вівторок, 19 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Загострення на Донбасі і кремлівські «миротворці»: Яких кроків чекати від Росії Після півторарічних пошуків компромісів з агресором українська влада перейшла до більш рішучих дій, що не могло не викликати тотожну реакцію з боку Москви

Після наступу на російські пропагандистські ресурси в Україні і запровадження санкцій проти кума Путіна Віктора Медведчука, його дружини та політичного оточення, помітно загострилась ситуація у зоні проведення Операції Об’єднаних сил. Причому, загострилась настільки, що про режим припинення вогню, який формально діяв від минулого літа, можна забути.

Однак, самими лише бойовими діями Росія вирішила не обмежуватись. Буквально вчора прес-служба Української делегації для участі у Тристоронній контактній групі (ТКГ) повідомила, що наразі Російською Федерацією проводиться низка заходів, спрямованих на перегляд раніше досягнутих домовленостей про додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню.

Зокрема, в останні дні лютого російські пропагандисти були помічені на території так званих «Л-ДНР» за зйомкою репортажів, у яких акцентується увага на можливості підвищення ефективності контролю режиму припинення вогню в разі залучення до цього процесу російських миротворців.

Тобто, за даними нашої делегації в ТКГ, росіяни збираються через свої ЗМІ розганяти меседж про те, що лише російська армія у статусі офіційних миротворців здатна сприяти врегулюванню конфлікту на сході України.

А паралельним курсом запускаються чутки про ймовірне об’єднання «ЛНР» і «ДНР» з подальшим головуванням там екс-міністра МВС часів Януковича Віталія Захарченка, а також про новий «референдум» на тимчасово окупованій території з питанням про приєднання їх до Росії.

Зрозуміло, що все робиться з однією метою – створити певний тиск на українську владу і її представників в ТКГ зокрема, а також на Україну в цілому.

Військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що це пов’язано з заявою, зокрема Леоніда Кравчука, про те, що врегулювання конфлікту на Донбасі не можна починати з політичних питань, а спершу треба вирішити безпекові питання і питання контролю над кордоном.

«Щоб якось нівелювати цю заяву (Кравчука, – ред.) і підтвердити свою договороздатність, Росія вдається до таких заходів і ніби дає зрозуміти, що вона не проти, – але на своїх умовах», – зазначив він у коментарі Depo.ua.

Себто, у Путіна намагаються створити враження, що Кремль ніби  «за мир» і не проти працювати з безпековими аспектами, але тільки в рамках свого бачення.

З українського боку риторику наразі змінив не лише Леонід Кравчук. Зокрема, Олексій Резніков наголосив, що «режим припинення вогню на Донбасі практично перестав працювати», а Сергій Гармаш, – що Росія прагне тримати Донбас у підвішеному станні. Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив про необхідність залучення до вирішення конфлікту миротворців ООН.

Кремль ситуацію коментує мало і на такому інформаційному тлі посилюються панічні настрої серед бойовиків «Л-ДНР».  Тож, за словами Жирохова, нинішня тактика Росії розрахована на те, щоб заспокоїти своїх колаборантів.

«Москва ніби прагне сказати, що навіть у випадку введення миротворців на кордон між ОРДЛО і Росією, для них нічого не зміниться, адже ці миротворці будуть російськими, білоруськими чи вірменськими», – стверджує наш співрозмовник.

Схожу думку озвучив і віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Росіяни намагаються, абсолютно марно, змінити порядок під себе. Спочатку блокуючи Мінський процес, тепер загострюючи ситуацію на фронті і організовуючи пропагандистські форуми», – заявив він під час одного з останніх телеефірів на телеканалі «Прямий».

Власне, саме так це і виглядає – спробою Росії формувати порядок денний по Донбасу під себе. Можна навіть сказати, що росіяни займаються своєю улюбленою справою – намагаються створити власну паралельну реальність. Звісно, спрямоване все це виключно на внутрішній «ринок», адже за межами Росії і окупованих нею територій ніхто на подібне вже давно не ведеться. Не кажучи вже про те, що подібні сценарії неможливо реалізувати.

Адже офіційно ввести миротворчий контингент на Донбас можливо лише двома шляхами: або внаслідок відповідного рішення Ради безпеки ООН; або внаслідок мирної угоди між Україною і Росією, за участі якогось посередника або без нього (як це було у Придністров’ї свого часу).

Перший варіант дуже складно реалізувати процедурно через забюрократизованість ООН, але він вигідний Україні. Адже у такому разі Росія, як сторона конфлікту, не зможе включати своїх військових до цього миротворчого контингенту.

А на другий варіант з російськими миротворцями жодна притомна влада в Україні ніколи не піде. Особливо та, що вводить санкції проти кума Путіна і закриває проросійські пропагандистські телеканали. Принаймні, хочеться в це вірити.

Звісно, Росія може самостійно, в односторонньому порядку, проголосити своїх військових на Донбасі «миротворцями». Але таким чином вона лише визнає, що її війська там є, тоді як ані для України, ані для світової спільноти, вони не перестануть бути окупаційними.

Таким чином, шанси Росії легітимізувати свої окупаційні війська на Донбасі, перефарбувавши їх у «миротворців», близькі до нуля. Однак, це не означає, що таких спроб не буде.


Тарас Паньо / Depo.ua
Поділіться цим