вівторок, 23 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Олексій Голобуцький: Ядерний арсенал України не є чимось нереальним Україна має достатній науковий і промисловий потенціал для створення ядерної зброї і засобів її доставки… Нікого не треба заганяти в кут, тим більше якщо в кутку цьому стоїть ядерна швабра

Керченський інцидент отримує ще один вимір розвитку – деякі політичні експерти повертаються до теми відновлення Україною ядерного потенціалу

В інформаційному просторі актуалізувався той факт, що Крим Україні залишили без торгів саме в обмін на нашу відмову від ядерного арсеналу, а не подарували. Однак ми досі маємо достатній ресурс для відновлення ядерного статусу – якщо Кремль нас достатньо вкурвить.

Зокрема, вчора В.Пастухов, науковий співробітник University College of London написав: «Чисто теоретично, не дивлячись на своє зовні незавидне становище, Україна має достатній науковий і промисловий потенціал для створення ядерної зброї і засобів її доставки, хоча це, звичайно, і вимагатиме від неї наднапруження сил. Акції на кшталт «керченського захоплення» підштовхують Україну саме до… «політики відчаю», наслідки якої дуже важко обрахувати. Безкарність для агресора може виявитися ілюзорною мрією. Сьогодні Кремль поводиться по відношенню до Києва, як Фєдя по відношенню до Шуріка в класичній комедії Гайдая. Але Фєдя, як відомо, погано скінчив. Нікого не треба заганяти в кут, тим більше якщо в кутку цьому стоїть стара ядерна швабра».

Зауважте, Україна поки практично не піднімає це питання. Зокрема і тому, що це дійсно вимагатиме неймовірного напруження ресурсів. Поки ми дійсно справляємось залученням зовнішніх ресурсів і поступовим нарощуванням оборонного потенціалу. Однак відновлення ядерного арсеналу України не є чимось нереальним: і з правової, і з технічної, і з економічної точок зору.

Більше того: немає ніяких підстав стверджувати, що українська влада вже не здійснює певних кроків саме в цьому напрямку. 5% ВВП на оборону, затверджені з подачі Кабміну на 2019-й рік, і навіть той 1 мільярд президентського фонду можуть вміщувати в тому числі і такі видатки – війна, а навіть в мирний час жодна країна не розкриває постатейно оборонні бюджети і спеціальні фонди.


Алексей Голобуцкий / Telegram
Поділіться цим