субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Жуйка Чауса: Як скандальний екс-суддя помирив СБУ з НАБУ Рішення Вищого антикорупційного суду України (ВАСУ) щодо запобіжного заходу для Миколи Чауса зафіксувало паритет сторін, які змагаються за «голову» скандального екс-судді

Пізно ввечері 4 серпня суддя ВАСУ застосував щодо судді Чауса запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт із обов’язком носити електронний засіб контролю. Строк дії запобіжного заходу визначений у межах строку досудового розслідування, тобто до 18.08.2021.

Як НАБУ та СБУ домовилися по Чаусу

Це означає, що жодна із силових структур (за якими стоять певні фігури і структури політичні) не отримала повного контролю над ситуацією, що складається довкола Чауса – колишнього судді з Дніпровського району столиці. Служба безпеки України зберегла можливість контролювати фізичну присутність (і поведінку) за місцем проживання фігуранта кримінальної справи про хабар, яку розслідує Національне антикорупційне бюро. Зі свого боку, НАБУ отримала доступ до Чауса і зможе тягати його на допити. При цьому з табору Бюро лунають не надто схвальні оцінки рішення антикорупційного суду. Так, відомий широкому загалу, як «позаштатний агент НАБУ» Євген Шевченко під постом суду написав у коментарях: «А чому б його (Чауса – ред.) одразу не виправдати?».

Засідання ВАКС, де вирішували долю Миколи Чауса на найближчі тижні, пройшло в закритому режимі – цікаво, що про це клопоталися і прокурори, і сторона захисту. Таке враження, що всі сторони непокоїлися, що Чаус скаже щост не те: про колишні, чи нинішні свої пригоди.

Все про справу судді Чауса – коротко

Напередодні детективи НАБУ затримали Чауса у державній лікарні «Феофанія» на околиці Києва. А 30 липня Чаус, викрадений невідомими (лунають версії про участь у цій акції українських спецслужб) у Кишиневі у квітні 2021 року, знайшовся в селі Мазурівка на півдні Вінниччини – поблизу кордону з Молдовою, в самих лише шортах і з хрестом на шиї. Далі події розвивалися, як в комедійному бойовику: співробітники СБУ забрали Чауса у поліції і кудись повезли. З’ясувалося, до Києва. Тут співробітники НАБУ спробували відбити Чауса у спецслужбівців просто на людних вулицях, а коли це не вдалося, прибули під стіни центрального офісу СБУ на вулиці Володимирській. Та вимоги детективів Бюро були проігноровані: у Службі безпеки України сказали, що не викрали колишнього суддю, а лише гарантували йому безпеку. Це підтвердив і адвокат Чауса Ростислав Кравець. Між іншим, у травні СБУ відкрила кримінальне провадження через викрадення Чауса і переправлення його через кордон.

Далі колишній суддя «сплив» у Феофанії, звідки його, слід вважати, Служба безпеки і дозволила детективам НАБУ забрати для суду.

НАБУ має підстави цікавитися Чаусом, бо ще із серпня 2016 року розслідує справу за фактом одержання цим суддею 150 тисяч доларів хабара. Невдовзі після початку слідства Чаус зник з України, а далі з’явилася інформація, що він перебуває у Молдові під покровительством тамтешнього впливового мільярдера Володимира Плахотнюка. Але після втечі «господаря Молдови» з країни у червні 2019 року справи екс-судді стали гіршати, і так тривало аж до його викрадення.

Загалом сама по собі фігура Миколи Чауса є певною мірою концентрованим виразом негативних якостей вітчизняної судової системи. Ще як суддя Дніпровського райсуду Києва Чаус засуджував активістів Автомайдану, його рішеннями забирали права в людей, які брали участь в акціях протесту проти влади Януковича. Після Революції Гідності суддю намагалися хоча б звільнити, але попри рішення спецкомісії про те, що Чаус порушив присягу, в лютому 2016-го Вища рада правосуддя відмовилася звільняти цього суддю. Не був він дивним чином і люстрований, хоч підстави для цього були. Не виключено, що Чаус зберіг посаду завдяки своїй зговірливості. Згадати хоча б суд над Геннадієм Корбаном.

Серпневої ночі 2016 року працівники НАБУ відкопали на городі судді гроші, закриті в банках (за даними ЗМІ, він обіцяв ухвалити «потрібне рішення» у справі про торгівлю наркотиками). Його звинуватили у вимаганні та отриманні хабаря. Але коли парламент нарешті вийшов з канікул і дозволив арештувати Чауса, той вже був у Молдові, і просив про притулок. Там відмовили, але забрати Чауса теж не дозволили. Про наступні події ішлося вище. Зауважимо лише, що СБУ стала поступливішою синхронно з візитом глави президентської адміністрації Андрія Єрмака до США. Можливо, це просто збіг.

Як Зеленський хоче використати справу Чауса проти Порошенка, а Порошенко – проти Зеленського

Посвячені в тонкощі ситуації довкола Миколи Чауса подейкують, що найбільш зацікавленими у тих чи інших сценаріях розвитку сюжету із колишнім суддею є чинний президент України Володимир Зеленський і його попередник на цій посаді Петро Порошенко. Перший начебто хоче скористатися ситуацією, щоб пред’явити суспільству нову порцію компромату на попередника, за часів якого Чаус зник (його вивезли) з країни. У березні 2021 року видання RISE Moldova з посиланням на дані українських розслідувачів із Слідство.Інфо опублікувало текст, згідно з яким, вивезення Чауса в Молдову було спецоперацією, до якої начебто мали відношення п’ятий президент України і Володимир Плахотнюк.

Опозиції ж вигідно педалювати тему викрадення Чауса і незаконного вивезення його назад на Батьківщину. Адже сталося це вже за часів Зеленського і може побічно лягти плямою на його репутацію. У Порошенка не втрачають нагоди назвати нинішню українську владу «причетною до викрадення Чауса на території дружньої Молдови».

Зауважимо великі хиби і в тій, і в іншій версії. Навіть якщо Порошенко і був зацікавлений у зникненні судді з України, то навряд чи є документальні підтвердження цього інтересу, які можуть бути сприйняті судом за достатні докази. А слова – словами і залишаться. З іншого боку, зараз влада активно підчищає всі можливі огріхи у справі зі зникненням і чудесним знайденням Чауса. Зокрема, відправлено у відставку керівника Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка. А сам Чаус просто потрапив між молотом і ковадлом.

Тому цікаві подробиці з його життя і надалі спливатимуть. Так, вчора Микола Чаус заявив на суді, що перед викраденням його отруїли за допомогою жувальної гумки, що містила якісь хімічні речовини». Після того, як він пожував цю жуйку, екс-суддя «не усвідомлював своїх дій». При цьому правоохоронці кажуть про відсутність підстав вірити цій розповіді.

Хтозна, чи не намагаються прикрити цим абсурдом значно більш серйозні речі. Зокрема, чи повірять іншим словам Чауса, який заявив суддям ВАКС, що проти нього було вчинено провокацію і його підставили. Як саме – поки не розшифрував. І от контролювати потік заяв колишнього судді та його адвокатів, можливо, і буде «консорціум» СБУ і НАБУ. Кожна із цих структур має і своє завдання, але разом, завдяки перехресному контролю, воно якось надійніше зберігати таємниці, які можуть бути неприємними і для колишньої, і для нинішньої влади…


Игорь Петренко / Depo.ua
Поділіться цим