вторник, 25 июня 2019 | О ПРОЕКТЕ | КОНТАКТЫ

Подорвать своих: Зачем в «ЛДНР» решили закрыть границу Все идет к тому, что в ближайшее время оккупационные власти закроют выезд из «ЛДНР»

Последнюю неделю мы наблюдаем обострение на линии соприкосновения на Донбассе. Причем все маркеры указывают, что впереди нас ждет очень горячая весна и нынешние 12-15 обстрелов в день со стороны «гибридов» будут казаться «ни о чем».

Однако во всей этой непростой ситуации есть и несколько моментов, которые позволяют с оптимизмом смотреть на будущее обострение. Я имею в виду просто лавинообразный рост потерь боевиков. Причем если раньше о реальных «двухсотых» противника говорили с нашей стороны только пресс-служба ООС да редкие «информационные активисты», которые ведут неофициальный список потерь «с той стороны», то сейчас об этом вынуждены говорить и штатные пропагандисты.

Так, тот же бывший украинский адвокат, разыскиваемый за мошенничество, Руслан Баклан (который ныне представляется как «начальник пресс-службы управления Народной милиции ДНР капитан» Даниил Безсонов) только за один день (23 февраля) вынужденно признал, что «три ополченца самопровозглашенной Донецкой народной республики погибли из-за обстрелов со стороны украинских силовиков в течение прошедших суток». И это при том, что наши официальные и неофициальные источники говорят минимум о четырех погибших, в том числе, и командире батальона «9-го полка морской пехоты ДНР» по прозвищу Грек. И это только один случай без учета всей протяженности линии соприкосновения.

О том, что и, например, на луганском и светлодарском направлениях для боевиков не все так просто, свидетельствуют многочисленные видеоролики, которые выкладывают в сети. Такие видео с фиксаций результатов ответного огня с беспилотника снимали с начала противостояния, но только в последний месяц командование (уж не знаю, гласно или негласно) дало отмашку на их публикацию. И вот с помощью этих кадров вполне можно сделать выводы о тех направлениях, где враг пытается атаковать наши позиции.

Итак, это прежде всего Ясиноватская развилка в Донецкой области и район оккупированного Первомайска Луганской области. Кроме того, есть информация, что серьезное обострение происходит на приазовском направлении, но традиционно информации оттуда практически нет, не доезжает туда и миссия ОБСЕ. Зато местные паблики регулярно пишут об артиллерийских перестрелках в районе Широкино, боях под Водяным и Павлополем.

А еще на фоне обострения на фронте происходит и крайне неприятный для жителей временно оккупированных территорий Донецкой и Луганской областей процесс: все идет к тому, что в ближайшее время оккупационные власти закроют выезд из ОРДЛО. Причем это будет сделано якобы для того, чтобы оградить граждан «молодой республики» от «террористической угрозы со стороны киевской хунты».

И для этого есть все основания: социально-экономическая ситуация на оккупированных территориях постоянно ухудшается, так что местным коллаборантам после посещения свободного Донбасса все сложнее вливать в уши байку о том, что «Украина вот-вот загнется» и «замерзнет», а «ЛДНР» процветают. Еще сложнее не то, что пополнять «армию», но даже просто восполнять быстро растущие потери в виде убитых, раненных, пленных и больных. А отток профильных специалистов – это отдельная песня. Даже местные СМИ, подконтрольные оккупационный властям, заговорили о критической нехватке не только медиков и учителей, но и шахтеров. Да что там шахтеров – даже дворника и уборщицу все сложнее найти. А то, что выпускают «учебные заведения ОРДЛО», вообще ниже дна в плане профпригодности.

Поэтому Пушилину и компании срочно надо закрывать границы и желательно покрепче. Для выполнения этого плана все средства хороши. Можно, например, начать задерживать людей, которые вынуждены приезжать со свободной территории «проведать» свое жилье или больных родителей, как это было на днях с госслужащим из Волновахи, которого захватили боевики в Макеевке.

А можно, например, регулярно устраивать провокации на немногочисленных пунктах пропуска. Не только сознательно создавать многодневные очереди, чтобы в них умирало как можно больше стариков (статистика смертей только за последние пару месяцев поражает), но и обстреливать – то из стрелкового оружия, то противотанковыми ракетами (как это часто бывает на том же «Гнутово»).

Можно организовать подрыв гражданского автотранспорта, как это было, например, 23 февраля, когда в районе пропускного пункта боевиков под Еленовкой на противотанковой мине подорвался микроавтобус «Мерседес Вито», который вез «пенсионных туристов» из Снежного. В результате погиб водитель и сидевшая рядом его мать. Обстоятельства трагедии до сих пор непонятны. Боевики говорят, что «микроавтобус выехал на разделительную полосу, она оказалась заминированной». Но судя по фото и видео, произошло это за блок-постом боевиком. От кого боевики минировали свой тыл? К тому же, там ежедневно проезжают сотни машин, а подорвалась именно эта и именно в этот день.

К сожалению, ответ может быть только один – это спланированная провокация в стиле лета 2014-го, когда российско-террористические формирования обстреливали тот же Луганск для того, чтобы «поднять Донбасс против «бандер». И это уже невозможно списать на украинскую пропаганду. Боевики из того же луганского бандформирования «Заря», сбежав в Россию или попавшись в руки СБУ на свободной территории, долго и охотно рассказывают об этом. Причем с такими подробностями, позывными и географическими привязками, которые невозможно придумать.

Дальнейшее развитие ситуации на фронте будет зависеть только от одного фактора – погоды. Даже если противник попытается прощупать нашу оборону, у группировки есть необходимые составляющие для эффективного отражения нападения – и достаточное количество современного оружия (что ярко подтвердили события «войны ПТУРов», когда в ход пускали даже довольно дорогие «Стугны» и «Корсары») и даже разрешение от командования на открытие ответного огня.


Михаил Жирохов / Деловая столица
Поделитесь.





Новости партнеров



60 комментариев

  1. Normally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it!

    Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice post.

  2. Excellent blog you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here?
    I’d really love to be a part of online community where I
    can get comments from other knowledgeable individuals
    that share the same interest. If you have any recommendations,
    please let me know. Many thanks!

  3. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here.
    I did however expertise some technical points using this web site,
    since I experienced to reload the website a lot of
    times previous to I could get it to load correctly.

    I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score
    if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m
    adding this RSS to my email and can look out for much more
    of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon.

  4. It’s really a great and useful piece of information. I’m
    satisfied that you simply shared this helpful info with us.
    Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  5. What i don’t realize is if truth be told how you are no longer
    actually much more neatly-appreciated than you might
    be now. You’re so intelligent. You recognize therefore considerably in the case of
    this subject, produced me for my part believe it from numerous various angles.
    Its like men and women are not involved except it is something
    to accomplish with Woman gaga! Your individual
    stuffs nice. All the time take care of it up!

  6. I will immediately seize your rss as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.

    Do you have any? Kindly permit me understand in order that I may just subscribe.
    Thanks.

  7. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog
    posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last
    stumbled upon this website. Reading this info So i’m glad to exhibit that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I
    needed. I most for sure will make certain to
    don?t forget this site and provides it a look on a constant basis.

  8. I believe that is one of the so much significant
    info for me. And i am satisfied studying your article.
    However wanna observation on few general issues, The website taste is perfect, the articles is actually nice : D.
    Excellent task, cheers

  9. Its like you learn my mind! You appear to understand so much approximately this, like you wrote the e book in it or something.
    I feel that you just can do with a few % to power the message house a bit, but other than that,
    that is magnificent blog. An excellent read. I will definitely be back.

  10. I absolutely love your blog.. Great colors & theme.
    Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m attempting
    to create my own personal website and would like to find out where
    you got this from or what the theme is called. Cheers!

  11. Wow, this article is fastidious, my younger sister is
    analyzing these kinds of things, thus I am going to tell her.

  12. Pretty great post. I simply stumbled upon your
    blog and wanted to mention that I’ve really enjoyed
    surfing around your weblog posts. In any case I will
    be subscribing on your feed and I hope you write once more
    very soon!

  13. I like the valuable information you provide on your articles.

    I’ll bookmark your weblog and test again right here regularly.
    I am quite certain I’ll be told lots of new stuff right right here!
    Best of luck for the following!

  14. It’s very straightforward to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found
    this post at this site.

  15. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.

    I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and
    am nervous about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
    Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

  16. Hey this is somewhat of off topic but I was wondering
    if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
    I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to
    get guidance from someone with experience. Any
    help would be greatly appreciated!

  17. Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout
    out and say I truly enjoy reading through your blog posts.
    Can you suggest any other blogs/websites/forums that go
    over the same topics? Appreciate it!

  18. I’m pretty pleased to discover this website. I wanted to thank
    you for ones time for this wonderful read!! I definitely really liked every part of it and
    I have you book marked to check out new things on your web site.

  19. This is very attention-grabbing, You’re an excessively professional blogger.
    I have joined your rss feed and look ahead to seeking extra of your great post.
    Additionally, I have shared your website in my social networks

  20. It’s going to be ending of mine day, except before end I am reading this impressive paragraph to increase
    my experience.

  21. You made some decent points there. I looked on the net for more
    info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  22. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

    Your site provided us with helpful information to work on. You’ve done a
    formidable activity and our whole group will probably
    be grateful to you.

  23. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is valuable and everything. But just imagine if you added some great images or
    video clips to give your posts more, «pop»! Your content is excellent but with pics and videos,
    this site could certainly be one of the best in its niche.
    Good blog!

  24. I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your
    blog. It appears like some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone
    else please provide feedback and let me know if this is happening to them as
    well? This could be a issue with my browser
    because I’ve had this happen previously. Appreciate it

  25. Good day! Would you mind if I share your blog with my
    facebook group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
    Please let me know. Thanks

  26. Hi, constantly i used to check weblog posts here
    in the early hours in the dawn, because i love
    to learn more and more.

  27. I know this if off topic but I’m looking into starting
    my own weblog and was curious what all is required to get setup?
    I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated.
    Thanks

  28. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely
    long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly
    enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole
    thing. Do you have any tips for novice blog writers?
    I’d certainly appreciate it.

  29. If some one wishes to be updated with most recent
    technologies therefore he must be visit this web page and be
    up to date daily.

  30. Hi there to every one, since I am in fact keen of reading this website’s
    post to be updated on a regular basis. It carries nice
    data.

  31. Link exchange is nothing else but it is only placing the other
    person’s web site link on your page at proper place and other person will also do similar in favor
    of you.

  32. I am really impressed along with your writing abilities and also with the
    layout for your weblog. Is that this a paid topic or did you customize it your self?
    Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to look a
    great weblog like this one these days..

Оставьте комментарий

четырнадцать − 12 =