п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Операція «я ваш вирок» провалилася: Хто рятуватиме ситуацію Долати негативні наслідки у Зе-команді планують серйозно переглянувши свою медіа-політику, провали в якій вважають однією з головних причин падіння рейтингів

Коли з ОП звільнився Арестович, соцмережі рясніли дописами на кшталт «щурі побігли з корабля». Після вчорашнього провалу з арештом Порошенка Зеленського висміювали, нагадуючи його слова на адресу попередника «Я не ваш опонент. Я ваш вирок». В той же час, настрої в громадян все тривожніші через нові повідомлення про скупчення російських військ, а влада своїми заспокоєннями тільки підігріває паніку. Треба терміново рятувати рейтинги. Але кому це доручити?

Не будемо переказувати перебіг учорашнього короткого засідання Печерського суду. Цього разу суддя Олексій Соколов не тягнув кота за хвоста і одразу відправив Порошенка додому під особисте зобов’язання. При тому, що  експерти прогнозували домашній арешт. Чому влада не ризикнула загострювати ситуацію? Одні натякають на збіг з приїздом очільника Держдепу Ентоні Блінкена, який розмістився, до речі, в готелі, вікна якого виходять прямо на будівлю Печерського суду, інші – на загалом негативну реакцію колективного Заходу. Є і ще кілька версій різного ступеню популярності

  1. Влада злякалася масових протестів
  2. Влада хотіла арешту, але не знайшла управи на суддю Соколова. Чи була впевнена, що він винесе інше, більш суворе рішення
  3. Всередині влади є «кріт», який працює на два табори

Ми дійсно почули від Блінкена чіткий сигнал Зеленському припинити розбрат всередині країни. Чули ми і заяви європейських політиків з осудом політично мотивованих справ в Україні. Зрештою – стали свідками доволі неочікуваного вердикту судді. Чи сам він його приймав, чи надоумили з Банкової – не будемо зараз розбирати, а зосередимося на наслідках – для чинної влади і для Порошенка.

Спочатку про Порошенка. Так звану «вугільну справу» ніхто закривати не збирається, тому після від’їзду з Києва всіх важливих західних гостей, ми можемо побачити наступні серії серіалу «Посадити Пороха». Перші два його епізоди – в аеропорту «Жуляни» та в Печерському суді і біля нього – «зелена» команда відіграла непереконливо і показала, наскільки вона слабка. У наступних епізодах спробують взяти реванш. Тому можна очікувати ревізії вчорашнього рішення суду, викликів Порошенка на допити, спроб затримати, коли поряд не буде групи підтримки тощо. До такого перебігу Порошенко та його адвокати очевидно готові. Тому, перш за все, вони намагатимуться отримати перевагу медійну, психологічну. Як зробили це у вище згаданих епізодах.

А от кажучи про наслідки для влади, не варто обмежуватися лише цією історією. Зараз в ОП шукатимуть винних чи навіть «кротів» у, які працюють на опозицію. Можливо, когось звільнять. Але точно не Андрія Єрмака і не Олега Татарова, від діяльності яких, як багато хто вважає, Зеленський несе найбільше іміджевих втрат. Пам’ятаєте, як він казав про свого попередника, що того ніхто не підтримуватиме? Що це, як не наслідок перебування Зеленського у «теплій ванні».

Ось інший приклад – загроза російського вторгнення. Американські та європейські політики спільним дипломатичним фронтом тиснуть на Кремль з метою запобігти новій військовій агресії проти України, ведуть переговори з Росією щодо її ультиматуму про «гарантії безпеки» замість просто послати Путіна, а що у цей час робиться у нас? На Заході кажуть: біля українських кордонів стоїть більш ніж стотисячна до зубів озброєна російська армія, яка от-от нападе. Наші: така сама за чисельністю армія стояла і навесні 2021-го, і не напала ж. Секретар РНБО Данілов вчора заявив, що на кордоні з Україною перебувають 127 тисяч російських військових, а для повномасштабного вторгнення Росії знадобиться щонайменше мільйон. А Зеленський записав черговий відосик, сказав, що загроза війни з Росією з’явилася ще вісім років тому, і закликав не панікувати і не бігти по гречку і сірники. Після чого в соцмережах стали з’являтися тривожні дописи, мовляв, якщо президент каже, що нема причин для паніки, то може вони якраз і є… Стали згадувати сюжет вже культового телефільму «Не дивись вгору».

Кілька джерел повідомили про плани евакуювати російських дипломатів з України, це підтверджує і речниця Білого дому Джен Псакі. А наш МЗС каже: у нас нема такої інформації. Тут же з’являється Давид Арахамія, не остання людина у владній команді, і завдає удару по росіянах (перекреслено), по американцях. Він стверджує: західні ЗМІ нагнітають ситуацію щодо військової загрози з боку Росії. А інформацію про ймовірну евакуацію російських дипломатів політик назвав «вкидом фейків». Шановні, ви взагалі за кого, за наших друзів і партнерів, чи ви адвокати Путіна? Не вірите у вторгнення, вважаєте, що американці все придумали? Боїтеся оголошувати мобілізацію тероборони, бо це призведе до паніки і обвалить гривню?  ОК. Проведіть масштабні військові навчання, покажіть своїм громадянам, не американцям і європейцям, що наша армія готова дати відсіч ворогу.

Але давайте не забувати, що важливо для влади. Рейтинги. У Зеленського програли цей раунд битви з Порошенком і виглядаюь так, нібито не знають, що робити з перспективою нового російського вторгення, тож рейтинги надалі падатимуть.

Долати негативні наслідки у Зе-команді, за даними з кількох джерел, планують серйозно переглянувши свою медіа-політику, провали в якій вважають однією з головних причин падіння рейтингів. Для цього, буцімто, хочуть перетрусити списки нинішніх спікерів від влади, залишити найбільш адекватних і зубатих, і додатково підтягнути нових спікерів з числа лідерів думок. Або навіть і «старих облич». Якщо будуть ефективні, їх можуть взяти до передвиборчих списків.

Теоретично такі речі працюють, але для цього потрібні мінімум три умови. Умова перша: спікери не боятимуться йти на ворожі ефіри і вигризатимуть в опонентів глядацькі рейтинги. Чи є у Зе-команді хоча б троє-четверо таких? Нема. Емоційно окремі говіркі голови здатні конкурувати з опонентами, однак головне – не скотитися до істерики.

Друга умова: що вони нестимуть в маси. Є варіант озброювати їх аргументованими темниками. Але тут виникає кілька проблем: хто їх писатиме і як викладатимуть зміст, щоб це не перетворилося на клоунаду, коли один свій текст не зрозумів, а другий – забув.

Третя умова: чи захочуть ЛОМи співпрацювати з владою. Переважна більшість популярних і публічних людей уже розібрані іншими політичними силами. Перекупити буде недешево та й люди ці зазвичай далекоглядні. Чинна влада стає токсичною і асоціюватися з нею скоро буде зовсім не вигідно. До того ж ніхто не може дати їм гарантій потрапляння у передвиборчий список.  Якщо і цього року триватиме падіння рейтингу «слуг», то хоч би вистачило самим «кварталівцям».


Юрій Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим