чітко відчув слабкі місця нашого головнокомандувача. Пардон, Верховного головнокомандувача Володимира Зеленського.

Наш президент не так давно висловив припущення про референдуми – ось і Путін каже, що «будущее Донбасса должны определить люди, которые там живут». Все це за задумом – цементується відповідними змінами до Конституції України.

Зеленський все частіше каже про діалоги та пошуки миру – Путін у відповідь – «президент Украины Владимир Зеленский попал под влияние радикальных элементов, вместо того чтобы думать о мире в стране, которой он руководит».

Зелена влада довела економіку до ручки та готує нові податки з 1 січня. Порахуйте ціни на тепло та електроносії – у Путіна радощі. «На Украине – «полная нищета», граждан готовят к «суровой зиме».

Путін не хоче чекати. І просить віддати Україну Молоху прямо зараз – «А вы требуете от меня каких-то гарантий. Вы должны нам дать гарантии, вы. Немедленно, сейчас. А не забалтывать это десятилетиями».

На тлі того, що Єрмак одноосібно оголошує перемир’я на Донбасі. Типу нащо ото стріляли, а замість зборів резервістів і територіальної оборони – у нас якась возня з жінками – таке собі відчуття. Може і пусті погрози, але без України вони упороті недоазіати. Тому будуть лізти. Питання лиш в тому, що наші тхорики та барсуки з Банкової дуже навіть не проти. Бо війна війною, а роялті за «Свати»-7 з каналу Россия-1, де головні зірочки Оля Скабєєва з чоловіком – ніхто не скасовував.

Тому в якості висновку. Головне завдання України – порвати будь-які зв’язки з Росією. В усіх сферах. Інакше нас просто задавлять масою – це ж улюблена тактика Кремля. Ми маємо нарешті припинити цю шизофренію: тут воюємо, тут торгуємо, тут – пісеньки співаємо. Сам Путін чітко в черговий раз відмовив Україні в праві на існування як в минулому, як в сьогоденні, так і в майбутньому. Бути антиросійським для нас – це означає просто фізично вижити як народу, етносу, не кажучи вже про політичну націю. Нам треба бути готовим не шукати компроміси, а відповідати ударом на удар. На Донбасі пускати кров будуть намагатися і далі.

Але нам треба зрозуміти прямо тут і зараз, що Україна – це передовсім її люди, а не її зелена влада. І в першу чергу Україна – це її патріотична активна частина. Це ті 33% українців і українок, які готові чинити збройний опір уже тут і зараз. Тому кремлівським пуканням нас вже не пройняти. А своїх локальних «кротів» треба витравити з обійстя остаточно. Слава Україні!


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим