п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Марина Данилюк-Єрмолаєва: Що буде з Коломойським і Зеленським? Коломойський думав, що вхопив Бога за бороду, але насправді спіймали за сивий чубчик його самого. А для Зеленського виходить так, що лишити ситуацію так як є і просто прикинутися камбалою – уже не вийде

Олігарх Ігор Коломойський потрапив під санкції США через причетність до значної корупції. Він став першим багатієм з України, кому випала така честь. Окрім самого Коломойського, під санкції потрапили члени його родини: дружина Ірина, його донька Анжеліка та син Грегорі Коломойський. За останнього олігарху має бути особливо образливо, бо хлопець хотів зробити успішну баскетбольну кар’єру в США. Але двері зачиняються, трофеї НБА накриваються.

Навряд чи американські санкції стали для Ігоря Коломойського аж такою несподіванкою. Вашингтон давно подавав сигнали то йому персонально, то його близьким товаришам, які аж дуже сильно розперезалися за влади Володимира Зеленського. Спочатку були санкції на російського шпигуна Андрія Деркача, у пакеті з яким ішов скандальний екс-прокурор Костянтин Кулик. Це людина Ігоря Валерійовича, яка за командою “фас” кидалася перед першим туром у 2019 році на Петра Порошенка. А далі були спроби просунути Кулика то в ГПУ, то в СБУ аби ручний прокурор займався справами проти ворогів Ігоря Валерійовича. Але, спасибі ще адміністрації Дональда Трампа — з 11 січня Кулик сидить під санкціями. Так само як і ще одна близька людина до олігарха — вірний персональний “лідер суспільної думки” Олександр Дубінський.

Весь 2020 рік Ігор Коломойський капіталізував в Україні усе, до чого міг дотягнутися. У той час поки Мін‘юст США висунув звинувачення щодо розкрадання мільярдів доларів у “Приватбанку”, яким він колись володів — в Україні олігарху тільки через “Центренерго” припливло у 2020 році – 4 мільярди гривень. Це, по-суті, частина відступних із бюджету йому за “Приватбанк”. Бо жалко ж пацана. У нього в Штатах відтискають бізнес, а в нього алергія на українську амброзію ще з часів Ющенка. Тому давай плати.

Після того, як Коломойським серйозно зайнялось ФБР — виявилось, що його може захистити лише український паспорт. От, власне, тому і розпочалась така активна розкрутка кишенькового політичного проекту “За Майбутнє” і активний кач  на перевибори з прицілом на перемогу. І можливе прем’єрство — Ігоря Палиці. Але мудрий український народ належним чином фіолетову команду на місцевих виборах не зацінив — і шанси на ручного прем’єра згинули як роса на сонці.

Однак наш герой Ігор Коломойський не здається. Бо в арсеналі є Володимир Зеленський, чиєму президентству дуже допоміг серіал “Слуга народу” на “1+1”. І чиї рейтинги більш-менш тримаються купи поки не ввімкнувся потужний лайномет. Володимир Олександрович зв’язаний із олігархом своїм улюбленим дітищем “95 квартал” — одна справа рейтинги, а інша залишити без роботи друзів Лєночку Кравець і Женю Кошевого. Ще страшніше, якщо у відповідь на рішучі дії гаранта проти олігархів — Коломойський розкаже якийсь смачний компромат, якого однозначно з 2012 року, першої трансляції на “1+1” “Кварталу”, назбиралось дуже багато.

Що робити з Коломойським, щоб і рибку з’їсти і не отримати кийком по спині від США? Американські санкції проти Коломойського — хай і більш у лайтовій версії аніж щодо Деркача, Дубінського та Кулика — з’явились у житті ОПУ та Зеленського дуже невчасно. Зараз усі сили Банкової кинуті на те аби мінімізувати резонанс після кіно про злив операції щодо “вагнерівців” і майбутньої прем’єри року на Netflix. Паралельно є спроба зробити вигляд, що Коломойський – не наш, і взагалі ми не маємо до нього жодного стосунку. Дійшло до того, що президентська речниця Юлія Мендель чубиться за Коломойського із співробітником Атлантичної ради США Андером Аслундом. Бо той прямо вказав на маріонеток Коломойського у складі фракції “Слуга народу”, а Юля сказала, що економіст став жертвою “старих наративів дезінформації”.

Для Зеленського виходить так, що лишити ситуацію так як є і просто прикинутися камбалою — уже не вийде. Одна справа іще один олігарх — Дмитро Фірташ, затриманий на території Австрії і історія якого ніяк не перетинається із Зеленським. Але інше — це Коломойський людина, яка присутня в бізнесовому та політичному житті Володимира Зеленського і його фракції. Тому злитися з морським дном уже не виходить.

По факту зараз виходить, що образити Коломойського аніж західних партнерів Зеленський боїться більше. Бо, по-перше, “Вечірній квартал” поки продовжує виходити на “плюсах”. Це, по суті, персональна “липецька фабрика” шостого президента — тільки от попередник позбувся скандального активу, а нинішній гарант уперто заплющує очі на конфлікт інтересів.

Що ж маємо на виході? Що б не зробив Зеленський — він однаково на гачку. Враховуючи, що у нас великі дірки в економіці, а гроші треба десь брати — проблема із Коломойським ще подвоюється.

І що робити Зеленському далі? Звісно, він спробує пропетляти. Наприклад, публічно пощемити Коломойського, аби той не здав компромат на ЗЕ. Коломойський втрачає соратників, бо навіть волинський феодал Ігор Палиця публічно відхрестився від нього. Хоча в одному з останніх ефірів і натякнув мляво, що хотів би бачити докази американців. А якщо такий соратник уже зберігає гігієнічну дистанцію з Коломойським — це означає, що він стає токсичним для усіх.

А що для країни? Секретар РНБО Олексій Данілов в одному із старих інтерв’ю розповідав, як він з одних із перших повідомляє сумні новини Зеленському. Якщо президент берегтиме Коломойського далі — телеграм про “актуальні загрози у фінансовій та енергетичній сферах України” буде більше.

Біда в тому, що коли Коломойський почав гратися у лабораторію політики і затягнув туди Зеленського — вони не врахували один момент. Ми – небагата країна, існуванню якої загрожує хворий на імперіалізм сусід зі Сходу та кілька сотень не люстрованих російських посіпак всередині української політики. Неможливо заплющити очі на тотальне мародерство і перетворенню великої країни на приватний барліг Ігоря Валерійовича — аби ФБР не дістало і дулі можна Вашингтону тицяти.

Все йде до того, що сигнали Зеленському будуть усе гучніші. І якщо він не зрозуміє з першого та другого разу — міцна рука Заходу урешті ляже на його плече ззаду: “Догрався? На вихід”. Буде хепі-ендом, якщо у фіналі не буде справи про державну зраду.


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим