четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Три сценарії Кремля: Як Росія готується до контрнаступу ЗСУ Станом на зараз Володимир Путін сподівається обійтися маленькими поразками на фронті в Україні

У Кремлі змирилися з неминучістю поразок на фронті та готуються видавати їх за перемоги. З цією метою пишуться три сценарії – два крайні і між ними помірний.

Два крайні сценарії

Один із крайніх сценаріїв описав, на основі власного аналізу, міністр оборони України Олексій Рєзніков. «Я не здивуюся, якщо в них з’явиться в сценарії якась проблема, серйозного катастрофічного вигляду, техногенного на території Росії. Скажімо, щось станеться з електростанцією, гідроелектростанцією, АЕС, з’являться ризики для населення, і це вимагатиме негайної уваги уряду, акумуляції ресурсів, зокрема солдатів. І так вони нібито матимуть змогу пояснити людям, чому закінчують активні бойові дії в Україні. Тобто їм доведеться озвучити «жест доброї волі» під виглядом якогось катаклізму на території РФ», — припустив він в інтерв’ю, опублікованому агентством «Інтерфакс-Україна» 2 травня.

Тижнем раніше аналогічну історію розповів один із російських ТГ-каналів. За його версією, 21 квітня Путін у режимі відеоконференції провів оперативну нараду з вузьким колом осіб, де запропонував розглянути варіант створення гострої кризи всередині країни, яка відверне увагу населення від невдач на фронті та вирішить низку проблем, у тому числі і з «тимчасовим виходом на перемир’я, нехай навіть із тимчасовою втратою частини нових територій» та консолідацією суспільства. Цією кризою має стати велика аварія на одній із російських АЕС. Населенню буде пояснено, що для ліквідації її наслідків та порятунку своїх громадян були потрібні всі сили, у тому числі ті, які задіяні зараз на фронті, а ворог просто віроломно скористався трагедією та захопив беззахисні території. До того ж можна натякати на диверсію на ядерному об’єкті і загрожувати застосуванням ядерної зброї, якщо противник продовжуватиме результативний наступ і відмовиться від перемир’я.

Звичайно, це виглядає повною нісенітницею. Тим не менш, у цю версію цікаво вписуються безпілотники, збиті над Кремлем у ніч проти 3 травня. За твердженням того ж ТГ-каналу, цю виставу організував Путін: «теракт» проти президента має стати прологом до «теракту» на АЕС. Мовляв, якщо українці замахнулися на самого президента РФ, то й влаштувати в РФ техногенну катастрофу вони теж готові без сорому. Підготовку катастрофи на АЕС, як повідомляють Путіну, вже практично завершено, стверджує те саме джерело.

Можна погодитися з Резніковим у тому, що подібний сценарій «жесту доброї волі» міг спасти на думку Путіну як один із запасних варіантів. Але саме тому сумнівно, щоб цей план було реалізовано найближчим часом. Це сценарій «на крайній випадок», якщо в результаті нашого контрнаступу ситуація вийде з-під контролю Путіна.

Проте можливий інший крайній сценарій. Він протилежний першому у тому, що розрахований якраз на найближчі дні. Втім, безпілотники, збиті над Кремлем, у нього теж вписуються. 9 травня Путін має виступити з промовою на військовому параді. І він може використати пережитий «замах» для нового накручування воєнної істерії. Путін, як заявила його прес-служба, «залишає за собою право вжити заходів у відповідь там і тоді, де і коли вважатиме за потрібне». А голова держдуми В’ячеслав Володін зажадав «застосування зброї, здатної зупинити та знищити київський терористичний режим». Зрозуміло, що коли Володін чогось вимагає (!) у Путіна — це не більше ніж продовження вистави. Проте спроба переламати хід війни (хоч би в очах росіян) якимось «актом відплати» не виключена. Бажаних результатів Путін, звісно, не отримає, але киянам все ж таки варто 9 травня не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Помірний сценарій

Своїми даними про можливі дії Путіна поділилася директор національної розвідки США Авріл Хейнс, виступаючи 4 травня перед сенатським комітетом з питань збройних сил. Попри кремлівські звинувачення України у спробі вбити Путіна за допомогою атаки безпілотників на Кремль, Хейнс сказала, що за поточною оцінкою розвідувальної спільноти застосування Путіним ядерної зброї «дуже малоймовірне».

Також глава американської розвідки впевнена, що Росія не має ресурсів для нового наступу. «Фактично, якщо Росія не ініціює обов’язкову мобілізацію і не забезпечить постачання значних обсягів боєприпасів, крім існуючих поставок з Ірану та інших країн, їй буде все важче підтримувати навіть скромні наступальні операції», — повідомила Хейнс сенаторам. За її даними, Путін «ймовірно, зменшив свої безпосередні амбіції» і зосередиться на зміцненні контролю за вже окупованою територією на сході та півдні України, а також на запобіганні її вступу до НАТО.

До речі, саме такий сценарій запропонував ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. Ще 14 квітня він виступив із програмною статтею, в якій закликав Путіна «оголосити про закінчення СВО, повідомити всім про те, що Росія досягла тих результатів, які планувала, і… намертво закріпитися, закігтитися на тих територіях, які вже є». Схоже, він оцінював ситуацію адекватніше, ніж Путін, і тому перший виступив із цією ідеєю. Але вже й Кремль почав готуватись до того ж.

2 травня стало відомо, як російська пропаганда готуватиме росіян до українського контрнаступу. «Медуза» повідомила про свіжу методичку, підготовлену адміністрацією Путіна для державних та провладних медіа. Кремль просить їх «не занижувати очікування анонсованого контрнаступу України за підтримки НАТО» і не говорити, що «Київ нібито не готовий до контрнаступу». Навпаки, вони мають наголосити на тому, що західні країни постачають Києву озброєння і всіляко підтримують Україну.

Два джерела «Медузи», близькі до адміністрації Путіна, пояснили, навіщо це потрібно. Якщо український контрнаступ буде невдалим, можна буде говорити, що армія РФ вміло відбила атаку противника, який мав більшу потужність, і ціна цієї перемоги сильно зросте. Якщо ж Україна за допомогою зброї із США та Європи досягне якихось успіхів і звільнить частину своїх територій, російські пропагандисти віщатимуть, що весь Захід зосередив величезні зусилля на фронті, але його успіхи, порівняно з цими зусиллями, дуже скромні. Тобто у Кремлі сподіваються продати росіянам військові поразки як перемоги.

Звичайно, тут хотілося б сказати, що Путін уже перейшов до стадії прийняття неминучого. Але не займатимемося самообманом. Поки що Кремль ще дуже далекий від визнання необхідності піти з усіх окупованих територій, включаючи Кримський півострів, та викреслити їх із російської конституції. Саме тому надто фантастичним виглядає варіант навмисної техногенної катастрофи заради відволікання уваги від нищівної військової поразки. Зараз Москва сподівається обійтися маленькими поразками на фронті, після яких можна буде, як радить Пригожин, «закігтитися» на залишку окупованих територій і чекати, що США, Європа та Китай виступатимуть за припинення вогню та переговори.

Саме цей сценарій для нас найнебезпечніший у стратегічному плані. Бо це заморожування війни та обнулення наших надій на вступ до НАТО, як і надій на надходження інвестицій та взагалі на спокійне мирне життя.

Збройні сили України вже зірвали усі попередні сценарії Кремля — віритимемо, що зірвуть і цей.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим