вівторок, 19 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віталій Портников: «Вертикаль» популізму почала руйнуватися Мине не так вже й багато часу і Зеленський на своїй італійській віллі розповідатиме сусідам, пузатим російським «підприємцям», як він класно відсмалював в Україні і який у нього був офігенний спортзал просто у резиденції голови держави

Події, які ми спостерігали вчора в аеропорту імені Ігоря Сікорського та у Печерському суді, продемонстрували, що державні службовці не хочуть брати участь в авантюрах Володимира Зеленського та його покровителя Ігоря Коломойського.  Порошенко повернувся до Києва через рік після повернення Олексія Навального до Москви

Із затриманням та арештом Навального у Путіна все пройшло без особливих проблем. Але це тому, що кожен державний службовець у Росії знає, що служить диктатурі – і ця диктатура незмінна. Той, хто не хоче грати за цими огидними правилами, просто не йде на державну службу, принаймні – у судову та «правоохоронну» систему.

А в Україні все зовсім інакше. В Україні влада змінюється. Причому змінюється таким чином, що за можливі злочини перших осіб платять виконавці їхніх безглуздих забаганок. Леонід Кучма сьогодні – шановний патріарх української політики, якому ніхто більше не ставить питання «де Гонгадзе?». Чого не скажеш про Пукача. Віктор Янукович може жити у Росії, ні в чому собі не відмовляючи. А виконавці його наказів втрачали роботу, багато хто з них – свободу. Мине не так вже й багато часу і Володимир Зеленський на своїй італійській віллі розповідатиме сусідам, пузатим російським «підприємцям», як він класно відсмалював в Україні і який у нього був офігенний спортзал просто у резиденції голови держави. А виконавці наказів Зеленського? Навіщо їм це все?

Будь-яка людина зі здоровою психікою чудово розуміє, що у випадку з Петром Порошенком йдеться про банальне політичне переслідування у стилі Путіна чи Януковича. Не помічати це можуть або відверті безумці – так, таких багато серед шанувальників Зеленського, але це все ж таки, сподіваюся, не більшість його потенційного електорату, або відверті негідники, які використовують Зеленського як інструмент для доступу до фінансових потоків. Але у негідників великі проблеми. Вони пішли за колишнім телевізійним коміком саме для того, щоб отримати цей доступ, тобто, простіше кажучи, для того, щоб пограбувати країну, а не для того, щоб після неминучого краху режиму авантюристів стати фігурантами кримінального переслідування. Тим більше, що я завжди нагадую: Віктора Януковича та його соратників були готові прийняти у Росії. На соратників Володимира Зеленського не чекають ну буквально ніде. Їм треба вижити тут.

Тому питання про те, як вчасно зрадити Зеленського, щоб зберегти і ресурс, і те, що серед цих людей вважається репутацією, стає для них питанням виживання. За Зеленського і вертикалі влади ніякої не було, а зараз руйнуватиметься і «вертикаль» соратників глави держави. Початок уже покладено – протягом майбутніх тижнів та місяців ми будемо свідками вражаючого дезертирства знакових фігур у популістській владі. Не втече лише Коломойський, котрий, як завжди, домовиться з переможцем. І ці домовленості стануть ще одним розчаруванням для Зеленського – можливо, тільки тоді колишній фронтмен олігархічного кабаре зрозуміє, як аморально його використали.

Імла розсіюється.


Віталій Портников / Еспресо
Поділіться цим