п'ятниця, 26 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Реінкарнація «заводомерії»: Хто виштовхнув із крісла міського голову Запоріжжя Мер Запоріжжя Володимир Буряк пішов у відставку, заявивши про неї 29 вересня наприкінці чергової сесії міськради

Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк не добув на посаді першого року другого мерського терміну. У жовтні 2020-го він тріумфально переміг у першому турі і зміг завести у міськраду 16 депутатів іменної партії «Єднання». Судячи з його тодішньої впевненості, навіть не припускав, що 29 вересня 2021 року заявить про відставку.

Розглянемо основні версії неочікуваного для багатьох містян рішення.

Здоров’я

Саме станом здоров’я міський голова Запоріжжя пояснив свою відставку, нагадавши про три операції на серці, які уже переніс, і повідомивши про медичні обстеження, які чекають на нього попереду.

Проблеми зі здоров’ям у мера виникли не учора. У 2019 році стало відомо, що Буряку зробили операцію на серці. Це сталося акурат після провальних для «команди Буряка» (запорізького проєкту «Опозиційного блоку») виборів до парламенту.

Принаймні ще одну операцію меру зробили цього літа. На лікарняний Буряк тоді пішов в розпал кризи в Запорізькій міськраді, більшість в якій бойкотувала мера.

Тож цілком можна говорити про те, що політичні баталії дуже сильно відбивалися на мерському здоров’ї.

«Слуги»

Місцеві вибори 2020 року стали чималим ударом для «Слуги народу», яка в усіх великих містах поступилася мерськими кріслами конкурентам, зокрема, місцевим політичним проєктам. У Запоріжжі представник «слуг» Віталій Тишечко прийшов до фінішу гонки навіть не другим – третім.

Зважаючи на те, що «Єднанню» не світило сформувати у міськраді стійку більшість, у «Слуг» мала бути спокуса отримати мерське крісло у позавиборчий спосіб. Це, по суті, нині і сталося. Позаяк секретарем міськради у Запоріжжі є депутат від «Слуги народу» Анатолій Куртєв і саме він виконуватиме обов’язки мера до позачергових (якщо їх призначать), а то й чергових виборів.

Однак, ще до відставки мера, більшість у міській раді яскраво продемонструвала Буряку, що з нею доведеться рахуватися. І після тривалого бойкоту сесій, міський голова пішов таки на поступки.

Залишається питанням, чому «Слуг» не влаштував «обмежено дієздатний» мер. Можливо, у того була межа поступок, а, скоріше за все, наполегливо виштовхували Буряка з крісла все ж таки не вони.

Метінвест

Відставка Буряка цілком може бути проектом «Запоріжсталі», читай Метінвесту. І це реальне дежавю. За тим лише виключенням, що у 2015 році команду Буряка (яка, як і мер, прийшла у міськраду з Запоріжсталі) називали «заводомерією» і «ахметівськими», а тепер називатимуть «заводомерією» і, вочевидь, «новинськими». Позаяк у спільному ахметівсько-новинському холдінгу «Метінвест» першу політичну скрипку грає нині саме Вадим Владиславович.

На якому етапі і головне чому, розійшлися шляхи Буряка і Метінвеста, нині сказати важко. У будь-якому випадку розрив стався ще до місцевих виборів, хоча під час виборчої кампанії Буряка «Запоріжсталь» йому публічно не заважала. Можливо, мера скинули з рахунків тому, що він не виконав якихось обіцянок, а можливо і не тримали на рахунках.

Так чи інакше, а на користь реінкарнації «заводомерії» каже вчорашнє призначення на посади заступника міського голови Запоріжжя та керуючого справами виконкому двох вихідців з Метінвесту: директора департаменту регіонального розвитку холдінгу Віталія Кисіля та колишнього віце-мера Маріуполя Олександра Голтвенка.


Данило Мусін / Depo.ua
Поділіться цим