п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Нова коаліція: Чому в Тимошенко зі «слугами» все може закінчитися як з «Партією регіонів» З табору влади лунають натяки на можливість розширення складу більшості у Верховній Раді за рахунок нових членів. Про це ж говорять і потенційні учасники нової коаліції. Наскільки реальний такий сценарій?

Після понеділкового, 1 лютого, історичного засідання фракції партії «Слуга народу», на якому з лав «зелених» виключали Олександра Дубінського, фракційний очільник Давид Арахамія в коментарі журналістам, з-поміж іншого, натякнув на можливість створення коаліції «Слуги народу» і фракції «Батьківщина» у Раді. І хоч він тут же уточнив, що конкретних розмов на цю тему не велося, і що «потенційна коаліційна угода чи з пані Тимошенко, чи з якоюсь іншою фракцією, чи партією, чи групою, – це відкритий діалог», але такі натяки у нас з доброго дива не звучать.

З одного боку, згадка саме про Юлію Тимошенко у цьому контексті дивує. Бо не минуло і трьох днів, як президент у своєму черговому відеозверненні до виборців порівняв «окремих депутатів» із найшвидшою істотою на планеті – гепардом через «швидкість, із якою ті «перефарбовуються»: спочатку були категорично проти референдуму, але, бац, вуаля, і тепер вже ініціюють референдум з п’яти питань чи скількох там». Зеленський мав на увазі заяви лідерки «Батьківщини», яка спершу критикувала законопроєкт про референдум з парламентської трибуни, а після його ухвалення тут же придумала свої п’ять питань на такий референдум.

На різку зміну позиції лідерки «Батьківщини» звернув увагу не лише Depo.ua, а й глава держави, висловившись у тому ж влозі: «Думаю, мем «фейспалм» можна зробити офіційним логотипом цієї політичної сили і слоган: «20 років на ринку перевзувань».

Такі публічні кпини – не найкращий початок перемовин про створення коаліції. Причому атакує винятково президент: з вуст Юлії Володимирівни за останні тижні не звучить нічого негативного на адресу персонально Зеленського чи його найближчого оточення. Винними у «тарифному геноциді» чи проблемах в протистоянні коронавірусу у цієї політикині та її спікерів виходять лише окремі міністри, та ще керівник «Нафтогазу України». Але не перші особи Банкової і на це варто звернути увагу.

Вальс з Гепардом

На цьому тлі увагу ЗМІ привернуло листування Тимошенко з главою президентського офісу Андрієм Єрмаком, які минулого тижня сфотографували журналісти просто з телефону лідерки «Батьківщини».

Стало очевидним, що Юлія Тимошенко таки підтримує тісний зв’язок з Банковою. Нагадаємо деякі інші факти, що лягають у цей пазл. Так, уперше за останні роки парламентська фракція «Батьківщина» підтримала закон про держбюджет-2021 (який перед голосуванням називала антинародним). А лідер запорізької організації партії Тимошенко Олександр Старух у грудні 2020 року вдруге після десятирічної перерви очолив Запорізьку облдержадміністрацію. Та й узагалі про своє бажання увійти до спілки з нинішньою владою Юлія Володимирівна неприховано нагадує ще з моменту цієї влади обрання, тобто з середини 2019 року.

Тож не виключатимемо, що неафішована співпраця «слуг» з «біло-сердечними» таки має місце. Це викликає до життя кілька версій. Стосуються вони не лише підтримки-непідтримки закону про референдум, а й можливості ведення підкилимних перемовин згаданих сторін (та, можливо, когось іще) щодо розширення складу парламентської коаліції. Інформація про такі гіпотетичні консультації виходить назовні поки у форматі процитованої заяви Арахамії, тобто «може так, а може й ні». Але показово, що сама Юлія Володимирівна можливості переходу з опозиції у владу підкреслено не заперечує. Цього понеділка на відповідне запитання журналістів вона сказала: «Якщо таке об’єднання президент ініціює, тотальне, повне і комплексне об’єднання заради того, щоб врятувати Україну й українську націю, ми будемо в цьому брати участь». Гідна наслідування готовність до самопожертви, особливо після слів Зеленського про гепарда…

До речі, таке прізвисько носив мер Харкова Геннадій Кернес – Гепа – це скорочено від «Гепард». Щоправда його так назвали не за маніру швидко пристосовуватися до нових політичних реалій, а через вміння дуже швидко бігати від міліції в молоді роки.

Юлія Володимирівна вкотре демонструє вміння незважати на кпини. Згадати хоча б «Московську зозулю» з вуст Олега Ляшка. Минув час і вони вже мило спілкуються за столиком в кафе. Як виявилося, з певними цілями.

Але повернімося до співпраці зі «слугами» Сьогодні ЗМІ оприлюднили нові заяви лідерів її команди  Член парламенту від цієї партії Сергій Соболєв заявив журналістам у Раді, що «Батьківщина» пропонує «Слузі народу» затвердити спільну програму і голосувати згідно з нею. «Ситуативні голосування, які відбуваються, з цілої низки навіть дуже принципових питань, приводять до того, що сьогоднішня монобільшість вже не існує. Всі голосування останніх місяців відбуваються за дуже рідким винятком тільки завдяки голосам інших фракцій або груп. Ми вважаємо, що це абсолютно неправильна ситуація… Тому наша пропозиція абсолютно чітка: хто готовий, ми пропонуємо затвердити ключові програмні моменти і згідно з ними мають відбуватися голосування в парламенті, а не тимчасово, з огляду на ті чи інші інтереси України», — каже Соболєв.

З реакцією у відповідь влада не поспішає – принаймні публічно. З новою порцією натяків виступив у кулуарах парламенту ще один керівник «слуг», голова партії влади Олександр Корнієнко. «Весна наступає, бруньки розпускаються, природа оновлюється, кров рухається швидше. Бувають такі весняні процеси. Я радий, що і в політиці вони почалися», — мовив він на запитання про коаліцію у Верховній Раді між «Батьківщиною» та «Слугою народу».

Заплющимо очі на те, що анонсував весну Корнієнко дещо передчасно (синоптики обіцяють повернення морозів, всі крім бабака Тимка Третього), а звернемо увагу на слова депутата про необхідність «ще на березі» узгодити позицію з багатьох питань. «Нам треба визначитися, що ми танцюємо – вальс, чи танго, чи сальсу, чи контемпорарі-денс, чи взагалі пробіжку робимо», – сказав голова партії «слуг», констатувавши велику кількість ідеологічних розбіжностей у його політсили з «Батьківщиною»: «Вона пропонує продавати газ по три гривні, а ми пропонуємо ринок газу, вона проти продажу землі – ми за».

Чим закінчується для партій співпраця з «Батьківщиною»

Обережність представників влади можна пояснити знанням історичних закономірностей новітнього часу. А вони такі, що жодна коаліція за участі політичної сили червоно-білих кольорів не завершилася успішно для політичних партнерів Юлії Володимирівни. У лютому 2016-го фракція «Батьківщина» покинула тогочасну коаліцію в Раді, до якої входили також Блок Петра Порошенка, «Народний фронт» і «Самопоміч». Раніше, 2009 року, ЮВТ збиралася утворити «широку коаліцію» з Партією регіонів і поділити владу в країні на двох, але ті плани зірвалися. А репліка «Пропало всьо» стала мемом. Перед тим, починаючи з 2005 року, Юлія Володимирівна повоювала із союзниками із «Нашої України» Віктора Ющенка – зрештою 2008-го ця коаліція розвалилася, а сам тодішній президент поклав відповідальність за розвал на прем’єра Тимошенко.

«Слуги», які хоч і відчувають великі проблеми із пошуком 226 голосів навіть під принципово важливі для Банкової рішення, навряд чи горять бажанням єднатися з досвідченою діячкою. Тому їхні перемовини про засади коаліції можуть і провалитися. Можливо, своєрідним буфером для пом’якшення відносин покличуть когось третього. В цьому контексті називають депутатську групу «Довіра», яка ось уже як рік підголосовує «слугам» своїми 20 картками.  Але є юридичний нюанс: учасниками коаліції можуть бути лише депутатські фракції та їхні члени, а не депгрупи. Тому «Довіра» і далі може голосувати та отримувати за це різні бонуси, але робитиме це за межами парламентської більшості.

Нарешті, що вимагатиме Юлія Тимошенко за свою участь у більшості? Посаду прем’єра – навряд, хоч про це і ходять розмови. Точно проситиме крісла кількох міністрів, глав держслужб і ОДА. А навіщо така коаліція Зеленському? Вона може стати в нагоді в разі розпаду нинішньої більшості та виходу з неї людей Ігоря Коломойського. А саме зараз, як заявляють чільні «слуги», це малоймовірно. Тож перемовини про коаліцію «слуг» із Тимошенко можуть завершитися тим чи іншим результатом значно пізніше, ніж настане обіцяна Корнієнком весна.


Ігор Петренко / Depo.ua
Поділіться цим