четвер, 18 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Велика помилка олігарха Коломойського Коміку Зеленскому насправді пофіг, програє він чи ні. А от для Юлії Тимошенко так питання не стоїть – вона бажає стати владою

Знаєте де новорічна витівка коміка Зеленського викликала справжню бурю люті – аж до рівня істерики? Ні, не на Банковій. Далі збагнете – чому. Справжню бурю витівка коміка Зеленського викликала серед заселенців червоного будинку на Турівській 15, тобто в центральному офісі ВО «Батьківщина». Там чітко зрозуміли, що земля під ногами у них пливе, і що доведеться відтепер або створити диво, або – безславно програти.

Знаєте, що спільного між Юлією Тимошенко і Володимиром Зеленським? Відповідь – вони обоє шоумени. Вони обоє професійно працюють на публіку. Проте. Якщо у Юлії Володимирівни навички шоумена, це лише одна з професій (так само як укладання міжсобойчиків з олігархами і збагаченням власної родини), то Зеленський – комік професійний, нічого іншого крім тішити глядачів він не уміє. І цим комік Зеленський цінний для олігарха.

Що олігарх явно вкладається в компанію Юлії Тимошенко – відомо давно. Що олігарх стоїть за проектом «Зеленський – кандидат» теж очевидно. Юлія Тимошенко наразі шансів пройти у другий тур має набагато більше за коміка Зеленського. Але виграш Юлії Тимошенко у другому турі – далеко не гарантований. Плюс, якою б Юлія Тимошенко не була, вона – професійний політик, зі стажем. Юлія Тимошенко має неймовірні власні амбіції. Очевидно, в разі перемоги, стосунки з Юлією Тимошенко олігарху доведеться будувати, на так би мовити взаємовигідній основі, і вірогідність кидка з боку Юлії Тимошенко для олігарха більш ніж висока.

Олігарх це добре знає. У їхньої «дружби з Юлією Тимошенко» – давня історія. Свого часу саме структури олігарха рвали на шматки активи тимошенківської ЄЕСУ і структур Лазаренка, коли ті потрапили в опалу. І саме Юлія Тимошенко свого часу відміняла тендери, де перемагали структури олігарха.

Потрібний олігарху такий кандидат?

Інша ситуація – комік Зеленський. Крупним бізнесом він не керував ніколи. Не керував він ані областю, ані районом. Він не має відповідного кадрового резерву. Він не має команди, яку міг би розставити навіть в АП, не говорячи вже про Кабмін, міністерства, області і силові структури. Він не має – ні чорта. Натомість, все це має олігарх і з радістю надасть все коміку Зеленському, аби той на прес-конференціях та на ефірах грав собі роль «слуги народу», не надто заважаючи олігарху правити Україною, чого Юлія Тимошенко олігарху не дасть ніколи.

Скажіть, ну хіба для олігарха комік Зеленський – не душка?

Та чи зможе комік Зеленський обійти Юлію Тимошенко? А от це пов’язано не в останню чергу з тим, скільки грошей увалить олігарх в перемогу коміка Зеленського. Якщо олігарх побачить що Юлія Тимошенко і комік Зеленський ідуть ніздря в ніздрю – йому нічого не завадить сконцентрувати всі сили на коміку Зеленському, а «Леді Ю»… Ну, їй не звикати – вона з 2008 р. програє всі вибори раз за разом.

Все це створює умови, за яких олігарх зможе Юлію Тимошенко відверто шантажувати, вимагаючи у неї певних обіцянок, письмових зобов’язань і певних гарантій виконання тих обіцянок і тих зобов’язань. І Юлія Тимошенко буде примушена їх давати – подітися їй буде нікуди.

І от це – крупна помилка олігарха. Справа в тому, що коміку Зеленскому насправді пофіг, програє він чи ні. А от для Юлії Тимошенко так питання не стоїть – вона бажає стати владою. Влада для неї це пристрасть рівня глибокої закоханості або релігійного екстазу – доведено всіма 21 роком її в політиці.

А тому Юлії Тимошенко зараз докладатиме неймовірних зусиль, аби коміка Зеленського обійти. У першу чергу – аби виваляти його в багні і виставити посміховиськом. Ні, звісно, відверто ніяких заяв проти коміка Зеленського Юлія Тимошенко не робитиме – розповідатиме щось про перспективного молодого політика, якому на жаль бракує досвіду. Не більше. Але. На рівні штабів, на рівні агітаторів та інтернет-дописувачів-юльканів на адресу коміка Зеленського зараз поллються потоки бруду. Коміку Зеленському доведеться робити те саме – інакше інвестиції вкладені у нього олігархом підуть прахом. З усіма витікаючими.

А з цього похідне – коли хтось із них пройде у другий тур з Петром Порошенком, закликати виборців Зеленського проголосувати за Тимошенко, або навпаки – не вийде. Так само як прибічники Ющенка масово прогуляли вибори у 2010 і тим провалили кампанію Тимошенко, так само і тут юлькани вважатимуть нижче своєї гідності «голосувати за клоуна», а прихильники Зеленського на заклик підтримати ЮВТ розчаровано скрикнуть: «Він такий самий як ця крадійка? Розходимося».

Створювати багатьох кандидатів, аби підхопити максимум виборців має сенс коли ті кандидати працюють з радикальними і поміркованими виборцями, але – одного типу. Як «Наша Україна» і «Народна самооборона» свого часу. Підтримувати ж водночас «колишню і забуту» та «альтернативу їм обом» – дурість. Вони ніколи не об’єднаються між собою. Прибічники «колишньої і забутої» не хочуть ніяких альтернатив. А прибічники альтернативи – не хочуть влади колишньої.

Вибори цей антагонізм підживлять тисячекратно.

Гадаєте, Банкова цього не бачить?


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим