среда, 26 июня 2019 | О ПРОЕКТЕ | КОНТАКТЫ

С прицелом на село: Кто и почему бьется за Аграрную партию Борьба за контроль над Аграрной партией странным образом совпала с началом президентской кампании

Старт нового политического сезона не обошелся без громких партийных скандалов. В эпицентре событий оказалась Аграрная партия, в которой произошла попытка смещения с поста главы политсилы Виталия Скоцика. Партийные лидеры обвиняют друг друга в сотрудничестве с различными одиозными персонажами – звучат фамилии кума президента России Виктора Медведчука, олигарха-изгнанника Игоря Коломойского, а также лидера «Батькивщины» Юлии Тимошенко. Впрочем, в истории с переделом влияния внутри Аграрной партии не обошлось без Администрации президента, где накануне президентских выборов понимают, каким важным электоральным бонусом обладает Аграрная партия и ее функционеры на местах. В перипетиях конфликта пишет Апостроф.

Аграрная партия – политсила, которая существует не один десяток лет. В ее рядах в разное время пребывали экс-председатель Верховной Рады Владимир Литвин, нардеп от «Батькивщины» Иван Кириленко. В новейшее время в ней успели побывать нынешний выдвиженец в президенты Роман Бессмертный, который позже покинул партию по собственному желанию, а также действующие нардепы от «Блока Петра Порошенко» Леонид Козаченко и Александр Бакуменко, которых со скандалом исключили из рядов партии в 2017 году.

Абсолютно новый виток в своей партийной жизни аграрии получили в 2014 году, когда лидером политсилы стал Виталий Скоцик. Партия обновила свой бренд (над ним, к слову, работал известный политтехнолог Сергей Гайдай) и создала новую команду. Тогда же партию стали связывать с именем известного предпринимателя-агрария Юрия Косюка, близкого к Петру Порошенко, который также успел поработать в Администрации президента. Публично в партии близость к Косюку не признают и утверждают, что финансируют политсилу аграрии по всей стране, и существует она за счет членских взносов.

Ценность партии, чьи общенациональные рейтинги всегда колеблются в рамках статистической погрешности, состоит в том, что она имеет достаточно солидное представительство на местах (особенно в сельской местности), а на последних выборах в объединенные территориальные громады оказалась среди лидеров, уступив в «командном зачете» лишь БПП и «Батькивщине». Поэтому такой лакомый электоральный кусок, пусть и локального значения, не могли оставить без внимания крупные политические силы. И, как следствие, партию регулярно трясет.

Серьезный конфликт разгорелся летом этого года. Часть политсовета Аграрной партии, в частности, главы Киевской областной и городской ячеек партии Олег Корбан и Михаил Поживанов обвинили главу партии Виталия Скоцика в сотрудничестве с Игорем Коломойским и партией УКРОП. Глава секретариата УКРОПа Денис Борисенко публично опроверг данную информацию, хотя оппоненты продолжают настаивать на своем. Также Скоцика обвинили в том, что он якобы брал деньги на финансирование партии у скандального экс-министра Эдуарда Ставицкого времен Виктора Януковича через своего советника Александра Левина.

Сам Скоцик эту информацию опроверг. «Со Ставицким никогда не встречался и никаких переговоров с ним не вел», – прокомментировал он изданию. Однако отметил, что Левин остается его советником и продолжит курировать международное направление.

Скоцик также поспешил обвинить Корбана, Поживанова и экс-главу Киевской облгосадминистрации Владимира Шандру в том, что они сотрудничают с Виктором Медведчуком, и в его интересах сейчас пытаются захватить партию.

«Это была многоэтапная работа, и, собственно, с этой целью был интегрирован в Аграрную партию Украины Владимир Грановский (политтехнолог, работавший с Медведчуком – ред.)», – сказал Скоцик изданию. Также у Скоцика обвиняют Поживанова-Шандру-Корбана в том, что они хотят устроить рейдерский захват партии в пользу Тимошенко.

Неофициально один из собеседников издания признался: часть Аграрной партии действительно симпатизирует «Батькивщине».

«Некоторые представители Аграрной партии даже обращались напрямую и предлагали поддержку кандидату от «Батькивщины». И уверяли, что не считают нужным финансово поддерживать полностью непроходного главу своей партии», – прокомментировал собеседник, уверив, что ни о каком рейдерском захвате речь не идет. Также собеседники называли и другие фамилии политиков, желавших получить контроль над Аграрной партией. В частности, звучало имя близкого к Виталию Кличко парламентария Артура Палатного.

Часть руководства Аграрной партии не отрицает, что не против объединения с другими политсилами, но делать это намерены уже не со Скоциком.

«Мы не против объединения с кем угодно, но это решение не может быть вождистским. Написано в уставе, что президиум политсовета дает добро на всю внешнюю деятельность, а Скоцик начал это делать самостоятельно. У нас есть люди, которые Коломойского любят, есть люди, которые Ахметова любят, но все хотели принимать решения коллегиально, а он это нарушил», – прокомментировал изданию ситуацию Михаил Поживанов.

Можно было бы не обращать внимания на эти внутрипартийные перипетии, если бы не одно «но»: приближение президентских и парламентских выборов, из-за которых Аграрная партия становится лакомым кусочком для многих политиков, в том числе, и отдельных персон, имеющих отношение к Администрации президента. По информации издания и Поживанов, и Корбан связаны с первым заместителем главы Администрации президента Виталием Ковальчуком, а также и экс-генпрокурором Виталием Яремой. Что касается Скоцика, то и он сохраняет тесные связи с АП – только не с Ковальчуком, а с другими людьми из окружения президента. Впрочем, сам Поживанов в комментарии любые связи с Администрацией президента опровергает.

«Я не думаю, что этим кто то целенаправленно руководит. А вот если Скоциком кто-то руководит из Администрации президента, то я могу допустить, что он кому-то продался. Была информация, что он у Левина брал миллионы долларов, может его за это поймали и он стал несамостоятельным», – сказал Поживанов.

По мнению нардепа от «Батькивщины» Вадима Ивченко, знакомого с ситуацией в Аграрной партии, к ее формированию действительно приложила руку Администрация президента. По его мнению, главная цель – оттянуть определенное количество голосов у «Батькивщины». Но позже у Порошенко, считает политик, все-таки начали терять влияние над рядом наиболее авторитетных аграриев, имеющих значительные оборотные средства.

«Бизнесмены-аграрии не хотят быть контролируемыми и не считают Скоцика тем лидером, который может составить конкуренцию двум основным кандидатам во втором туре. Представители Администрации Порошенко даже пытались говорить с каждым отдельно. Но ничего это не дало», – рассказал он.

Издание также обратилось за комментарием к Роману Бессмертному, который на протяжении достаточно длительного времени сохранял немалое влияние в партии.

«Если существует информация, что с одной стороны процессом управляет Виктор Медведчук, а с другой АП, то как минимум это заставляет задуматься над тем, а что же там происходит. Но обычно такие процессы происходят или из-за полномочия, или через ресурсы», – высказал свое мнение Бессмертный.

На уточняющий вопрос, не просили ли бывшие партийцы Бессмертного вернуться, он ответил, что к нему обратились за помощью.

«По возвращению в Киев у меня будет несколько встреч. И я встречусь, потому что с этими людьми я некоторое время поработал и мы не чужие», – сказал политик.

Публично же в партии рассчитывают, что ближайший съезд партии все расставит по местам. Оппоненты Скоцика уверены, что его отстранят от занимаемой должности, и партия в ближайшие пару месяцев будет заниматься праймериз для президентских выборов, чтобы определиться со своим кандидатом. Однако пока что все идет к тому, что нынешний лидер партии сумеет удержать бразды правления в своих руках. Это позволит ему единолично договариваться с топ-политиками относительно того, каким образом разыгрывать «аграрную» карту во время президентской кампании.



Поделитесь.





Новости партнеров



73 комментария

  1. We’re a group of volunteers and starting a new scheme
    in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

  2. When I originally commented I clicked the «Notify me when new comments are added» checkbox and now
    each time a comment is added I get several emails with the same comment.
    Is there any way you can remove me from that service?
    Cheers!

  3. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
    Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

  4. Hello would you mind letting me know which webhost you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads
    a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at
    a fair price? Thanks, I appreciate it!

  5. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much
    the same page layout and design. Excellent choice of colors!

  6. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see
    if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now
    destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I
    had to share it with someone!

  7. I know this if off topic but I’m looking into starting
    my own weblog and was curious what all is required to get setup?

    I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I’m not very internet smart so I’m not 100% sure.

    Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
    Many thanks

  8. Nice blog here! Also your site loads up fast! What
    web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my website loaded up as fast as yours lol

  9. Oh my goodness! Incredible article dude!
    Thank you, However I am encountering troubles with your RSS.
    I don’t know the reason why I am unable to subscribe
    to it. Is there anybody having the same RSS issues? Anyone that knows
    the solution can you kindly respond? Thanx!!

  10. Howdy! This blog post could not be written much better!
    Looking at this post reminds me of my previous roommate!
    He always kept talking about this. I am going to send
    this post to him. Pretty sure he’s going to have a
    very good read. Many thanks for sharing!

  11. After checking out a handful of the blog posts on your website,
    I truly appreciate your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark site list and
    will be checking back soon. Please visit my web site too and
    tell me how you feel.

  12. Hey! I realize this is sort of off-topic however I needed to ask.
    Does operating a well-established blog like
    yours take a lot of work? I am completely new to blogging but I
    do write in my journal daily. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and views
    online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring bloggers.
    Appreciate it!

  13. Very nice post. I just stumbled upon your blog
    and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around
    your blog posts. After all I’ll be subscribing
    to your rss feed and I hope you write again very soon!

  14. I needed to thank you for this great read!! I absolutely
    loved every little bit of it. I’ve got you book marked to look at new things you post…

  15. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my
    comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful
    blog!

  16. I savor, cause I found just what I used to be looking for.
    You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.

    Bye

  17. What’s up every one, here every one is sharing these kinds
    of experience, therefore it’s good to read this weblog,
    and I used to visit this web site daily.

  18. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look
    of your website is great, as well as the content!

  19. Usually I don’t read article on blogs, however I
    wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it!
    Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice post.

  20. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert
    that I acquire actually enjoyed account your blog posts.

    Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently
    fast.

  21. Hey! I know this is kinda off topic however , I’d figured
    I’d ask. Would you be interested in exchanging
    links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
    My website covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.

    If you are interested feel free to shoot me an email.
    I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  22. Having read this I believed it was very informative.
    I appreciate you spending some time and effort to put this information together.
    I once again find myself spending way too much time both reading and
    leaving comments. But so what, it was still worth
    it!

  23. you are actually a good webmaster. The site loading pace is incredible.
    It seems that you’re doing any unique trick.
    In addition, The contents are masterpiece. you have done a wonderful activity in this matter!

  24. Good way of telling, and pleasant piece of writing
    to take facts regarding my presentation subject matter, which i am going to present in college.

  25. Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your publish is
    simply great and i could assume you are knowledgeable in this subject.
    Fine together with your permission let me to grasp your feed to keep updated with impending post.
    Thank you 1,000,000 and please continue the gratifying work.

  26. Everything is very open with a really clear clarification of the challenges.
    It was truly informative. Your website is very helpful.
    Many thanks for sharing!

  27. Just desire to say your article is as amazing.
    The clarity for your publish is simply excellent and that i could assume you are an expert in this subject.

    Well together with your permission allow me to clutch your feed to stay updated with
    forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  28. It’s not my first time to pay a visit this web page, i am browsing this
    website dailly and get good information from here all the
    time.

  29. whoah this blog is magnificent i really like reading your articles.
    Keep up the good work! You know, many persons are looking round for this info, you can aid them greatly.

  30. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful
    & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  31. Undeniably consider that that you stated. Your favourite reason seemed to
    be on the web the easiest factor to take into accout of.
    I say to you, I certainly get irked at the same time as folks
    think about issues that they plainly don’t know about. You controlled to hit the nail upon the top as smartly as defined out the whole thing with no need
    side effect , other folks can take a signal. Will probably be back
    to get more. Thanks

  32. Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
    Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
    pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
    Do you have any points or suggestions? Appreciate it

  33. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website
    yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog
    and would like to know where u got this from. thank you

  34. I always emailed this blog post page to all my associates,
    for the reason that if like to read it after that my links will too.

  35. Hello! This post could not be written any better! Reading
    through this post reminds me of my old room mate!

    He always kept talking about this. I will forward this page to him.
    Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

  36. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate
    you spending some time and effort to put this article together.
    I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments.
    But so what, it was still worth it!

  37. Hey there! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask.
    Does operating a well-established blog like yours require a large amount of work?
    I’m completely new to operating a blog however I
    do write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I can easily share my experience and thoughts online.
    Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers.
    Thankyou!

  38. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate!

    He always kept talking about this. I am going to
    send this information to him. Fairly certain he’ll have
    a good read. I appreciate you for sharing!

  39. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you
    wrote the book in it or something. I think that you could do with a
    few pics to drive the message home a little bit, but instead of
    that, this is great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

  40. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective.
    A lot of times it’s hard to get that «perfect balance» between superb usability and visual appeal.
    I must say you’ve done a superb job with this.
    Also, the blog loads very quick for me on Internet explorer.
    Superb Blog!

  41. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things
    or tips. Perhaps you could write next articles referring to this
    article. I desire to read more things about it!

  42. Everything is very open with a really clear clarification of
    the challenges. It was truly informative. Your website is very helpful.
    Thanks for sharing!

Оставьте комментарий

восемнадцать − 12 =