субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Останній ривок: Чи зламає Україна хребет Путіну за шість місяців Війна стала затяжною, але це не означає, що вона затихатиме. Навпаки, очікується наростання інтенсивності бойових дій у найближчі місяці. До цього готується ворог — і ми готуємося з союзниками. Але це дуже різна підготовка

В інтерв’ю британській газеті The Guardian представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький повідомив, що в Росії готують нову хвилю мобілізації.

Ще 500 тисяч «гарматного м’яса»

За його словами, Путін хоче відправити на фронт 500 тисяч нових військовослужбовців, щоб провести навесні та влітку наступальні операції на сході та півдні України. «Ми очікуємо, що вони вестимуть наступ у Донецькій та Харківській областях, а також, можливо, в Запорізькій області. Саме така кількість чоловік їм буде потрібна для такого завдання», — сказав Скібіцький, пояснивши, чому вони очікують на мобілізацію півмільйона людей.

Українська розвідка вважає, що Росії буде потрібно близько двох місяців, щоб зібрати військові формування, але успіх росіян на полі бою залежатиме від того, наскільки добре будуть озброєні та навчені новобранці. Багато чого також залежатиме від продовження постачання в Україну західних боєприпасів та озброєнь для оснащення нових резервних частин, які ми готуємо. «Якщо Росія програє цього разу, то Путін впаде», — заявив Скібіцький, назвавши майбутні шість-вісім місяців «останнім ривком».

Про те саме він розповів в інтерв’ю італійській газеті Corriere Della Sera. «Путіну потрібно більше фронтовиків. Ми вважаємо, що вони мобілізують 500 тисяч людей, — підтвердив він. — Ми бачимо посилення тиску на Донеччині. З лютого одним із завдань була повна окупація цього регіону разом із Луганською областю. Поки вони зазнали невдачі. Імовірно, вони почнуть новий наступ у Запорізькій області. А на харківському напрямку спробують зупинити наш контрнаступ. І вони намагатимуться утримати позиції в Херсонській області, де підсилюють оборону, а також на особливо стратегічному для них Кримському півострові». Він повторив, що очікується збільшення інтенсивності боїв навесні та влітку, і наголосив, що метою України залишається звільнити всі окуповані території та повернутися до кордонів 1991 року.

«Ми постараємося зробити все можливе, щоб покласти край війні цього року. Це також залежить від того, як будуть справи в економічному плані в Росії і чи залишиться економічний тиск високим. І чи збережеться підтримка України міжнародною спільнотою, за все більшого ізолювання Росії «, — сказав Скібіцький.

Звісно, можна назвати озвучену ним цифру — півмільйона новобранців — перебільшенням з метою вплинути на західну аудиторію, щоб країни НАТО поспішили дати нам більше зброї. Але різні російські джерела (як антивоєнні, так і, навпаки, шовіністичні) твердять про ту ж цифру або навіть більшу.

З їхніх повідомлень складається така картина. У січні мобілізація офіційно оголошуватися не буде — її вже оголосили 21 вересня, і указу Путіна про її припинення не було. Набір вестиметься у великих містах, оскільки ресурси сіл та малих міст вже були вичерпані восени. Серед перших одержувачів повісток будуть добровольці, люди з досвідом армійської служби чи медичною освітою, а також неблагонадійні громадяни: учасники протестних дій, боржники-аліментники, особи з непогашеними судимістю. Паралельно продовжуватиметься організаційна підготовка до запровадження військового стану. Все має бути готове за місяць. Разом із військовим станом буде оголошено повну мобілізацію.

Про підготовку Росії до нового наступу свідчить ще й той факт, що зараз Білорусь фактично перетворюється на базу для реорганізації російських військ та ремонту російської військової техніки, яка знімається зі зберігання. Моніторингова група «Беларускі Гаюн» повідомляє про щоденне прибуття до Білорусі з РФ ешелонів з особовим складом, колісною та гусеничною технікою. За інформацією Генштабу ЗСУ, значна кількість озброєнь та військової техніки, які прибувають до Білорусі з РФ для навчання особового складу противника, знята з довгострокового зберігання та потребує обслуговування; до робіт на цій техніці залучаються білоруські військовослужбовці.

Проте, за оцінками групи «Інформаційний опір», зараз у окупантів відсутній танковий потенціал початку 2022 р., і його відновити не вдасться. Навіть розконсервація техніки не дає потрібного результату через велику кількість танків, які потребують додаткового ремонту після зберігання. Також у ворога серйозна проблема з артилерією та гострий дефіцит боєкомплекту.

Abrams чи Leopard?

Звичайно, все пізнається у порівнянні. Ми також маємо великі проблеми із забезпеченням озброєннями. У цьому плані ми дуже залежимо від західних союзників. І якщо Путін має намір відправити на війну півмільйона новобранців, то нам потрібно від Заходу ще більше озброєнь, ніж раніше.

Оскільки ми хочемо не лише дати відсіч ворожому наступу, а й провести нові операції зі звільнення наших територій, то критичне значення матиме ситуація з танками. 7 листопада офіційний англомовний Twitter-аккаунт Міноборони України зацікавив питанням: Abrams or Leopard? What’s your bet? («Abrams чи Leopard? Яка ваша ставка?») Звичайно, будь-який з варіантів значно посилить наші наступальні можливості, але поки що можна впевнено говорити лише про Т-72 із Чехії.

Нагадаємо, що на початку листопада оборонні відомства США та Нідерландів досягли тристоронньої угоди з Чехією про передачу Україні 90 відремонтованих танків Т-72. На брифінгу 6 січня представник Пентагону Лаура Купер повідомила, що ці танки, пройшовши модернізацію у США та Нідерландах, вже прибувають на поле бою. І це, підкреслимо, суттєве та дуже своєчасне посилення нашої армії.

Але на тому ж брифінгу Купер фактично спростувала чутки, що американці готуються поставити нам танки Abrams. «Ми маємо бути впевнені в технічному обслуговуванні та підтримці танків. Танк Abrams, крім того, що він пожирає багато палива, дуже складний в обслуговуванні», — наголосила вона. І потім повторила: «Що стосується питання про танки, то йдеться про належну здатність у багатьох аспектах. Технічне обслуговування та підтримка є одним із них, і це невід’ємна складова».

Від наших експертів можна почути також припущення про інший можливий мотив Пентагону: танк Abrams є дуже бажаним трофеєм для Росії. Втім, у оптимістів залишається надія, що слова Купер означають лише бажання Пентагону дочекатися, коли буде створено належну ремонтну базу для Abrams у Польщі (створити таку базу в Україні, мабуть, зараз нереально).

Наразі Польща є єдиним у Європі оператором танків Abrams. Перші танки M1A2 Abrams, призначені для навчання польських екіпажів, прибули до Польщі ще торік у липні. У серпні 2022 р. армія США підписала контракт із General Dynamics Land Systems на постачання до Польщі 250 нових американських танків M1 Abrams новітньої версії M1A2 SEP v3. Потім 4 січня 2023 р. міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підписав угоду про закупівлю другої партії танків. Контракт передбачає постачання 116 танків M1A1 Abrams з відповідним обладнанням та логістикою, починаючи з цього року.

Так чи інакше, але на даний момент кращими виглядають шанси Leopard стати першими західними танками на озброєнні України. Навряд чи є сенс переказувати перипетії переговорів на цю тему. Головні новини очікуються 20 січня на засіданні Контактної групи з питань оборони України, яке пройде на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині. На той час має з’ясуватися, чи зуміли Німеччина та деякі інші європейські оператори танків Leopard сформувати коаліцію, яка поділиться своїми запасами цих танків із Україною. Бажання їх домовитися, мабуть, залежить від позиції Пентагону, який і є організатором засідань у форматі Рамштайн.

Можна не сумніватися, що американська розвідка забезпечує Білий дім більш достовірною інформацією про плани Кремля, ніж гуляє в ТГ-каналах. І якщо Путін справді готується відправити на війну ще півмільйона росіян, то для країн НАТО зараз саме час наважитись на постачання нам важких озброєнь західного виробництва. І танки мають стати важливим кроком у цьому напрямі.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим